Не позволяват на българите в Германия да гласуват на “Парламентарни Избори 2009”

Първо, объръщам се към всички българи във Фрайбург, защото въпреки неимоверните усилия, които положихме, избирателна секция в града, поне за сега, няма да има.

За съжаление, не само че ние българите в чужбина нямаме право да гласуваме мажоритарно (тоест за когото си искаме), а се оказва, че ако не живеем в Берлин, Хамбург, Франкфурт или Мюнхен, изобщо нямаме право да гласуваме!!!

Какви са законовите изисквания за откриване на избирателна секция в Германия?

Съгласно чл. 41, ал. 8, т. 2 от Закона за избиране на народни представители, ръководителите на дипломатическите и консулските представителства могат да образуват избирателни секции в други населени места, извън местонахожденията на дипломатическите мисии на Република България, само при условие, че са получени над 100 бр. заявления (формуляр № 10 от приложението на интернет-страницата на Посолство в Берлин) попълнени и подписани лично от избирателите в населеното място. Тези заявления следва да бъдат изпратени по пощата, по факс или сканирани по електронна поща на адрес [email protected] и да бъдат получени в Посолството не по-късно от 14.06.2009 г.

Какви бяха условията на Българското Посолство в Берлин за откриване на избирателна секция в Германия?

След като принудително организирахме инициативен комитет за откриване на избирателна секция във Фрайбург, с нас се свърза г-жа Игова от посолството в Берлин и заяви, че всъщност това, което пише в закона е недостатъчно и ние трябва да изпълним още цял списък с условия.

Въпреки разминаванията между законовите разпоредби и изискванията, ние решихме да изпълним всички точки от имейла, за да сме сигурни, че секция ще има и българските граждани от региона ще имат възможността да гласуват.

Предоставям Ви писмото, което г-жа Игова ни изпрати и което е на латиница, защото се оказа, че в Българското Посолство в Берлин, не само, че не разполагат с кирилица, ами и не могат да четат писма на кирилица, поради което трябваше всички да пишем на латиница.

(писмото е съкратено, но не съм променял съдържанието му)

“Saglasno Zakona za izborite, ostava v sila vazmozhnostta za otkrivane na izbiratelni sekcii i v drugi naseleni mesta, osven trite oficialni diplomatischeski misii na BG v Berlin, Bonn i Muenchen, pri slednite izrichni uslovia:

1. Nalichie na nad 100 zajavki /Formuljar 10 ot prilozhenieto na stranicata na Posolstvoto/ za Freiburg!! , nadlezhno popalneni i podadeni kam edin iniciativen komitet vav Vashija grad. Tezi zajavki ne e neobhodimo da badat izprashtani /mozhe skanirani po elektronna poshta, no ne e zadalzhitelno/, no vaz osnova na tjah naj-kasno do petak – 12.06. v Posolstvoto-Berlin trjabva da bade izpratena pismena molba na iniciativnija komitet kam poslanik Petrov za razreschenie za otkrivane na sekcija, podkrepena sas spisak na licata, podali zajavki – 3-te imena, EGN, i pone grada na mestozhiveene v Germanija.

2. Razreshenie na CIK/VIK – Sofia, po oficialno iskane na Posolstvoto, vaz osnova na postapolite opravdani iskanija na iniciativni komiteti po mesta.

3. Rrazreshenie na priemashtata strana, pismeno potvardeno ot Auswaertiges Amt s verbalna nota.

Kogato parvite 2 uslovija sa na lice, organizacionnia komitet ot balgari vav Freiburg trjabva da naeme podhodjashto pomeshtenie s osigurjavane na saotvetnite uslovija za glasuvane /za predpochitane v obshtestvena sgrada/ i da ni saobshti adres. Vaz osnova na tova Posolstvoto otpravja oficialnoto si zapitvane kam Auswaertiges Amt za poluchavane na razreshenieto na germanskata strana.”

По-късно получихме и друго писмо, според което:

“Посолството приветства проявената инициативност на българските граждани и заявява готовност да подкрепи съответните инициативни комитети в подготовката, организирането и провеждането на изборния ден.”

Още тук, поради разминаванията между законовите разпоредби и условията, които представителите на посолството ни изискаха, за да се отвори секция в града, се усъмних дали посолството наистина иска да ни помогне или по-скоро да ни попречи да дадем възможност на българите да гласуват.

Какъв е резултатът?

Явно, от Посолството на Република България в Берлин не очакваха, че всички инициативни комитети в Германия ще се обединят и ще направят мрежа помежду си, която да синхронизира всички действия. Мрежата беше създадена по съвместна инициатива на и в последствие се превърна в инструмент за създаването на масивна акция за търсене на причините за отказа.

В така наречената мрежа, Николай Колев обобщи разминаванията между законовите изисквания и условията за откриване на секция така:

“Г-жа Игова е поставила искания да съставяме инициативни комитети, заставила е хората сами да търсят и наемат сгради, където да се провеждат изборите, както и е заставила хората от инициативния комитет да осигуряват съответните условия за провеждане на избори в дадената сграда.

Декларирала е, че съответните инициативни комитети, трябва заедно с консулството ни в Бон да определят членовете на изборната комисия. Г-жа Игова е заявила още, че инициативният комитет трябва да организира изборния ден и да отчете преброяването на бюлетините.

За разлика от г-жа Игова, ние четем законите, които тя с лека ръка нарушава.

Изводи:

1. От т.6 на Решение Нр.10 на ЦИК се вижда, че задължението на българските граждани в чужбина е само да пратят заявления до посланика ни в съответната държава, но не и сами да вършат работата на дипломатите ни, “НАЕМАЙКИ СГРАДА” и “ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪОТВЕТНИТЕ УСЛОВИЯ” – предпочита се даже обществена сграда. Интересно е с какво право и с какъв акъл тази жена си позволява да ни пише дори предпочитанията си, какво да наемем.

2. От т.10. на Решение Нр.10 на ЦИК се вижда, че в състава на СИК (секционната избирателна комисия) могат да бъдат включвани лица, предложени от централните ръководства на партиите и коалициите, имащи представители в ЦИК, както и служители на съответното дипломатическо или консулско представителство или служители на МВнР.
Това означава, че не е наша работа и не могат да ни насилват да сме членове на СИК, нито пък сме ние тези, които трябва да определим състава на СИК, нито пък трябва ние да сме тези, които да проведат и отчетат изборите в нашия град.

Нарушава се чл.14 ал.2 от ЗИНП и правото на партиите представени в ЦИК да изпратят, ако желаят и ако изобщо знаят свой представител в съответната СИК.

Нарушават се и чл.15 и чл.21 от ЗИНП, където ясно е казано, че се полагат възнаграждения, които се определят от ЦИК, но не и че ние трябва да носим разходите сами, както и че членовете на избирателните комисии имат права, каквито явно един инициативен комитет, какъвто ни карат да съставяме не може да гарантира.

Нарушават се още редица членове от ЗИНП, което произтича от незаконовото настояване на г-жа Игова за създаване на инициативен комитет с организационни функции каквито не са му дадени по никой закон, нито пък по закон са дефинирани, какви да бъдат те.”

Как ни отказаха?

Чрез общо писмо до всички председатели на инициативните комитети в Германия, написано от г-н Катрачев, който е първи секретар на посолството в Берлин и от името на г-н Петров, който е посланик на Р. България в ФР Германия, ни беше съобщено, че отварянето на секции извън посолството, консулствата и почитните представителства на България в Германия е отказано от немска страна.

Като аргумент за това ни беше изпратена изрезка от някакъв текст, който според г-н Катрачев е част от писмото, което немското правителство е пратило на българското посолство. На сканираната част няма подател, дата, подпис и т.н.

Оригинала на писмото, както и нотата, с която бългаската страна е изискала разрешение от Германия за отваряне на избирателни секции, нямаме право да получим.

След разговор с Външно Министерство на ФР Германия се оказа, че е по-вероятно да получим документите и писмата от тях, отколкото да се надяваме на съдействие и прозрачност от Посолството на България в Германия.

Според г-н Катрачев, разминаванията между официалните закони на България за откриване на секции в чужбина и изискванията, които посолството ни има, се дължат на това, че (цитирам по памет) – “тези, които правят законите, си нямат и елементарна представа как се провеждат избори в чужбина”.

Ако е така, тогава силно се съмнявам в ефективността, компетентността и експертността на българските икономически, политически и обществени законодателни инициативи. Може би, заради това не функционира здравеопазването, енергетиката, образованието, администрацията и т.н. в България.

Явно законите на страната се изготвят не въз основа на компетентността на експерти и професионалисти от различни области, а на “гениалните” законодателни идеи, които идват на по чашка ракия със салатка.

Законовите основания за отказ

ФР Германия отказва на българското посолство в Берлин откриване на избирателни секции извън теритовията на представителствата, като се основава на Вербална Нота от 2003г., която засяга въпросa с равноправието.

Какво означава това ще Ви оведомя след като получа отговор от немското правителство.

Прецедент

Стана ясно, че Гърция е отворила избирателни секции в около 20 германски града, сред които и Фрайбург, за да могат нейните граждани на 06.06.2009 да гласуват за Европейски Парламент.

Как Гърция отваря секции, а България не може, остава загадка до консултацията ми с експерт по европейско право.

Освен това, Община Фрайбург бяха така любезни да се съгласят да ми изпратят писменото съгласие с причините за отварянето на гръцката секция в града.

Как ще действаме занапред?

Разяри се масивен протест от страна на българските граждани, които живеят в Германия.

Тази седмица ще се консултирам с експерт по европейско право и с друг немски юрист за подробностите около законовите пречки за откриване на избирателни секции.

Външно Министерство на ФР Германия потвърди, че ще ни окаже пълно съдействие, за да осигури прозрачността на кореспонденцията си с Посолството на България в Берлин, въпреки отказа на Посолството да ни предостави информация.

Медиите в България и особено тези в Германия проявиха готовност и интерес да популяризират случaя.

Политици и партии от двете страни проявяват интерес към продробности около проблема.

Какво се питаме?

Колко ефективно са защитавани интересите на българските граждани от Посолството в Берлин и Правителството в България?

Защо посланикът на България в Берлин не е бил запознат със законовите разпоредби около откриване на секции в страната? Междудругото г-н Петров е едва от 2 месеца на този пост, но при положение, че непосредствено след неговото назначение се провеждат европейски и парламентарни избори, то той е длъжен да се информира около всички споразумения и закони, засягащи българските граждани в Германия.

Ако са знаели за пречките, защо не ни информираха предварително за проблемите, а ни окуражаваха да прахосваме много време и пари за обречена на неуспех кауза? Всички знаем, че законите са си закони и вероятността да се променят за 1 седмица клони към 0.

Ако са знаели за пречките, но все пак са искали да “пробват”, защо не ни уведомиха за намерението си и по този начин евентуално да ни спестят много време и пари? Пак повтавяр, че Вербалната Нота е от 2003, а не нещо ново.

