ВАЖНО: Избори за Европейски Парламент 2009

Първо, не забравяйте да участвате в АНКЕТАТА, както и да коментирате временните резултати от нея.

Второ, информирайте се относно това, какво представлява Европейският Парламент.

Трето, още веднъж погледнете “Как ще гласуваме в чужбина?”, там са и необходимите формуляри. (формуляр 1, формуляр 2, формуляр 3)

В този ред на мисли, бих искал да обърна особено внимание на “Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, приет от 40-ото Народно събрание на 22 февруари 2007 г.”. Важно да се отбележи, че според този закон, на изборите за Европейски парламент 2009 можете да гласувате и преференциално.

Какво означава това?

“Преференциално гласуване” е гласуване, при което избирателят може да изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

Пример:

Най-общо казано, след като изберете за коя листа на партия или коалиция да гласувате (при независимите кандидати въпросът за преференциално гласуване отпада) имате две възможности:

1. Да не се възползвате от правото си на преференция или преференциално гласуване и да пуснете бюлетината на партията или коалицията, без да отбележите конкретно едно име на кандидат.

2. Да се възползвате от правото си на преференция или преференциално гласуване и да маркирате квадратчето пред името на избрания от Вас кандидат. Тук е много важно да се отбележи, че можете да маркирате само едно име. По този начин вашият глас изразява подкрепа както за политическата сила, чиято бюлетина сте избрали, така и за конкретно избраният от Вас кандидат в листата й. Ако този кандидат е получил 15% или повече от гласовете дадени за неговата листа, той автоматично минава на избираема позиция, като измества първите имена в списъка.

Например, избрали сте си листа, но имате конкретен фаворит в нея, който е на 6-то място в списъка. След преброяване на гласовете се установява, че тази листа взима общо три места в Европейския парламент, тоест без преференциалното гласуване влизат кандидатите под номера 1, 2 и 3. Но ако даден кандидат, който е назад в списъка (като вашия – под номер 6) е получил над 15 % от гласовете за цялата листа, то той минава автоматично на последното избираемо място, в случая измества кандидата под номер 3.

Ако партията или коалицията успеят да получат само един мандат (едно място) и ако даден кандидат от листата е получил над 15 % от гласовете , то в Европейския Парламент отива той, а не водачът на листата.

Смисълът на това гласуване е, че Вие няма да гласувате просто за партия или коалиция, а след като се запознаете по-подробно с отделните кандидати в листите и техните автобиографии, Вие имате възможност да подкрепите конкретна личност.

Гласуване в чужбина

За всички, които ще гласуват в чужбина, е много важно да си носят международните паспорти, защото по някаква причина, не е възможно да се гласува с лична карта.

Специално за хората, които ще гласуват в Германия:

много от Вас са се подлъгали от писмата, пратени им от германските административни служби по пощата и са се регистрирали за изборите чрез тях. Това автоматично ги изключва от българските избирателни списъци за Евровот 2009 и те нямат право да гласуват за българските кандидати.

Има механизъм за отменяне на тази молба, както и краен срок. Така че, ако все пак желаете да гласувате за българските кандидати, информирайте се за сроковете и процедурата по анулирането на регистрацията Ви във Вашата община или избирателен район.

Специално за тези от Вас, които са изявили желание да гласуват във Фрайбург:

В посолството все още няма информация за това, колко формуляра са постъпили и дали изобщо ще се отвори секция в града. Ако няма секция във Фрайбург, тогава малко преди изборния ден ще Ви дам информация и упътване за това, къде ще можете най-удобно да гласувате, както и как да стигнете до там. Има голяма вероятност най-близката секция да е в Страсбург, което автоматично поставя въпроса с формалностите около нужните формуляри за това. (2 и 3)

За да проверите в коя секция и къде сте разпределени да дадете гласа си, вижте това на официалния сайт на ГРАО само срещу Името и ЕГН-то си. На сайта има и много полезна информация за изборите, както и различните формуляри и закони.

КАНДИДАТИТЕ

Атмосферата около предизбораната кампания на кандидатите се нажежава все повече. Вижте една много интерсна статия на Дневник, за това, как “Битката за Европарламента се пренесе в Мрежата”.

От сайта на Портал ЕВРОПА межете да се запознаете с всички имена, включени във всички листи с кандидати за български членове на Европейския Парламент. Освен това, изборните листи за 2009 са съпоставени с кандидатурите от първите ни избори за Европейски Парламент през 2007 година.

Ако се колебаете за кого да гласувате или просто искате да проверите коя партия е най-близо до вашите идеи, можете да го направите на сайта на “Гласоводител”. Това е автоматична система, която посредством 31 въпроса ще ви позволи да сравните своето становище с предизборните платформи на ATAKA, Българска социалистическа партия (БСП), ГЕРБ, Движение за права и свободи (ДПС), Национално Движение за Стабилност и Възход (НДСВ) и Синята коалиция.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.