Резултати от “Избори за Европейски Парламент 2009”

Снимка: IvanYanakiev.com

Обработени са 100% от протоколите. Тук ще Ви представя окончателните, но неофициални резултати от изборите за Европейски Парламент 2009. Освен това, може да разгледате и личностите, които всяка партия ще изпрати за да защитава интересите ни на европейско ниво. Окончателните и официални резултати ще бъдат факт до утре.

Големите победители на България в надпреварата за места в ЕП са ГЕРБ, Коалиция за България, АТАКА, ДПС, НДСВ и Синята Коалиция.

Големите губещи се оказаха ЗАЩИТА, Българска социалдемокрация, Българска нова демокрация (БНД), Зелените и Чавдар Николов, които не успяха да надхвърлят 1% подкрепа от избирателите.

Днес статистиката изглежда така:

това са окончателните, но неофициални резултати от изборите

Изображение: IvanYanakiev.com

Партии:

____________________

ГЕРБ

В сравнение с 2007 г. партията печели популярност.

Изображение: IvanYanakiev.com

ГЕРБ имат 24,48% подкрепа от българския народ, което им дава право на 5 мандата (места) в ЕП. Тези места ще са в сектора на най-голямата европейска партия EPP-ED (Група на Европейската народна партия/Християндемократи и Европейските демократи), която ще има общо 263 места в парламента на Европа.

Лицата на ГЕРБ са:

натиснете върху снимките за повече информация

Коалиция за България

В сравнение с 2007 БСП губи рязко популярност.

Изображение: IvanYanakiev.com

БСП получи 18,59% подкрепа от българския народ, което им дава право на 4 мандата в ЕП. Тези места ще са в сектора на втората по големина европейска партия PES (Група на социалистите в Европейския парламент), която има общо 161 места в парламента на Европа.

Лицата на Коалиция за България са:

натиснете върху снимките за повече информация

ДПС

В сравнение с 2007 г. ДПС са от най-губещите позиции партии.

Изображение: IvanYanakiev.com

ДПС получи 14,21% подкрепа от българските граждани, което им дава право на 3 мандата в ЕП. Тези места ще са в сектора на четвъртата по големина европейска партия ALDE (Група на Алианса на либералите и демократите за Европа), която спечели 80 места в парламента на Европа.

Лицата на ДПС са:

натиснете върху снимките за повече информация

АТАКА

В сравнение с 2007 г. АТАКА също губи подкрепата на гласоподавателите.

Изображение: IvanYanakiev.com

АТАКА имат подкрепата на 12,01% от българите, което им дава правото на 2 мандата в ЕП. Тези места ще са в най-десният сектор на ЕП, където се намира третата по големина група от евродепутати, които обаче не принадлежат на нито една от европейските партии. Експертите коментират, че голяма част от тази група от 93 евродепутата от цяла Европа може да се обедини и да си направи собствена европейска партия.

Лицата на АТАКА са:

натиснете върху снимката за повече информация

НДСВ

В сравнение с 2007 г. НДСВ е успяла да увеличи доверието у хората.

Изображение: IvanYanakiev.com

НДСВ подкрепиха 8,00% от българите, което им дава право на 2 мандата в ЕП. Местата ще са отново в сектора на ALDE в парламента на Европа.

Трябва да отбележим, че “тежката артилерия” на партията беше Меглена Кунева, която вероятно донесе повечето гласове за НДСВ от хората, които са гласували за личността на г-жа Кунева, а не за партията НДСВ.

Лицата на НДСВ са:

натиснете върху снимките за повече информация

Синята Коалиция

В сравнение с 2007 г. СДС и ДСБ имат спад в подкрепата от гласоподавателите, въпреки че се обединиха в коалиция.

Изображение: IvanYanakiev.com

Синята коалиция беше подкрепена от 7,99% от българският народ, което им дава право на 1 мандат в ЕП. Ако Лисабоският Договор бъде ратифициран, Синята Коалиция ще може да изпрати и свой втори представител в ЕП. Тези места ще са отново в сектора на най-голямата европейска партия EPP-ED, където се намира и ГЕРБ.

Лицата на Синята Коалиция са:

натиснете върху снимките за повече информация

Европейски Парламент

Данни за това, как ще изглежда Европейският Парламент може да намерите тук.

Промяната в резултатите и статистиките – тук.