Защо българското посолство не е задействало дипломаточески механизми на билатерално, междудържавно ниво за постигане на двустранни договорки?

Как при положение, че са знаели за тези закони (допускам, че са знаели, защото не ми се иска да повярвам, че посланика и другите лица, получаващи заплати за да защитават интересите ни, подхождат към работата си толкова несериозно), защо са си позволили да ни поставят редица допълнителни условия, които не фигурират в законовите разпоредби?

Имаше ли посолството в Берлин възможност да преодолее по дипломатически пътища тази Вербална Нота с Германия от 2003г. и какво е направило в тази насока?

Има ли някой интерес да не се открият секции в чужбина?

Има ли политически натиск върху представителите на България в Германия, за да не предоставят прозрачност на аргументите си?

Целта

Целта ни като интелигентни и образовани хора e не да оплюем конкретни личности. Далеч сме и от мисълта да предизвикаме скандали чрез “жълти новини”.

Единствената ни цел е да съберем възможно най-много информация по случая, да я разгледаме много внимателно, да я анализираме и обобщим, след което да изготвим писмен доклад за работата си, който да посочи слабите звена и пропуските в начина на работа и системата, както на българската, така и на германската страна, за да могат в бъдеще българите в Германия да упражнят правото си на глас.

На базата на аргументите от доклада ще бъдат изпратени писма до правителствата на двете държави с конкретни стъпки и препоръки за оптимизиране на работата между Р България и ФР Германия.

В случай, че се докаже злоупотреба, пропуск или несвършена работа от конкретни институции или личности, ние ще изискаме от съответната страна да пристъпи към незабавни реформи в системата си.

Какви сме ние, че да изискваме каквото и да е било?

Ние сме студенти, образовани хора, абсолвенти, специалисти от всички области и живеещи извън родината си.

Нашето обществено положение, подкрепено от щастливата случайност, че и България и Германия в момента се намират пред парламентарни избори, ни oсигурява изключително голямо политическо и медийно внимание и в двете държави, което ни дава увереността да вярваме, че ще успеем.

Comments
 • Sdraveite!Jiveia v Weil am Rhein,as sashto se interesuvah kade moga da glasuvam,no estestveno mi otgovoriha sashto-SAMO V POSOLSTVATA…Sega prouchvam kak stoi vaprosa sa Schweiz,dali shte bade otvorena isbiratelna sekzia pone v Zürich…?Ako snaete neshto,Molia pishete mi na Email. S Posdrav:Violina Baldauf

 • Gospojo Baldauf,

  mojete da glasuvate v Strasburg, kakto se nadqvam da postapqt i vsi4ki ot Freiburg 🙂

  Pozdravi

 • Ivane ,

  potresena sam ot nekompetentnosta inezainteresovanosta na balgarskoto posolstvo. Do sega ne sam poglejdala problema ot tazi gledna tochka poneje jiveq vav Frankfurt i sgradata katdeto se provejdat izborite e na 5 min ot vkasti. Vapreki tova sam gotova da dam glasa si za vsichki ostanali balgari na koito im se otnema pravoto na glas. Tova e sramota. Edna germaniq iska daje sas zakon da nakara grajdanite si da glasuvat a Balgaria se opitva da napravi tochno obratnoto. Mnogo hubava statia. Mersi za informaciata.

  LG Ani

 • haha, dzver, mi to v Turcia ako nqma, kade da ima?! mi nali tam sa nai-vajnite i aktivni izbirateli…a za izbiratelte ot gradovete,v koito nqma sekcii, si ima organizirani avtobusi!
  Votat na turcite s bulgarsko grajdanstvo se okazva mnogo po-vajen i cenen ot vota na bulgarite v Germania…ako organizirat avtobusi i za nas, rezultatite ot izborite, si mislq, shte badat dosta po-razlichni 😉

 • Док, мисля че е време за статия от рода на “България – една обречена страна без бъдеще, или котилото на пост-комунистическите реалии”…като неможеме да подадем своят глас ще подадем отново своят гъз… а те ония маскари само това чакат. Поздрав!

 • ::)))

  Are be ….. ste ima exkurziika Freiburg – Strasburg.

  Az sam ot skoro vav Freiburg i ne poznavam mnogo Balgari, ta haide nqkoi ako ima jelanie da hodi do Strasburg na 5-ti i iska kompaniq da drasni 1 e-mail4e na : [email protected]

  Pozdravi 🙂

 • Shte ima sas sigurnost organizacia, za evropeiskite izbori sashto imashe, shte se chue :))

  Pozdravi

 • Абсолютно сигурен съм, че времето на статии и риторични въпроси е отминало.
  Предлагам сънародниците в Германия да направят официална подписка (с итиснки подписи – PDF-форма, подписване, сканиране с дигитална камера или уеб-камера, пращане/ъплоадване на сайт) с текст до МВнР за отстраняване на посланика и консулите от българското посолство в Германия.
  Още по-добе би било ако се заведе административно дело срещу тях в България – ако това е възможно юридически.
  И да се преследва изгонването им докрай. Един път като има пример, на останалите посланици/консули ще им държи “топло” и ще четат законите, които ги засягат.
  Освен това, ще се научат на елементарно право, и то е че ЗАКОНА стои НАД всякаки разпоредби на ЦИК. Един посланик може да реши да следва ЗАКОНА, а не ЦИК.

 • Zdraweite,
  potresen sam za seten pat ot nekompetentnostta na balgarskite politici w i izwan Balgaria. Ne sam o4akwal, 4e edna “demokrati4na” Balgaria ste lishi ot prawo na glas sobstwenite si grajdani, koito wsi4ki sa rawni pred zakona. “Bedna Balgaria”!!! Ta nali tezi samozwani politici (izwinjawam se za izraza) sa izbrani to4no ot naroda i cjalata im wlast idwa ot wseki izbiratel, bez zna4enie w koja to4ka na sweta se namira. Jawno stawa tuk wapros za o4ewidna diskriminacia i bezo4liwo potapkwane na osnownite prawa na balgarite.

 • Na stranicata na Ministerstwoto na wanschnite raboti na R. Balgaria sa izneseni spisacite na grodowete w 4ujbina, w koito moje da se glasuwa. Za ogromno sajelenie w Germania samo w gradowete Berlin, München, Bonn, Frankfurt, Magdeburg i Hamburg moje da se glasuwa (obsto 10 izborni sekcii). Za razlika ot Germania w Turcia ima razkriti 123 sekcii kato samo 36 sa w Istanbul.

  Po podrobno za wsi4ki izborni sekcii po sweta link na wanschno ministerstwo: http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=view&id=19804&Itemid=569

 • v kaina smetka se okaza, 4e vapreki nemskiya zakon e mojelo da se napravi nesto po vaprosa, ako horata v posolstvoto sa imali jelanie da rabotyat.

  mojelo e da izgotvyat spisak s argumenti i diplomati4eski da pregovaryat s nemskata strana, zastoto v zakona na germanice ima vajmojnosti za pravene na izkliu4eniya!!!

 • Viel vor, viel dahinter! W Karlsruhe shte se glasuwa, a puk za drugite gradowe, koito kakto se e uredil!

 • Iliev i ot koga shte se glasuva v Ka? v smisal koga se reshi?
  Kak go kazvash sqkash trqbva da ima konkurenciq mejdu gradovete kade da ima sekciq….mislq che stava vapros tuk za savsem drugo neshto. A ako naistina shte ima v Ka sas sigurnost shte ima i vav Fr.

 • Koi kaza, che schte se glasuwa w KA? Ot kade e informaciqta? Daite telefon za vrazka s horata, koito sa organizirali vsichko.

 • Taq info za Ka mi se struva neproverena i dosta neseriozna! 4istq proba spekulaciq!

 • Ванка,
  Лъчко,

  първо искам да похваля Иван за страхотния ангажимент да публикува някои подробности.

  Лъчко ти си прав за една такава статия.

  Наистина много е било направено и доста е било комуникирано относно избирателните секции. Явно обаче усилията не са били напразни. Аз съм възхитен от ангажимента, с който доста хора са поели задачата да се борят за правата ни в чужбина. Това ще доведе до положителни резултати, гарантирано.

  Малък пример:

  Аз и жена ми имахме право като чужденци да гласуваме в Щутгарт за техният общински съвет, преди да отидем след това до Страсбург, за да гласуваме и за Европарламент. Това го знаят хората от Фрайбург, т.к. се видяхме с тях там, но искам да го научат и други хора. Целта ми е да покажа, че заинтересоваността, с която Щутгарт се ангажира дори и за чуждестранните си жители е зашеметяваща. Ние получихме по пощата всякакъв вид напътствени документи как и къде да гласуваме.
  Питам се, както и всички в този блог, как така България и нейните представителни институции в чужбина не се интересуват за собствените си, не за чуждестранните, граждани?

  Не се притеснявайте ако не стане сега. Първата крачка е направена.

  Успех и до скоро.

  Дани

 • Hey Doktore,

  az sum mnogo prijatno iznenadana ot tvoite deinostti!!!
  Samo taka!

  Pozdravi
  Gerrito

 • Dani,
  taka e v cqla Germaniq za obshtinskite izbori, az sashto bqh mn priqtno iznenadana kolko broshuri s informaciq i pokani poluchihme po poshtata, za da otidem da glasuvame za tqhnata oblastna oprava, az ne znaeh, che kato chujdenci imame pravo na glas!
  Vijdate li kakvi usiliq polaga Germania, za da moje vseki da uprajni pravoto si na vot, dori i na chujdencite se dava pravo na izbor….a nashata strana sqkash pravi vsichko vazmojno da ni poprechi….okazva se, che dava vazmojnost osnovno na izbiratelite v Turciq…kolko jalko! No nie shte otidem v Strasburg i pak shte glasuvame, ne mogat da ni otkajat savsem 😉

  Pozdravi
  Stanila

 • абе аз най- накрая ше им … майката на тея кретени, до гуша ми дойде от техните простотий!!! Ванка, дай да пишем на някоя телевизия от Бг да им кажем за какво става въпрос.. Лъче, подкрепям те за задника, аз с удоволствие ще им покажа моя!!! айдееее Страсбург идвамееееее….

 • Sfir4o, nazad si s infoto ;)) vsi4ki medii – vestnici, TV- i radio predavaniq, novini etc. ve4e sa informirani, taq sutrin edno momi4e ot zabravih koi grad e u4astvalo po telefona pri Milen Cvetkov, kakto i Jurukov ot Frankfurt po BNR dokolkoto znam 🙂
  Vsi4ko e zadeistvano, o4akvame reakcii ve4e!

 • Vanka, privet,
  Purvo, blagodaria che napisa statia po vuprosa!!!!

  prochetoh ia mnogo vnimatelno i bih iskal da budat naneseni niakoi promeni ot gledna tochka na korektnost, zasiagashta zitiranite zakoni, aktualnostta i dostovernostta na informaziata, ako ti niamash nishto protiv..
  Smiatam che e vajno za teb no i za men su6to kato posetitel na bloga i ot gledna tochka na drugite chitateli da te ovedomia za tezi nujni korekzii!!!!

