ВАЖНО: Избори за Европейски Парламент 2009
21 May 2009

ВАЖНО: Избори за Европейски Парламент 2009

Първо, не забравяйте да участвате в АНКЕТАТА, както и да коментирате временните резултати от нея.

Второ, информирайте се относно това, какво представлява Европейският Парламент.

Трето, още веднъж погледнете “Как ще гласуваме в чужбина?”, там са и необходимите формуляри. (формуляр 1, формуляр 2, формуляр 3)

В този ред на мисли, бих искал да обърна особено внимание на “Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, приет от 40-ото Народно събрание на 22 февруари 2007 г.”. Важно да се отбележи, че според този закон, на изборите за Европейски парламент 2009 можете да гласувате и преференциално.

Какво означава това?

“Преференциално гласуване” е гласуване, при което избирателят може да изрази своето предпочитание (преференция) относно реда на подреждане на кандидатите от кандидатската листа, за която гласува.

Пример:

Най-общо казано, след като изберете за коя листа на партия или коалиция да гласувате (при независимите кандидати въпросът за преференциално гласуване отпада) имате две възможности:

1. Да не се възползвате от правото си на преференция или преференциално гласуване и да пуснете бюлетината на партията или коалицията, без да отбележите конкретно едно име на кандидат.

2. Да се възползвате от правото си на преференция или преференциално гласуване и да маркирате квадратчето пред името на избрания от Вас кандидат. Тук е много важно да се отбележи, че можете да маркирате само едно име. По този начин вашият глас изразява подкрепа както за политическата сила, чиято бюлетина сте избрали, така и за конкретно избраният от Вас кандидат в листата й. Ако този кандидат е получил 15% или повече от гласовете дадени за неговата листа, той автоматично минава на избираема позиция, като измества първите имена в списъка.

Например, избрали сте си листа, но имате конкретен фаворит в нея, който е на 6-то място в списъка. След преброяване на гласовете се установява, че тази листа взима общо три места в Европейския парламент, тоест без преференциалното гласуване влизат кандидатите под номера 1, 2 и 3. Но ако даден кандидат, който е назад в списъка (като вашия – под номер 6) е получил над 15 % от гласовете за цялата листа, то той минава автоматично на последното избираемо място, в случая измества кандидата под номер 3.

Ако партията или коалицията успеят да получат само един мандат (едно място) и ако даден кандидат от листата е получил над 15 % от гласовете , то в Европейския Парламент отива той, а не водачът на листата.

Смисълът на това гласуване е, че Вие няма да гласувате просто за партия или коалиция, а след като се запознаете по-подробно с отделните кандидати в листите и техните автобиографии, Вие имате възможност да подкрепите конкретна личност.

Гласуване в чужбина

За всички, които ще гласуват в чужбина, е много важно да си носят международните паспорти, защото по някаква причина, не е възможно да се гласува с лична карта.

Специално за хората, които ще гласуват в Германия:

много от Вас са се подлъгали от писмата, пратени им от германските административни служби по пощата и са се регистрирали за изборите чрез тях. Това автоматично ги изключва от българските избирателни списъци за Евровот 2009 и те нямат право да гласуват за българските кандидати.

Има механизъм за отменяне на тази молба, както и краен срок. Така че, ако все пак желаете да гласувате за българските кандидати, информирайте се за сроковете и процедурата по анулирането на регистрацията Ви във Вашата община или избирателен район.

Специално за тези от Вас, които са изявили желание да гласуват във Фрайбург:

В посолството все още няма информация за това, колко формуляра са постъпили и дали изобщо ще се отвори секция в града. Ако няма секция във Фрайбург, тогава малко преди изборния ден ще Ви дам информация и упътване за това, къде ще можете най-удобно да гласувате, както и как да стигнете до там. Има голяма вероятност най-близката секция да е в Страсбург, което автоматично поставя въпроса с формалностите около нужните формуляри за това. (2 и 3)

За да проверите в коя секция и къде сте разпределени да дадете гласа си, вижте това на официалния сайт на ГРАО само срещу Името и ЕГН-то си. На сайта има и много полезна информация за изборите, както и различните формуляри и закони.

КАНДИДАТИТЕ

Атмосферата около предизбораната кампания на кандидатите се нажежава все повече. Вижте една много интерсна статия на Дневник, за това, как “Битката за Европарламента се пренесе в Мрежата”.

От сайта на Портал ЕВРОПА межете да се запознаете с всички имена, включени във всички листи с кандидати за български членове на Европейския Парламент. Освен това, изборните листи за 2009 са съпоставени с кандидатурите от първите ни избори за Европейски Парламент през 2007 година.

Ако се колебаете за кого да гласувате или просто искате да проверите коя партия е най-близо до вашите идеи, можете да го направите на сайта на “Гласоводител”. Това е автоматична система, която посредством 31 въпроса ще ви позволи да сравните своето становище с предизборните платформи на ATAKA, Българска социалистическа партия (БСП), ГЕРБ, Движение за права и свободи (ДПС), Национално Движение за Стабилност и Възход (НДСВ) и Синята коалиция.


Ivan Yanakiev

I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.

Коментари

 1. Мечо Пух : May 21, 2009 at 8:22 pm

  ha ha
  оказа се комуняга ли бе г-н Янакиев?

  не можеш да забравиш, кой те прати в чужбина нали 🙂

  жив и здрав!

 2. Stanila Kotseva : May 22, 2009 at 12:23 pm

  Puh, ne moga da razbera na kakvo osnovane se vzemash tolkova na seriozno i se vjivqvash v obraza na velikiq “predizvikatel”? Na men lichno vaobste ne si mi interesen.

 3. На Мечо Пух възглавничката : May 22, 2009 at 1:25 pm

  Privet Vanka,
  izkliuchitelno se radvam da cheta saita ti i namiram statiata za motivirashta i informativna!! imash moiata pulna podkrepa.. go ahead and good luck:)
  ot “svivashtia Zigari na ulizata”

 4. Мечо Пух : May 22, 2009 at 10:46 pm

  г-жо Коцева, просто не четете моите мнения!
  не им обръщайте внимание!
  и на мен не обръщайте внимание!

  радвайте се на живота!
  живейте освободено! и другите не ги мислете!

  поздрав най сърдечен 🙂

 5. […] ВАЖНО: Избори за Европейски Парламент 2009 […]

 6. […] ВАЖНО: Избори за Европейски Парламент 2009 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.