Comments
 • В сравнение с 2007 г. СДС и ДСБ имат спад в подкрепата от гласоподавателите, въпреки че се обединиха в коалиция.
  Информацията не е вярна.
  Избори 2009: (http://rezultati.cikep2009.eu/results/rik_00.html)
  “СИНЯТА КОАЛИЦИЯ” 204817
  Избори 2007:(http://www.izbori2007.org/results/)
  Демократи за силна България 84350 гласа
  Съюз на демократичните сили 91871 гласа
  общо 176221 гласа

  Тоест има ръст от 28 595 гласа

 • В сравнение с 2007 г. НДСВ е успяла да увеличи доверието у хората.
  Трябва да отбележим, че “тежката артилерия” на партията беше Меглена Кунева, която вероятно донесе повечето гласове за НДСВ от хората, които са гласували за личността на г-жа Кунева, а не за партията НДСВ.

  Така наречената тежка артилерия се казва ДПС. Ако имаш желание за по обстоен коментар и анализ на изборните резултати може да сравниш броя гласове за ДПС и НДСВ от 2007 и 2009 в Шумен, Добрич, София и т.н..

 • Първо, трябва да уточня, че тук не става въпрос за окончателните резултати, а за временните от 09 юни 2009г.

  Въпреки това, продължавам да твърдя, че СДС и ДСБ имат спад в подкрепата на гласоподавателите. Как аргументирам становището си:

  1. Зависи кой и как иска да прочете изборните резултати. Ако вземем броя на гласувалите за Коалицията, тогава си прав, че чисто математически за тях са гласували 28 595 повече избиратели.

  2. НО изборните резултати не се определят от чистия брой на пуснатите бюлетини, а на взаимоотношението между пуснатите бюлетини за една партия и общия брой на бюлетините за всички партии, измерени в проценти. Тоест какъв процент от всички гласове са тези 204817, които са получили Синята Коалиция.

  3. Така Синята Коалиция през 2009 получава 7,95% от гласовете, докато през 2007 СДС и ДСБ общо са получили 9,09% от гласовете на избирателите (СДС- 4,74%, ДСБ- 4,35%), което дава разлика от 1,14% между двата вота в полза на този през 2007.

  4. Въз основа на това, че през 2009 са гласували повече хора, от колкото през 2007 и факта, че на политическата сцена има нови и не толкова нови партии, които също се радват на подкрепа от избирателите (някои повече, други по-малко), които също са и променили нагласите на избирателите си, то тогава числата на пуснатите бюлетини за една партия сами по себе си не играят никаква роля, освен ако не са изчислени в проценти от общата избирателна активност в отношение с тези на другите партии.

  5. Ако Коалицията се успокоява с това, че тази година има повече гласове е ГРЕШКА. Ако тя имаше през 2007г. 28 595 повече гласове, това, може би, щеше да е в тяхна полза, защото би променило процентното съотношение между конкурентите за места в ЕП, но сега фактът е, че има спад в процентите на подкрепа.

  Това за тежката артилерия ДПС, която е помогнала на НДСВ не го разбрах. Аз имах предвид, че ако Меглена Кунева не стоеше в листата на НДСВ, те едва ли щяха да имат този резултат. Това, разбира се, е лично мое мнение, но ми изглежда логично на фона на окончателните резултати.

  Интересно ми е какво искаше да кажеш със сравнението между ДПС и НДСВ?!

 • Шумен

  2007г. – ДПС 27216 НДСВ – 1569
  2009г. – ДПС 23909 НДСВ – 5521

  Хасково

  2007г. – ДПС 18267 НДСВ – 4016
  2009г. – ДПС 16025 НДСВ – 6228

  Силистра

  2007г. – ДПС 28082 НДСВ – 1977
  2009г. – ДПС 26800 НДСВ – 3429

  Стара Загора

  2007г. – ДПС – 9045 НДСВ – 4046
  2009г. – ДПС – 5647 НДСВ – 8585

 • Здравей Пух,

  радвам се, че отново се включи. И аз ги разгледах статистиките, но не можах да намеря връзка между числата и това което искаше да каже Здефан. Виж и ти и ако разбереш къде е ключа на загатката ще се радвам да го дискутираме. Ще се радвам ако и той самият се включи и даде малко жокери, защото наистина ми стана интересно, какво искаше да каже.

  “Така наречената тежка артилерия се казва ДПС. Ако имаш желание за по обстоен коментар и анализ на изборните резултати може да сравниш броя гласове за ДПС и НДСВ от 2007 и 2009 в Шумен, Добрич, София и т.н..”

 • Нима не виждаш разликите?

  в това което постнах!

  електората на ДПС гласува само по заповед! В смисъл, каквото им се каже!
  90% са неграмотни и дори не знаят български!
  не знаят за какво гласуват, не знаят защо и т.н.

  просто ДПС извърши услуга на царя! а защо я извърши . . . тепърва ще видим 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.