  Inache spored men si izlojil neshtata pregledno i iasno, koeto e chudesno!!

  Pozdravi ot dve ulizi po-nadolu;)
  joro

 • Иване, супер статия!
  Ще се обърна към теб и останалите…моля ви гласувайте въпреки трудностите!
  Аз живея в Англия и на европейските избори трябваше да пътувам до Лондон, за да упражня правото си на глас.Пътувах с колата си цял ден(450км до Лондон и същото разстояние на обратно), но гласувах…
  За парламентарните избори единствената секция, която са отворили за гласуване извън Лондон е в Манчестър, макар че пак не е в града, в който живея !
  Не трябва да се дава на тези мръсници и един глас!Намерете начин да гласувате без значение колко ви струва, защото ако не гласувате на 5ти Юли на следващите избори може и да ни е отнето правото да гласуваме!
  “Другарите” осъзнават много добре, че българите в чужбина не гласуват за тях и за това създават проблеми и ако наистина милеем за бъдещето си, за бъдещето на поколинията си, за бъдещето на България просто трябва да отидем до урните, независимо на колко километри от града, в който живеем и колко ни струва пътуването до там!!!
  Живеем в ЕВРОПА и нека покажем на нашите сънародници в България какво е да си гражданин на България макар и да сме извън пределите на Родината!
  Гласувайте, и нека бъдем пример за родолюбие, българщина и хъшовски инат!!!

  Поздрави на всички!

  Гергана

 • Gergana,
  450 km naotivane i o6te tolkova navra6tane samo za da glasuva6?!
  RESPECT!
  Ne poznavam takiva hora i ne sam vqrvala, 4e ima….az li4no, priznavam si s raka na sarceto, ne bih go napravila…pozdravqvam te!

 • Станила, Благодаря!
  Вярвам с цялото си сърце, че трябва да гласуваме независимо от всички препядствия!!!
  Моля ви ГЛАСУВАЙТЕ!!!
  Гергана

 • @Лъчезар Добрев
  толкова ли е трагично положението, че да пиша за „България – една обречена страна без бъдеще, или котилото на пост-комунистическите реалии“

  @Todor Vankov
  ако има “екскурзия” ти обещавам да те уведомя. Ако искаш ме намери във facebook и ще поддържаме комуникация.

 • @Красимир Гаджоков
  вече изпращаме писма към институциите, но не става въпрос някой да влезе “натопло”, по-скоро да намерим отговори на въпросите и така да намерим решение на проблемите. Ако се стигне до по-драстични мерки, то това не е наша работа, а на компетентните органи, които (надявам се) си вършат по-съвестно работата. Освен това, сега първо се консултираме с юристи около правните въпроси и тогава действаме.

  @Hristofor Hrisoskulov
  явно политиците се избират от хората, които ги усртойва да ги избират. Явно, за политиците всеки (не техен) глас е директна опасност вече да не са политици и поради тази причина не желаят масите да имат достъп до урните. Ако погледнете резултатите от анкетата, която направих на блога си за Изборите за Европейски Парламент ще видите, че големите политически партии изобщо не влизат в Европарламента (според гласувалите в блога).

  http://ivanyanakiev.com/2009/06/08/%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF/

 • @Dobri и Katrin
  както повечето немски закони и този не е категоричен, а напротив отворен е за правене на изключения при наличието на достатъчно аргументи за това.

  @Ani
  моля, пак заповядай 🙂

  @Violina Baldauf
  най-добре отидете в Страсбург, там със сигурност ще има. Тези дни ще Ви информирам къде със сигурност ще има секции в цяла Европа.

 • @Iliev
  грашна Ви е информацията. В Карлсруе няма да има избирателна секция.

  @Stanila Kotseva
  съгласен съм… чиста проба спекулация е най-точното определение.

  @Daniel Iliev (Stuttgart)
  Дани, благодаря за хубавите думи. Аз също съм възхитен за ангажимента и мотивацията с които толкова много хора подходиха към проблема. Наистина това не енова тема и е крайно време да стане стара такава и след време хората да забравят, че изобщо са съществували такива абсурди.

  Примера е много интересен и поучителен, а въпроса е… иска ми се да нямаме причини да си задаваме такива въпроси.

 • @Gerry
  и аз понякога се изненадвам 🙂

  @Кирчо-Сфирчо
  и аз се присъединявам в … на майката 🙂

  @Stanila Kotseva
  вече има реакция – скоро очаквай новина!!!

 • @Georgi Georgiev
  благодаря за Feedback-a, но статията е писана на 18.06.2009 и цели да информира хората за положението като цяло. По стечение на обстоятелствата в последните 2 дни се изпратиха и получиха много писма, което даде доста яснота по някои въпроси. За съжаление, нямам физическата възможност да пиша изчепателни статии след всяко ново писмо от българското или германското правителство, както и от други участници в скандала, затова обещавам да пиша веднъж на няколко дена с обобщение на актуалния статус на аферата и то само когато съм анализирал внимателно всички детайли. (напоследък съм доста притиснат от времето и затова дори се налага да отговарям на читателите си в 3 през ноща, при положение, че трябва да ставам в 7:30)

 • @ Гергана и Stanila Kotseva

  много хубави думи и дано повече хора да ги прочетат(днес около 3400), да ги асимилират и да ги възприемат като даденост. Мечтата ми е, един ден никой да не си задава въпроса, дали да гласува или не, а сутринта на изборния ден да отвори очи и да има ясното съзнание, че в този ден единствената му и най-важна задача е да изрази мнението си.

 • Zdrawei Iwan Janakiew, mnogo istina se kazwa, zatowa i napisah “Bedna Bulgaria”!!!! Za edna demokrati4na darjawa, pri towa palen 4len na Ewropeiskia sujuz e sramno. Az li4no w4era sled kato pro4etoh tozi material i ostnalite komentari i statii po internet i sled kato go razkazah na moi prijateli germanci, se po4uwstawah zasramen.
  No neka ne zabrawjame, 4e nie (naroda) sme opalnomostitelite na prjako izbranite ot nas narodni predstawiteli!!!!

 • В тази връзка стартира и кампанията

  ДА ОРГАНИЗИРАМЕ НАЙ-МАСОВОТО РЕКОРДНО ГЛАСУВАНЕ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

  Инициатива за рекордно гласуване на парламентарни избори в Република България,5 ЮЛИ 2009 г.

  Линк: http://www.facebook.com/group.php?gid=104764678072

 • Tova e porednoto bezobrzie ot strana na nashite politici. prosto ne moga da opisha vyzmushtenieto si s dumi. Kak moje ot 255 izbiratelni sekcii, 123 da sa v Turciq, t.e. 48.23% , ot koito 36 ili 14.12% v Istanbul. Za sravnenie, edva 3.92% ot vsi4ki izbiratelni sekcii shte sa v Germaniq. Ne moga syshto da razbera, kakva e logikata da ima 2 izbiratelni sekcii v München i 2 vyv Frankfurt. ne beshe li po-dobre da otvorqt sekcii v pove4e gradove, za da imat vyzmojnosti pove4e hora da glasuvat i da ne se nalaga da pytuvat.
  Tova ne e demokrati4na dyrjava i nqma zakoni, ima samo bezhaberie i neizmerima anarhiq. I kolkoto da e neumesten vyprosa, oshte pove4e v nastoqshtata diskusiq, pochvam da se zamislqm: ima li smisyl da glasuvam, za da doidat sledvashtite nekadyrnici da “upravlqt” tazi “dyrjava – djungla” v svoi interes. Respekt, 4e ima hora, koito izminavat stotici kilometriq za da uprajnqt pravoto si na glas, dano nqkoi ot tezi bezskupulni li4nosti pro4ete mnenieto na naroda, koito bi trqbvalo da predstavlqvat.

 • Ами най-напред да споменем за прословутия мързел на политиците ни. Ако българите тук в Германия гласуваха, то това щеше да им отвори доста работа, от киоето ги боли явно. Това е…Лижем з*дниците на турци и цигани, но неща, което са ВАЖНИ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ оставяме на заден план. За това и премълчават нашите управници неща като това със заявлението преди 2 месеца! Аз съм сигурен, че Германия няма нищо против, ако можем да гласуваме и тук в наши си изборни секции. Но да не забравяме, че Германия е дисциплина и установен ред. Как да приемат искане 2-3 дни преди изборните дни, като това е трябвало да стане преди 2 месеца?!?! С право отказват.
  Тук не става дума за оплюване, а за проста немърливост при изпълняване на служебните задължения, която в нормалните държави би коствала работното място + други санкции и наказания.

 • i az polu4ih pokana za tova Rekordno glasuvane. dosta mi stana sme6no- dobre 4e skoro vzimam deutschen pass i nyama nujda da obyasnyavam za6to nyama da glasuvam. pri4inite spored men sa yasni puk i ne mi se gubi cyal prediobed za gluposti.- a tova koi 6te ni/vi upravlyava si e bezsmislitza i vsi4ki nie/vie sme bezglasni pionki.zatova i az ne u4avstvam.

 • Dnes poluchih tazi informaciq :

  1

  Wednesday, 17 June 2009

  Дами и господа,

  До днес Централната Избирателна Комисия твърдеше, че избирателни секции извън посолствата и консулствата на България в чужбина могат да се отворят само при наличие на поне 100 лично подписани от български граждани заявления.

  Днес, след натиск от Синята коалиция, говорителите на ЦИК заявиха, че ще позволят разкриването на такива секции и БЕЗ да са се събрали поне 100 заявления, като това ще става по усмотрение на дипломатическите ни представителства в чужбина.

  За целта е необходимо (ако не сте успели да съберете поне 100 заявления за откриване на нова избирателна секция), да се обадите незабавно в консулството/ посолството на България, което отговаря за вашите щат/област/държава, и да разговаряте с българските дипломатически представители.

  Вижте телефоните на посолствата от тази страница:

  http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_searchinlist&Itemid=445

  Ако българските посолства и консулства преценят, те имат право да отворят избирателна секция по свое усмотрение (както е предвидено по Закон) дори и да няма 100 или повече заявления за това.

  http://dnevnik.bg/izbori2009/2009/06/16/736901_siniata_koaliciia_poiska_cik_da_oblekchi_otvarianeto/

  Моля, ако желаете да се регистрирате като застъпници или представители на Синята коалиция за парламентарните избори на 5-ти юли да ми изпратите на мейла трите имена, ЕГН и телефон за връзка. Можете също да ми ги продиктувате по телефона на +33 6 32 69 11 28, ако не желаете да пускате по мейла личните си данни. Изключително важно е да имаме застъпници и представители в секциите в чужбина. За техните права и статут прочетете тук:

  http://www.cik2009.org/?resh=14

  Поздрави,

  Атанас Чобанов

  http://www.izbor.eu

  ДЕКЛАРАЦИЯ на Синята коалиция относно ограничаването на правата на българските граждани, гласуващи в чужбина
  Синята коалиция изразява своето възмущение от нарушаването на избирателните права на българските граждани в чужбина, които няма да могат да гласуват, поради малкия брой отворени избирателни секции.

  Тройната коалиция направи всичко възможно, за да възпрепятства вота на българските граждани в чужбина. С нейните гласове беше отхвърлен законопроектът за електронно гласуване, предложен от СДС и ДСБ. Въведено беше изискване за минимум 100 заявления, за да се отвори избирателна секция в чужбина.

  Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени със свое решение разпоредба от Закона за избори на народни представители, която позволява на консулите да отварят секции по тяхна преценка, дори ако не са събрани 100 заявления. Синята коалиция настоява ЦИК да преразгледа своето решение и да даде възможност на българските консули да отворят избирателни секции, съгласно Закона.

  Призоваваме българските граждани по света, които желаят, но няма да могат да упражнят правото си на вот на 5-ти юли, да се разгневят. Призоваваме ги да убедят своите близки и познати в страната да гласуват, за да не се повтаря тази срамна изборна дискриминация на българите в чужбина.

  Съпредседатели на Синята коалиция
  Иван Костов и Мартин Димитров

 • Ани, извинявай, но това е чиста проба агитация в полза на Синята Коалиция!
  Поне в Германия, както става ясно от статиите в блога, проблемът идва от това, че страната Германия не позволява да се провеждат избори в градове без постоянни представителства на България. Въпросът е в това, че представителите на България в Германия не се опитват да се възползват от вратичките в немския закон и не търсят начини за комуникация с немските си колеги, за да се реши проблема в наша полза.

  Поздрави
  Станила

 • Hi Stanila,

  v tova sam 100% obedena. az iskah da vi pratq tozi email poneje Atanas Chobanov be6e do skoro nezavisim i se borishe sas vsichki sili za pravata na balgarite v chujbina vav vrazka sas Zdravnata Sistema. Poradi tazi prichina daje kato chast ot edna partiq se opitva da podpomaga tezi koito sa napusnali stranata. Ne kazvam che chovek trqbva slqpo da vqrva na tova. Beshe prosto informaciq koqto poluchih i reshih da spodelq s vas.

  Led den

  Ani

 • Да, благодаря ти, Ани!
  Просто като прочетох писмото на Чубанов, как започва и как завършва “Моля, ако желаете да се регистрирате като застъпници или представители на Синята коалиция за парламентарните избори на 5-ти юли…” ми стана адски неприятно как в България всичко е свързано с нечии интереси и то не на обикновения човек! Съмнява ме Костов да се е загрижил, че са нарушени нашите права, нали се сещаш…жалко е всичко това!

  Поздрави
  Станила

 • Г-н Янакиев,
  поздравления за инициативата ДА ОРГАНИЗИРАМЕ НАЙ-МАСОВОТО РЕКОРДНО ГЛАСУВАНЕ В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ.
  Това е главното и важното!
  Останалият шум за съжаление се превръща в истерия и не води доникъде. Неуспехите също трябва да се преглъщат с достойнство. Не всички усилия водят задължително до резултат. За съжаление.
  Бъдете също така достатъчно честни, за да анализирате и Вашите сериозни пропуски. Явно такива са налице и не бива да се крият. Не ми се иска да допускам, че разумни хора като Вас не са могли да се изяснят с посолството. В крайна сметка в цитирания от Вас майл от “ужасната” г-жа Игова тя ви е заявила, макар и на трето място следното:
  3. Rrazreshenie na priemashtata strana, pismeno potvardeno ot Auswaertiges Amt s verbalna nota.
  Това не сте ли го разбрали или от припряност не сте стигнали до него?
  Това го пише и в решението на ЦИК за гласуването в чужбина НС-18 от 10 май, което също сигурно сте прочели!
  А изобщо кой е г-н Николай Колев? Не е ли той кандидат за депутат, въпреки че скри това в едно свое включване пред RETV, за себе си каза скромно, че живеел в Мюнхен, макар да се включи от София, като дори не можа да изброи градовете, в които са събрани подписи.
  В съответствие с претенциите Ви да сте сведущи по темата, можехте да положите усилия и Вие лично да се запознаете с германските разпоредби, ако трябва и от германското външно министерство, а не да разчитате,че някой е длъжен да Ви уведоми в най-големи детайли за това, докато Вие пишете свободни съчинения по форумите и търсите кого да обвините в политически пристрастия.
  Ако се бяхте поровили повече дори само в интернет, щяхте да попаднете на същия казус, който е бил налице и на изборите през 2005 г. Тогавашният прес-аташе на посолството Елеонора Димитрова в писмо е информирала тогавашни инициативни комитети за начина на гласуване в Германия. Обяснява същите неща, които и сега обяснява германската страна. Нищо не е започва от нас и няма защо да си въобразяваме подобни неща.
  В крайна сметка нещата се решават в работен контакт с институциите, а не в интернет и по форумите. Когато нещо не е ясно, то се изяснява по цивилизован начин. Говорете с тях, говорете с германската страна. Ако трябва и 100 пъти.
  Неразбираемо остава и защо правите извода, че посолството Ви е отказало, след като всъщност те са получили официалния отказ от германската страна. Освен това, доколкото се разбира от Вашата интерпретация те са Ви потърсили, за да съберете подписи и заедно да проведете изборите.
  За всички е ясно, че отказът е на германската страна, а личните Ви недоразумения с посолството са вероятно просто проява на отчайващо
  неумение и на двете страни да общуват.
  На практика изграждате цялата си кампания на основата на “усъмняванията” Ви в посолството. Те Ви приветстват инициативността Ви, а Вие се “усъмнявате”, че искате да Ви попречат. Е как така? Звучи просто преднамерено.
  Извинявайте, но поне си променете разказа, за да звучите логично.

  Включете и тези елементи във Вашия анализ, за да сте обективни.
  Иначе оставяте впечатлението, че претендирате да сте осведомени за всичко по темата, държите тон на последна инстанция, но нещо няма логика.

  И наистина гласувайте масово! Само това може да промени донякъде развитието на страната. Извинения от рода на това, че там, където учим няма да има секции и затова не можем да отделим малко от скромните си средства, за да пътуваме до най-близката секция (все пак ги има – мисля, че последно ще са 10 на брой в 6 града), звучат неубедително. Нека да съсредоточим енергията си за важните неща! Както са положени усилия за събиране на подписи, така могат да се положат и елементарни усилия да се попътува малко и да се гласува там, където е възможно.
  Все пак никой не ни е лишил от правото ни да гласуваме, нали? Който иска, ще го направи, който не – си търси извинения или от палитически или други пристрастия си разменя удари с чиновниците по посолства, консулства и други институции.

 • Г-н Янакиев преди около 2 часа Ви писах. Къде се намира моят текст във форума?

 • @ Eli
  съжалявам, но коментара, по някъква причина, е отбелязан от системата като спам и затова не се е публикувал (въпреки, че съм разрешил всички коментари по статиите, без да е нужно да ги одобрявам преди да се публикуват). Сега го одобрих и всичко е ок. Занапред няма да имате такива проблеми, защото Ви сложих като сигурен потребител.

 • Надявам се, че грешката да е случайна. Дано и допуснатите граматически и правописни грешки във Вашия отговор също да са такива.

  С намигване и приятелски поздрави

 • Здравейте Ели,

  къде точно видяхте извиненията “от рода на това, че там, където учим няма да има секции и затова не можем да отделим малко от скромните си средства, за да пътуваме до най-близката секция”?
  Струва ми се, че май Вие не сте прочели всичко внимателно. В не един коментар се посочва, че никой няма да ни попречи да гласуваме, дори и ако трябва да “попътуваме малко”. Направихме го за Евроизборите, ще го направим и сега!

  Поздрави
  Станила

 • Uvajaema gospojo Elionora Dimitrova ili Eli,

  Zatova ima posolstvo na Bylgariq v Germaniq za da predstavlqvat nashata dyrjava i da se zanimavat te s tezi formalnosti i dialog s nemskite institucii, a ne studentite. Radostno e, 4e ima hora, koito orzanizirat podpiskata i imat nervi da se zanimavat s tezi 4inovnici, za koito gi respektiram, az li4no nqmam takova tyrpenie. I estestveno vingi drugite sa vinovni, ne sa te, 4e v ka4estvoto si na diplomati ne sa uspeli da zashtitqt interesite na bylgarite v Germaniq i da ulesnqt i da im dadat vyzmojnostta si da uprajnqt pravoto si na glas. ako nie se svyrzvame s Auswärtiges Amt, komunikirame s tqh i organizirame vsi4ko – organizatorite naemat sgradi, broqt bulletini i taka natatyk se 4udq za kakvo sa ni tezi poslanici, zamestnik-poslanici, atasheta i zam.-atasheta i t.n. kafetata mogat i da si gi piqt/-ete vkyst, a ne za smetka na dyrjavniq budget. Ако се бяхте поровили повече дори само в интернет, щяхте да попаднете на същия казус, който е бил налице и на изборите през 2005 г. Тогавашният прес-аташе на посолството Елеонора Димитрова в писмо е информирала тогавашни инициативни комитети за начина на гласуване в Германия. Обяснява същите неща, които и сега обяснява германската страна. Нищо не е започва от нас и няма защо да си въобразяваме подобни неща.
  В крайна сметка нещата се решават в работен контакт с институциите, а не в интернет и по форумите. Pri polojenie, 4e tozi problem e bil na lice prez 2005 god. , zashto za 4 godini ne ste namerili vreme da razreshite tozi problem, za 4 godini e imalo dostatychno vreme da se vodqt pregovori s nemskite slujbi i institucii, da razmenqte korespondencii i tn. Mislq, 4e v BG i BG predstaviteli za da napravqt neshto e nujno da stane nqkakyv “skandal”. zashto ne ste uvedomili iniciativnite komiteti predvaritelno???
  За всички е ясно, че отказът е на германската страна, а личните Ви недоразумения с посолството са вероятно просто проява на отчайващо
  неумение и на двете страни да общуват. tova 4e Ivan Yanakiev e obvinen ot Vas, 4e ne moje da obshtuva shte go priemem, no tova 4e hora koito rabotqt v posolstvoto i se predpolaga 4e sa diplomati ne mogat, e ot4aivashto. osnovnoto im e ka4estvo, kakto i na rodnite politici e da tyrsqt vinovnici i ne da analizirat sobstveniq si provali neuspehi, a vinagi drugite da sa vinovni.
  A do tova, dali imame vyzmojnost ili ne da pytuvame, e drug vypros..na nqkoi izbirateli im organizirat avtobusi ….

  @ Ivan

  Mislq, 4e tozi software e dosta dobyr i pravilno e razpoznal tozi spam. nqkoi hora li4no sa zasegnati…i se zablujdavat, 4e drugite imat pristrastiq, a te samite zashtivat ne4ii interesi….

 • Neka ne sme drebnavi i da tyrsim pravopisni greshki, vajno e kakvo se kazva, a ne kak… tova politicite v bg go mogat, da si prodavat lyjite i evtinite predizborni kampanii. samo 4e nie se interesuvame ot sydyrjanieto, a ne ot opakovkata, kakto vseki inteligenten potrebitel.

  Izvinete pravopisnite greshki.

 • @Eli
  Обяснете ми защо пишете глупости и лъжи!?Зашо пък германците ще им пука за българските избори и зашо ще създават проблеми да се гласува за избори в България!Вие госпожо/госпожице не сте в час…вие просто не искате българите в Германия да гласуват или просто сте некомпетентен представител на посолството, който е назначен от настоящото статукво да оправдава некомпетентността на управляващите или тяхното нежелание и пренебрежение към предстоящите избори! Аз пътувах стотици километри, за да стигна до българското посолство в Лондон, за да да упражня правото си на глас и трябваше да чакам 1 час на опашка, защото беше отворена само една секция за 1000 човека! Не е работа на глосоподавателя, а на работещите в посолството да улеснят и предоставят възможност на всеки желаещ да гласува и да изпълни гражданския си дълг!Няма значение дали има 100 желаещи или 1ин такъв… посолствата би трябвало да отворят секции и там, където има и един българин!!!Срамота е за държава в европейския съюз да третира гражданите си по този начин…защо го правите???Може би защото знаете, че господарите ви от тройната коалиция не ще получат вот за управление от нас българите в чужбина и вие работещите по съответните посолства ще трябва да си приготвите багажа за връщане в България ако,те, чрвената олигархия, която ви е назначила загуби властта!СРАМ!СРАМ!СРАМ!
  Не нападайте Иван Янакиев, защото той е истински българин за уважение, а вие госпожо/госпожице сте жалко извинение за представител на българщината в т.нар. посолство, което трябва да представлява българските интереси!
  Запомнете, вие в посолствота служите на нас избирителите, а не сме ние, които служим на вас!

  Гергана

 • Трудно ми е да се обърна към последните участници във форума с “уважаеми”, но ще се постарая да запазя добрия тон. Ако някой с подобни грубости се е обърнал към посолството с искане за “сътрудничество”, то лесно би могъл да се обясни прекрасният резултат. Нещо повече, В.В. ги е осъдил вече. Според него те са “4inovnici”. Каква ли е присъдата? Май се досещам.
  Надявам се, че никой не си е въобразил, че “organizatorite naemat sgradi, broqt bulletini i taka natatyk”. Би било смехотворно и наивно. Това просто няма как да бъде така. Ако някой не е разбрал, просто да прочете закона и съответните решения.
  Изглежда ми, че нещастното посолство е превърнато в удобен виновник, по който всички трябва да се упражняват в стрелба. Подобен тон обаче е проява на безсилие, първосигналност, безидейност и други достони за уважение качества.
  Все пак Ви моля, проявете търпимост към една критична спрямо аргументите на г-н Янакиев позиция. Впрочем по същество май никой до момента не е отговорил нищо разумно. Освен, че доколкото разбирам, В.В. май призовава посолството да преговаря за промяна в германското законодателство. Що ли си мисля, че това е май работа на Бундестага?
  Никой не “напада” г-н Янакиев, но пък защо ли не мога да се съглася, че трябва да приема позицията му като чиста монета.
  Не съм в позицията да Ви давам съвети, тъй като съм една от Вас. Но моля Ви, не убивайте каузата, зад която сте застанали, зад нея стоя и аз.
  Според мен обаче точно това правите. Помислете! И моля Ви, имайте търпение, никой няма да оправи с вълшебна пръчица ситуацията в България. Никтой няма право да губи търпение. Ние сме тези, които трябва с всекидневни усилия и борба със зъби и нокти да го направим, и то там на място, а не само по форумите. Защото форумите са нещо прекрасно, но за съжаление често ги превръщаме смо в един отдушник, нещо като просровутата ракийка със салатка.
  Скъпа Гергана, какво е българщина и кой трябва да представлява българските интереси едва ли някой очаква да определите точно Вие.
  В Германия могат да се научат по-смислени неща от този интелектуален продукт, който предлагате.
  Да, Иван Янакиев е истински българин. Не съм го обвинявала в нищо, напротив той винаги ще има пълното ми уважение. За обвиненията си има прокуратура. Но мисля, че човек трябва да знае кога да спре. Разберете, дребнавостта, лошотията и самозабравянето ни пречат. Така от дърветата не можем да видим гората.
  А и за съжаление тон като Вашия, използван от много наши сънародници, като и най-вече разбира се целият гнил продукт, създаден в последните години от нашата политическа класа, е спомогнал да постигнем неспасяемо лошия имидж на нашата страна в Германия и цяла Европа.
  И оставете въпросната Елеонора Димитрова на мира, нито аз я познавам, нито вероятно Вие.
  Просто идете да гласувате! Другото е плява.

  С приятелски поздрави и пожелания за успех, за да се радваме на изборните резултати.

 • Уважаема г-жо Катрачева,

  извинявам се за допуснатите правописни грешки в предния коментар, понякога в бързината се получават пропуски, особено когато от 7 часа пиша на друг език.

  Според мен, истерията е някъде при Вас, защото аз лично се чувствам напълно комфортно в спокойствието си. Това, че доста хора са недоволни и разочаровани, поради което желаят да изказват мнението си по всевъзможни начини, не е признак на истеричност, а по-скоро на непримиримостта им с положението.

  Ако този неуспех беше част от професионалните ми задължения, щях да се съглася с Вас и да се постарая да го преглътна, като преди това анализирам грешките си. В случая, бих казал, че това е по-скоро успех, защото този проблем успя да докосне и обедини много хора в една единствена обща цел, а имено да се събудим от апатията и да работим за промяната.

  Колкото до анализа на моите “сериозни пропуски”, за съжаление не мога да намеря такива, за да ги анализирам. Ще бъда наистина честен с Вас – исках да гласувам, разбрах, че и много други хора искат да гласуват, потърсихме информация как да отворим секция, изпълнението на законовите разпоредби беше по силите ни, изпълнихме ги всичките, свързахме се с посолството, получихме още условия, които не са законово регламентирани, изпълнихме ги, окуражиха ни, получихме отказ, попитахме защо, разбрахме, че някой не си е свършил работата.
  Къде са “сериозните ни пропуски”???

  Далеч съм от мисълта да окачествя г-жа Игова или г-н Катрачев като “ужасни” хора. Те бяха много мили в комуникацията с нас и мисля, че е некоректно да говорим така за тях. Както писах в статията, ние не искаме да оплюваме личности, а да намерим проблема в институцията. На нас не ни е работа да знаем дали “pismeno potvardeno ot Auswaertiges Amt s verbalna nota” означава нормална бюрокрация или категоричен закон. Това трябваше друг да го направи и да ни го съобщи. Но ако мислите, че следващия път, когато искаме да отворим секция, трябва първо да свършим работата на дипломатите, тогава ще трябва да изкарам двумесечна практика в посолството, да се запозная с важните междудържавни споразумения и ноти, които междудругото не са публично достояние в интернет и тогава да се заемам с организиране на секция. Но ако е така, трябва да се напише и в закона като условие.

  Г-н николай Колев не го познавам и не мога да Ви отговоря на този въпрос.

  Ние сме длъжни да разгласим проблема, защото това е единствената възможност за вбъдеще той да не съществува. Нашите т.н. “свободни съчинения“ задават въпроси, а тези въпроси привличат внимание, а привлеченото внимание, от своя страна, дава отговори, които предизвикват реакция. Така на края на веригата реакцията поправя грешки и търси отговорности. Ако се докаже, че някой не си е свършил работата, бъдете сигурна, че този някой ще отговаря за това, как взeма всеки месец парите на данъкоплатците, без да си изпълнява задълженията.

  Според Вас как трябваше да реагираме? След като прочетохме законите и говорихме с посолството, да се усъмним в честността и професионализма на хората, работещи там и да започнем да търсим из интернет какво г-жа Димитрова е споделила на инициативните комитети преди 4 години, така ли?

  Надявам се отговорните хора да признаят грешките си и да започнат незабавен “работен контакт с институциите”, а не да се оправдават чрез посредници в интернет и по форумите.

  Ние говорихме 100 пъти с германската страна и имаме писмено доказателство, че е имало възможност за направата на изключение и то не само за Европейските избори, както от посолството бяха писали до в.Дневник, превеждайки писмото от германците, с което и ние разполагаме, изтървайки “случайно” някое и друго изречение.

  Както пише в статията, посолството ни отказа въз основа на отказа от германска страна. Но посолството не е изготвило предварително убедителната си агрументация, с която по дипломатически пътища да се опита да издейства положителен отговор от немската страна в защита на интересите на българите, живеещи в Германия. Още повече, че е имало 4 години на разположение, две от които като пълноправен член на ЕС, да се концентрира върху разрешаването на неуспешния казус от 2005, за който Вие говорите.

  Явно сте прочели много повърхностно статията ми, за да твърдите, че г-жа Игова първа се е свързала с нас, за да събираме декларации.

  Що се отнася до комуникацията ни с посолството, то ние изпратихме официално отворено писмо, с което тепърва поставихме началото на една дълга комуникационна верига. Надявам се, да не сте права, че и двете страни притежават отчайващо неумение да общуват и се надявам това Ви твърдение да бъде опровегано от една наистина градивна комуникация и доказателства за морална ангажираност.

  Аз се съмнявам и затова задавам въпроси, а те са длъжни да приветстват инициативността ми, защото съм си изпълнил законовите задължения плюс още някои бонус такива.

  С уважение,

  Иван Янакиев

 • Не е тук мястото за обсъждане на българския правопис, но като заговорихме по темата, бих искала да споделя, че на официалния сайт на посолството ни в Германия също са допуснати грешки, случайно или не – “Konsullarische leistungen” – съществителните имена в немския език се пишат, както е известно, с главна буква.

  Поздрави

 • @Eli
  Госпожо/це, колкото да ви е неприятно, да, аз съм тази, която ще ви дава определение за българщина, защото съм българска гражданка, чиито права не са защитени по подобаващия начин от българските посолства, било то в Германия или Англия, където живея!Не споменавайте прокуратурата, защото познавам законите доста добре(като човек, занимаващ се с право) и вярвайте ми не бихте желали да се обърна към споменатата институция!
  Вместо да използвате назидателния тон, с който си служите, по-добре си вършете работата като професионалист, защото в кризата, която се задава в България, вярвайте ми, не бихте искали да останете без работа!
  Поздрави от Англия, една страна, от която доста можете да научите, особено, когато се касае как да се защитават правата на съответните граждани!

  С не много уважение,

  Гергана

 • “Gledam i ne vjarvam na ushite si”, kakto se kazva ot vodeshtite na “Gospodari na efira”. Tova izre4enie 6te go izpolzvam za replika ot moja strana kam g-ja Eli.
  Iskam da kaja tuk po povod “В съответствие с претенциите Ви да сте сведущи по темата, можехте да положите усилия и Вие лично да се запознаете с германските разпоредби, ако трябва и от германското външно министерство, а не да разчитате,че някой е длъжен да Ви уведоми в най-големи детайли за това, докато Вие пишете свободни съчинения по форумите и търсите кого да обвините в политически пристрастия.” Kogato polojihme tezi usilija, men li4no me popitaha dali sam slujitel na BG-posolstvoto, za6toto tezi prozeduri proti4am prinzipno samo mejdu diplomati4eski predstaviteli.

  Iskam da podkrepja kazanoto ot Stanila Kozeva, no za sajalenie trjabva da dopalnija, 4e gre6kite na nemski ezik sa dosta pove4e. Predi 2-3 godini imah nujda ot pomo6t ot Posolstvoto i togava za parvi pat imah 4esta da razgledam stranizata im. 4etjah i se 4udeh, dali e vazmojno takova ne6to…sramuvam se pri misalta “kak reagirat nemskite grajdani na tova?”! Osven pravopisnite gre6ki otkrih i ne6to drugo: lipsa na kompetenstnost ot strana na slujitelite. Sled kato me prehvarljaha ot posolstvoto v Berlin na konsulstvoto v München i obratno, za da polu4a otgovor na vaprosa “Kakva e prozedurata za izdavane na nov pasport i kade trjabva da podam zajavlenie za tova”, re6ih 4e 6te bade nai-dobre ot moja strana da si otida do BG i da si napravja tam nov. Za tozi elementaren vapros otgovor ot tipa “neznaem” govori za … Javno za tova kazvat,4e trjabva sami da se zapoznavame s razporedbi i t.n.

 • Привет и от мен Г-жо Катрачева, и Вие Господа от посолството, които с голямо нетърпение четете коментарите ни.

  Силно вярвам, че сте се снабдили със кирилизатор на компютрите си за да четете внимателно коментарите по тъй неудобните факти.

  За правотата на Думите и статията на Иван Янакиев седя аз няколко хиляди българско студенти в Германия. Това не подлежи на съмнение!
  Фактите, които събрахме само за последните две седмици около случая плюс някои коментари от страна на бългаското “ни” посолство и вашите излияния затвърждават съмненията ни във компетентността на посолството в Берлин.

  Излишно е да ви говоря за това какви разпоредби и споразумения има по въпроса за отваряне на изборни секции, тъй като от цялата ни кореспонденция с посолството установявам, че ние от инициативните комитети МНОГО ПОВЕЧЕ знаем 🙂 по въпроса.
  Така че за да можете да се включите към подобен диспут като този тук и да поставите на масата някакви аргументи, то ще трябва от днес погледнато няколко седмици напред да отделите и да се запознаете със законовите разпоредби. Ако пък някой немски Съдия или гражданин Ви поиска превод на РЕШЕНИЕ № НС-18 ОТНОСНО изготвяне на избирателните списъци и образуване на избирателните секции за изборите за народни представители на 5 юли 2009 г. то не се срамете да кажете, че такъв няма!!

  Колкото се отнася до уеб страницата на българското посолство в Берлин подкрепям мнението на Станила, и потвърждавам със НЯКОЛКО НЕОСПОРИМИ ФАКТА, че е под всякаква критика!!

  НАОСТРИХТЕ ЛИ УШИ.. ready, steady.. go….

  когато отворите страницата и клинктене на немската версия, пред вас се разкрива необятния мързел на бългаския чиновник в Берлин а именно:

  В нея има мноооОООООООоооого празно пространство, даже цял празен раздел за българските студенти в германия… поздравления!

  продължаваме натам> под меню “Botschafter” има директория “Reden und Statements” та ако не знаете на немски какво е Statements, то или може докато небрежно си пиете едночасовото кафе сутрин едновременно с чата Ви във Facebook да проверите в някой онлайн речник какво означава! ако и това не може да направите, то Ви препоръчвам първия възможен полет за България.

  продължавам на там> под директория “Geschichte der Mission” виждам старанието Ви да оставите също празна страница, за да може хората на се насладят на красивата снимка!! ( за домашно може да помислите кой ли е този господин на смимката:), ако изпитвате трудност, обърнете се към нас)

  Продължавам натам,, става все по-горещо:
  Директория> Arbeit und Soziales >> ПРАЗНА
  Директория> Studenten със всички поддиректории >> ПРАЗНИ
  Директория> Bulgarische Schulen >> ПРАЗНА
  Директория> Bulgarische Kirche (само една българска Църква ли има също го запишете за домашно >> ПРАЗНА
  Директория> Weblinks >> ПРАЗНА

  А като информация да знаете, че Nützliche Infos на немски означава полезна информация а не КОНТАКТИ ЗА ВРЪЗКА?)

  Цялата директория “Bilaterale Beziehungen” също Ви е празна… защо ли?
  Дали не прекалявам с въпросите си? Ванка, да не ни обвинят пак в нещо?

  но сега пак сериозно: ако се нуждаете от информация относно “Bilaterale Beziehungen” мисля че Господин Янакиев може да Ви помогне!

  Продьлжавам натам: aко Ви е станало топло, можете да се поразхвърляте или да намалите парното от 5 на 1 на вместо данъкоплатеца да плаща.
  Taaa, старанието Ви да направите “изчерпателна” и страницата на българкси Език е също похвално и завидно- просто и тя е ПРАЗНА а пък за България сте написали толко “много”, че ми се струва, че ще затрудните немските читатели….)))

  За актуална информация особенно по този случай със забраната от немска страна за отваряне на изборни урни НЯМА НИЩО освен вежливото Ви приканване на Българчетата за гласуване с секциите!! СТАХОТНО… много сте актуални!

  Какъв е изводът? – срам да покажа на някой немски колега тази страница!!
  Ето само от такива малки неща, от многото мръсни капки в бунара на безхаберието прозира абсолютната безотговорност на Институцията “bulgarische Botschaft in Berlin”.

  и пак чрез “информативната” уеб страница това се връщам към съшия въпрос и се ПИТАМ защо аджеба милото ни посолство не заема отношение по въпроса със проблема с урните?

  Защо не застава на страната на гражданите?

  Може би тези въпроси принадлежат към домашната работа…)

  Съществува и друга алтернатива.
  Да допуснем, че нашите мили “сънародници в посолството” са запознати със наредбите от немска страна, то хайде да ни напишете тук защо не бяхме информирани и чии интереси обслужва мълчанието и фалшивите указания?

  Дали управляващата коалиция има нещо общо със случая с оглед на няколкото стотин избирателни урни в Турция?

  Дали господата от посолството не са изпуснали някой срок а?

  Как така става, че във Франция позволяват отварянвто на изборни секции?

  Изводът е, че много скоро ще се знае истината и както казва Ванката, ще си има съответните последици от това!!

  И понеже не се чувствам отговорен да ви съветвам по въпроси като уеб страница и външни отношения, и ни най-малко виждам някой компетентен чиновник по въпроса за ивборните урни, от тук насетне Господа от посолството цялата информация, която я нямате, но ви е необходима (ако случайно ви потрябва) можете да иа получите срещу заплащане – както следва..
  Това, което не струва, не си заслужава! нали така?

  А ако случайно се усъмните в компетентносста на българските Студенти тук в Германия, то имате две възможностти (последна безплатна идея от предизборната промоция)
  Първа, наемете някой студент от нас да ви свърши малко работа но само срещу заплащане и се уверете сами дали само можем да пишем по блогове…
  Втора: не подценявайте потенциала, с който разполагаме!!

  Приятен ден!

 • Naistina nito poznavam, nito iskam da poznavam svetilo kato gospoja Dimitrova, koqto neveroqtno si e svyrshila rabotata predi 4 godini. No edva li e obida za Vas pri polojenie, 4e se prehlasvate po delata na Eleonora Dimitrova.
  “Разберете, дребнавостта, лошотията и самозабравянето ни пречат. Така от дърветата не можем да видим гората.” Nie vijdame gorata, no spored men pogovorkata e malko neumestna – trqbva da sme sposobni da vidim i dyrvetata- ina4e shte si svyrshim rabotata povyrhnostno – po bylgarski – da zamajem ne4ii o4ii s maskirane na detailite. Gorata se zabelqzva ot dale4e, bez mnogo da se vglejdame, no otdelnoto dyrvo i negovata „poziciq“ po-trudno. A imenno tam se krie opasnostta. Vslushaite se vyv vsqko edno dyrvo, zashtoto edno dyrvo gora ne pravi. A imenno zatova ima forumi. Forumite naistina sa neshto prekrasno za tezi, koito ne mogat da ustoqt na edna bolest nare4ena ne alkoholizym – rakii ??, a cenzura, koqto e syshto tolkova pagubna i unishtojitelna.
  „Изглежда ми, че нещастното посолство е превърнато в удобен виновник, по който всички трябва да се упражняват в стрелба. Подобен тон обаче е проява на безсилие, първосигналност, безидейност и други достони за уважение качества.“ Nikoi ne si tyrsi udoben vinovnik, a prosto posolstvoto, koeto trqbva da ni zashtitava interesite, ne go e storilo. I kato se trygne ot dyrvoto da stignem do gorata, i ministerstvoto na vynshnite raboti i nashite politici, koito shte trqbva otnovo da izberem. Beizdeini sa opitite da se prehvyrli vinata na drugite, nevinnoto posolstvo. Slabost e da ne mogat da se priznaqt dopusnatite greshki i nehaistvo, lekovitostta, s koqto e podhodeno po tozi vypros. Kakvo tolkova shte popytuvat da glasuvat i shte si otdelqt ot sredstavata studentite….Sramota….
  „ И моля Ви, имайте търпение, никой няма да оправи с вълшебна пръчица ситуацията в България. Никтой няма право да губи търпение. Ние сме тези, които трябва с всекидневни усилия и борба със зъби и нокти да го направим, и то там на място.“ Syjalqvam mnogo, nqmam bolni ambicii da opravqm, kakto i ne si mechtaq nqkoi da opravi Bylgariq, zashtoto sym realist i tova e nevyzmojno, dokato navsqkyde e pylno s ne-profesionalisti. 4ovek se bori zaedno s hora s obshti ideali, s nokti i zybi ne moje da prebori s prostotiqta, koqto trqbva pyrvo da preodolee, za da uspee da promeni neshto. I tyrpenie nqmam. Ne prikanvaite horata da sa tyrpelivi, BG narodyt e prekaleno tyrpeliv i imenno tam e problemyt. 500 godini robstvo ne se zabravqt i izli4avat taka lesno ot narodopsihologiqta. Radvam se, 4e ima tolkova hora izvyn Bylgariq, koito dano nqkoi den da se priberat v BG, zashtoto shte sa zagubili pone 4ast ot tipi4niq BG mantalitet. No ne vqrvam, zashtoto ste prava, 4e Germaniq ni e nau4ila na dosta i nqma smisyl da si pohabqvame potenciala v BG i da gubim energiq da se borim za elementarni neshta, kato pravoto ni da uprajnim svoq glas na izborite.
  Otnosno loshiq imidj na BG, imenno diplomatite ni trqbva usyrdno da rabotqt.
  ”Просто идете да гласувате! Другото е плява.” Ne e taka. Nie shte glasuvame, no drugoto ne e plqva, zashtoto sled 4 godini shte e syshtata rabota, shte se smenqt nashite diplomati (umishleno izbqgvam dumata dyrjavni 4inovnici – ne samo za da ne obidq gospojata, a zashtoto spored men ne slujat na dyrjavata i neinite podanici) i tehnite naslednici pak shte sa nedorazbrali i shte poemat ”shtafetata”. Tova e tipi4en bg podhod. Nie gledame napred, no trqbva da se u4im ot greshkite si, za da ne se povtarqt.

  PS.

  „Освен, че доколкото разбирам, В.В. май призовава посолството да преговаря за промяна в германското законодателство. Що ли си мисля, че това е май работа на Бундестага?” Bundestag-yt si vyrshi rabotata, za razlikata ot nashite predstaviteli. I qvno znaete kym kogo trqbva da se obyrnete, no zashto li ne go pravite?????? Pozvolqvam si, kato neveja i nerazumna da ne znam kakvo e verbalna nota ,no ne e mnogo seriozno ot strana na Press office-a na nasheto posolstvo da ne e ne q publikuva na saita na posolstvoto, a samo da spomene tazi nota. Normalno e pri polojenie, 4e ne e publikuvana, da si napravq asociacii s nemskata duma VERBAL i da si pozvolq nevejestvoto da ne znam, 4e e oficialen zakon. Shte se radvam v skoro vreme da se publikuva, na tazi stranica speshno i bez tova i trqbva content.

 • @ Ели (няма фамилно име)

  Уважаема Госпожо Ели,

  наистина ли проблемът за гласуването е познат от 2005? От това Ваше изказване може наистина да се разбере за незаинтересоваността от този доста стар проблем. Това не прави чест на представителите ни в чужбина.
  Още повече, че редът за отваряне на изборни урни явно е познат.

  @ Гергана,

  Гери наистина както Станила каза респект от постъпката ти. Разочарованията ти са били огромни когато си отишла при избирателната урна и е трябвало на всичко от горе да чакаш. Аз мисля, че не би трябвало обаче да нападаш лично Ели. Нека дискутираме безпристрастно и приемаме критики достойно. Времето и най-вече аргументите показват кои е прав. Ти с абсолютна сигурност не си грешната, но не правиш и добро впечатление с нападки.

  @ Георги Георгиев,

  Жоро, ти ме разби. Наистина тази страница има нужда от поддръжка. Това е недопустимо. Аз обаче не ра разбрах коя страница имаш предвид. Има една нова и една стара. Старата е под всякаква критика. Само пример давам с няколкото вида шрифт тука http://www.botschaft-bulgarien.de/BB/index.php?option=content&task=view&id=49. Но нека не променяме темата. Дайте да помогнем да тези хора да си оправим страницата (лицето). Ако може някой да го направи и да продължаваме напред. Може да се помогне на тях и те съответно на нас.

  Моля Ви изписвайте си целите имена. Кои е В.В., коя е Ели, не всички са длъжни да познават всеки.

  Поздрави от мен.

 • Уважаема Елионора Димитрова или Ели,

  Отдавна следя проблема и участвам активно в кампанията. Няма да навлизам в подробностите, които описвате, а ще ви кажа накратко фактите – нашите факти. Казвам нашите, защото от другата страна на бюрото всичко изглежда различно.

  Всичко, което четете из “форумите и блоговете” е вярно. Всичко тук, включително това че трябвало да си плащаме сградите, са ни го казали хора от посолството или външно. Липсва всякаква информация дори в нета. Законите и инструкциите излязоха на официалните сайтове след крайния срок, а преди това бяха забити във вътрешните сайтове на БТА, които никъде не се намират.

  От официалните институции липсва желание да се решат проблемите. Това е въпроса. Официалната позиция е “Споко. Ще видим.” Това ни ядосва и затова мястото да се решат тези въпроси е точно тук – в интернет.

 • Ето ме отново,
  само за уточнение. Ами става въпрос за “новата” 🙂 уеб страница на посолството, която е не по-зле от старата хихи….ето го линка, насладете му се http://www.mfa.bg/berlin/

  До колкото кой е Госпожа Ели мисля че много от нас вече знаят кой седи зад това име. Сигурен съм, че и Господин първият ни секретар във посолството Г-н.Деян Катрачев може да разпознае изтънчения стил на близките си…

  както се казва, sorry michael, днес при толкова електроника, може да разберем още пиканетерии за всеки един от уеб пространството, т.е.
  получаваме желаната транспарентност, не е ли чудесно..

  Приятен ден!

 • @Hristofor Hrisoskulov, Антон Гичев, B.B., Goshko, sa6o, Ani, Станила Коцева, Гергана, Hristina, Georgi Georgiev, Daniel Iliev (Stuttgart), Боян Юруков, Станоев и естествено Eli

  Благодаря на всички за конструктивните коментари, изразяващи открито мнение и ясна позиция.

  Няма да се обръщам към всеки един от Вас поотделно, защото във всеки коментар се съдържа много истина, полезна информация и много важни въпроси.

  За съжаление броят на въпросите се увеличава, а отговори няма. Затова, надявам се, скоро хората, които са задали въпроси, да получат и отговорите си.

  Мисля, че тук се заформи една много приятна атмосфера и дискусия между двете страни, липсват излишни и вулгарни коментари от хора, които случайно са попаднали на темата и нямат отношение по проблема, затова предполагам, че е добра възможност всеки открито да изрази позицията си.

  Приканвам всички да запазят добрия тон и да не ескалират в изказванията си.

  @Eli
  Оценявам смелостта Ви и откритостта Ви, както и това, че сте единственият човек от “другата страна”, проявил желание да комуникира открито с нас. Благодаря Ви и се надявам на скорошна реакция.

  @Станоев
  Това ли е човекът, който съм цитирал в статията или е съвпадение на имената? Наистина не го познавам и не съм предполагал, че е кандидат, ако е така. Не съм искал да изразявам политическа позиция, а просто да цитирам лично мнение. Благодаря Ви за информацията.

 • E, кажете Вие, той си е Ваш източник. Поздрави.

 • “@Eli
  Оценявам смелостта Ви и откритостта Ви, както и това, че сте единственият човек от „другата страна“, проявил желание да комуникира открито с нас. Благодаря Ви и се надявам на скорошна реакция.”

  Az lichno tuk ne vijdam mnogo smelost, oshte po-malko otkritost! Koito stoi zad tova, koeto kazva ne se krie zad maski i falshivi imena.
  Inache komentarite na g-ja Eli sa naistina dosta interesni i polezni, tai kato pokazvat otnoshenieto na “drugata strana” po problema.

  Pozdravi
  Stanila

 • @Stanoev
  да, проверих и наистина е той, не е съвпадение с имената. Още веднъж казвам, че не заемам политическата му позиция, а цитирам личното му мнение.

  @Станила Коцева
  въпреки всичко, радвам се, че изразява позиция на място, където всички имат достъп до нея, а не чрез “строго секретни” имейли и телефонати, за чието съдържание ни предупреждават да не публикуваме без тяхно съгласие.

 • E да де, но “изводите” му може и да са част от политическата му позиция, кой знае? Поздрави.

 • oще веднъж Ви благодаря за информацията. Уверявам Ви, че ако имах тази информация преди публикуването на статията, щях да се замисля, дали да го цитирам по този начин, по който съм го направил. Винаги съм се старал да бъда обективен и да не заемам политически позиции в блога си, а това е станало случайно, поради това, че не съм проучил обстойно личността на г-н Колев.

  Признавам грешката си и се надявам на разбиране от всички, за които източникът на цитата има значение.

  Още веднъж подчертавам, че не заемам политическата позиция на г-н Колев и не целя политическа пропаганда в полза на конкретни партии, а цитирам личното му мнение относно ситуацията.

 • Комунистите и техните храненици по посолствата, които нищо не правят, нямат интерес българите в чужбина (освен Турция) да гласуват, защото някой тук едва ли би гласувал за тройната мафия, която ни управялява. Затова не са си мръднали пръста да поискат разрешение от Германия за отваряне на допълнителни секции.

 • Не позволяват на българите в Германия да гласуват на “Парламентарни Избори 2009”

  Доколкото разбрах от всичко изписано до тук Германия не позволява да се отворят секции извън дипл. представителства.

  Е за какво е целия тоя шум. Ми същия проблем го имаше и преди 4 години.

  Кой е виновен? Ми сигурно Хитлер, немците, световната конспирация, глобалното затопляне.

  Предлагам следващата тема да е: Не позволяват на българите в Германия да пушат в ресторанти и барове.

  Ае стига сте писали глупости. Закона си е закон. Ходи се оплачи сега на арменския поп.

  а се оказва, че ако не живеем в Берлин, Хамбург, Франкфурт или Мюнхен, изобщо нямаме право да гласуваме!!!

  И това е пална глупост. Всеки има право на глас. Може би някои нямат възможност, но право всеки има. Отиваш и гласуваш.

  Ае със здраве от Здефан.

  Предлагам следващата тема да е: Не позволяват на българите в Германия да пушат в ресторанти и барове.

 • Az puk predlagam gospoda kato teb Gospodin Zdefan li si kakuv si kato ne mojesh da izrazish po niakakva konkretna gledna tochka, koeto moje bi se dulji na lipsata ti na informativnost i jelanie, da si sedish v kushti kato mishok i da si chetesh vestnizi kato “SHOK”, a tuk, kudeto se zanimavame profesionalno i otgovorno s neshtata go ostavi na nas i na vmesto samo da “shumish” kato pishesh moje da izleznesh da zapalish edin kachak:)
  Zatova zashto problema ne e reshen ot predi 4 godini iavno moje da popitash na kafe G-n. premiera Stanishev..
  Shum suzdavat hora, kato teb, koito ne razbirat ama vuobshte za kakvo stava vupros a iskat da se napraviat na goliamata rabota- hihi iavno si ot staroto zakoravialo bulgarsko pokolenie deto se bie v gurdite i vika “BULGAR BULGAR”

  haide i sus zdrave
  Lek sun.!

 • Az puk sum ubedena, 4e gospodinat mnogo dobre znae za kakvo stava vapros i kade e problemat…prosto za nqkoi hora e po-udobno da se pravqt, 4e ne razbirat i 4e nqma nikakav problem i da si jiveqt kato kone s kapaci i kervanat si varvi….

 • Zdraveyte, mnogo se oburkvam ot diskusiyata vava foruma. Zapochvam d si mislya, che nikoy ne e chel seriozno obobsteniyata i “izvodite” po-gore. Struva mi se che sa pulni s otkroveni nebivalici. Za men tozi razkaz stava vse po-sumnitelen. A puk citiranoto reshenie No.10 vsastnost glasi savsem drugo. Yavno i nego sashto nikoy ne go e chel. Kakvo pravim ? Na koe da vyarvam i na koe ne…

 • Мотивите за нашето желание да отворим избирателни секции се аргументират с решение номер НС-18 на Централната Избирателна Комисия от 10 май 2009г. относно реда и условията за гласуване на българските граждани в чужбина, изготвяне на избирателните списъци и образуване на избирателните секции за изборите за народни представители на 5 юли 2009 г., както и на основание чл. 23, ал. 1, т. 4, чл. 37, чл. 41, ал. 1 и 8, чл. 85, ал. 3 и чл. 106, ал. 5 от Закона за избиране на народни представители (ЗИНП).

  Следвайки стриктно законовите норми и условия за образуване на избирателни секции в чужбина и по-точно в населени места, където няма дипломатическо или консулско представителство (чл. 41, ал. 8, т. 1 от ЗИНП), ние събрахме 135 декларации от избиратели, които са заявявили лично и ясно желанието си да гласуват в населеното място по адреса им на пребиваване извън Република България, тоест в град Фрайбург (чл. 41, ал. 8, т. 2 от ЗИНП).

  Освен това, имайки готовност и желание за пълна подкрепа и съдействие, ние от инициативния комитет се наехме да организираме подходящо помещение, което да осигури необходимите условия за гласуване.

 • Добре и как смятате да се промени този закон. Да идем да протестираме пред бундестага за да отменят закона ли?

  Този закон не е само за българи ами за всички в Германия. Така че не виждам кой е виновен в случая.

  Същото би било да подемем една инициатива тогава и да отменят закона дето забранява пушенето на обществени места в ДЕ. Смешно е. Той също важи за всички.

  Шумете си колкото искате, но първо разберете кой пише законите в тая държава. Иначе ставате смешни като Волен Сидеров и Яне Янев – и те само шум вдигат.

  Абсолютно вярно е че в Турция има отворени над 100 секции (което устройва управляващите). Но такъв закон има в още доста държави освен Германия.

  И не виждам защо в случая се обвинява посланика ни в Берлин. Ясно че той е комуняга и го устройва това положение. Но закона си е закон и той важи за всички не само за българите. Не виждам как може нашия посланик да го промени.

  А що се отнася до G. Georgiev – не виждам никакъв професионализъм в писмото написано до посланика ни в Берлин (нагло, неграмотно, направо смешно, като за жълтата преса, срам). Ако бяхте професионалист щяхте да се информирате за законите преди да оплюете човека. Даже господата Янев и Сидеров биха се справили по добре.

  “Ние сме студенти, образовани хора, абсолвенти, специалисти от всички области и живеещи извън родината си.”
  Прочетете наистина бай Ганьо. На мен ми се струва че сте незавършили студенти, нереализирани в своята сфера, болно амбициозни, решили да се пробват в политиката. За съжаление голяма част от нашите политици са като вас.

 • Da Zdefane, tupi, negramotni i nezavar6ili sme – vsi4ki do edin…i “se probvame” v politikata poneje ni e sku4no, ne stapvame v universiteta, nito puk rabotim. Eli be6e prava – pi6em po cql den “svobodni sa4ineniq” po forumite.
  Vie poslanici, pres-ata6eta, taka na4ere4eni “diplomati” i t.n. ste nai-umni, inteligentni, razbira6ti, obrazovani i nai-ve4e dobre naredeni i zatova se spravqte vsi4ki taka “prekrasno” s predstavqneto na stranata ni v 4ujbina (viziram konkretno Franziq i Germaniq, za6toto samo tam imam nabljudeniq). Samo deto nie vi pre4im…izvinete mnogo, napravo se razkaivame dalboko, 4e se usamnihme v kompetentnostta Vi i usiliqta, koito polagate v ejednevnata si rabota! No 6te mine i va6eto vreme.
  A Bai Ganio sme go 4eli otdavna, pregovorete si go Vie! Tova, 4e nqkoi ot nas pi6eli “нагло, неграмотно, направо смешно” savsem ne e obektivna ocenka validna za vsi4ki. I poneje vinagi si slujite s podobni argumenti, za kakvoto i da stava vapros – nekompetentni, neobektivni, neprovereni…. zatova trqbva pak da se sre6tame v Strasburg, za6toto takiva sme6ni argumenti ot tozi rod ne minavat pred strana kato Germaniq i zatova ne pozvolqva da se otvorqt sekcii v gore poso4enite gradove…ako razbira6 ili iska6 da razbere6 kakvo imam predvid.

  Priqten den i leka rabota
  Stanila

 • Мисля, че в някои от коментарите е вложена прекалено много емоция и затова сте останали с грешно впечатление.

  Моля, не бъркайте законите и не правете неуместни сравнения. Няма база за сравнение между законовите разпоредби които засягат Изборите за Европейски Парламент и Парламентарните Избори, а още по-малко Парламентарните Избори и Закона за тютюнопушенето.

  Вербалната нота, която засяга отваряне на избирателни секции на чужди държави извън дипломатическите мисии в Германия е, както повечето немски закони, некатегорична и позволява правенето на изключение при наличието на достатъчно аргументи (добре свършена работа на дипломатите) и то обаче в срок от 2 месеца преди датата на изборите.

  Вдигаме шум, не защото искаме да променяме закони, защото би било несериозно да целим подобни болни инициативи, а защото знаем, че ни беше загубено много време в организирането на обречена на провал кауза. И тук искаме просто да попитаме:

  Защо дипломатите ни не ни предупредиха, че няма смисъл да се занимаваме?

  Защо не пробваха 2 месеца преди изборите за издействат разрешение от немска страна?

  Защо не пишеше в сайта на посолството, че са им необходими декларациите и адресите на секциите, например 3 месеца по-рано, за да могат да се помъчат да преговарят с немците? Тогава щяха да ги имат в срок.

  Защо не признават грешката си? Ако бяха казали, че са направили грешка и ако имаха смелостта и достойнството да се извинят за това, вместо да ни обвиняват и твърдят, че ние сме имали сериозни пропуски, то тогава едва ли щяхме да се подразним до такава степен, че да вдигнем толкова шум.

  Другите точки от коментара Ви, няма смисъл да ги коментирам, защото вече достатъчно се каза по въпроса със секциите по света.

  А относно това, кои сме ние, мисля, че не Ви прави чест да правите подобни несериозни изказвания, основаващи се, най-вероятно, на вашия собствен опит и обкръжение. Някои от хората тук познавам лично и Ви уверявам не само, че имат завидни дипломи и квалификации, но и работа като мениджъри, експерти и анализатори във водещи фирми, организации и европейски финансови институции, за която нашите дипломати могат само да им завиждат.

 • Gospodin Здефан,

  qvno vie ste nezavarshil i nerealiziran v svoiata sfera chovek stom padate na takova ravnishte da napadate horata v tozi forum po takav besramen nachin. Ako triabva da bada chestna vi sajalqvam, sajalqvam vi che imate tolkova povarhnostno mnenie za hora, koito sa gotovi da se boriat za edna kauza. Az sashto sam edna studentka, koiato zavarshva i koiato raboti v sferata na obrazovanieto si ot godini i da shtom taka mislite sam sasto citiram : “болно амбициозна” da zastitavam pravata si sas zabi i nokti. Ako nqmate s kakva polezna informacia da obogatite tazi tema vi predlagam da prestanete s bidite i lichni napadki kam hora, koito daje ne poznavate. Moga da vi kaja che mi e trudo spriamo vashata osoba da zapazia normalen ton , no poneje sam edna dobre obrazovana i inteligentna lichnost nqma da vi padna na ravnishteto. Jelaq vi lek den s molbata da ne se vrashtate poveche kam tozi forum ako prodaljavate da pishite obidi i napadki.

  Priqten den
  Ani

 • Zdefan i Stanila, tonut naistina tryabva da e po-spokoen, oste poveche, che cyalata diskusia e izpulnena s uzhasni grubosti i komprometira iniciativata, zad koyato vsichki zastavame. Uzh vsichki sme mnogo umni i kvalificirani puk si govorim kato hamali… Loshoto e, che ne sme si napravili truda da izyasnim predvaritelno koy mozhe da ni instrumentalizira. Ivan se polu-razgranichi ot edna lichnost vchera, no ne e dostatuchno. “Lichnoto” mnenie stoi otgore edva li ne kato nash “simvol-veruyu”. Az veche bih se razgranichil ot tozi razkaz po lichni vpechatleniya…Pulen e s glupovati obvineniya, nyakoy bil nasilval studentite, zastavyal gi da otchitat rsultatite, pogreshno se citirat resheniya i t.n. Kak da vyarvam na ostanaloto. Gubim vsyakakva Glaubwürdigkeit…

 • @Parvan
  статията е от 18.06, а тогава имахме още много малко информация. Цитатът, който съм дал беше единственото обобщение на законите, което намерих и затова го използвах.

  Сега знам, че има много други неща, които трябва да се вземат под внимание и е време да ги обощя в актуална статия. “насилвам” използвах умишлено, като целта ми беше да превлека вниманието на читателите върху това, че изпълнявахме условия, които не стоят никъде в законодателството. Да се разбира като “бяхме принудени, защото искахме” или “притиснати от обстоятелствата, в името на целта, се принудихме да…”

 • Ok, Ivane, ne mi se iska da go kazvam, no vsichko zvuchi v saita ti taka, syakash znaem vsichko po vsichki vaprosi, vsichki zakoni i t.n.. Sled edna sedmitza se okazva, che sme imali mnogo malko informaciya, ne e proveren iztochnikat, predadena e negova interpretaciya, koyato vse poveche zvuchi v stil “svobodni sachineniya”. Sega puk se otdrupvash ot izpolzvanite ot teb izrazi, kato gi zamestvash s oste po-neponyatni, napravo sum “lost in translation”. Kak da precenya koy kakvo tochno ti e kazal, s kakvi celi, ti kakvo tochno si razbral i s kakvi dumi si go predal. Stava razvalen telefon, a zad vsichko stoyat seriozni pretencii, ne e li taka. V Soifa puk ideyata ni veche e yahnata na vaoruzhenie ot politicite i veche e chast ot predizbornata borba… Oburkvaneto e pulno… Kak nyakoi da produlzhi da ni vyarva…

 • @Parvan

  информацията, която нямахме преди една седмица е какво точно пише във Вербалната Нота, как стоят нещата с Гърция, как Посолството си е свършило работата и имало ли е възможност за друг развой на събитията. Всички тези неща са поставени под въпрос в статията, на кoйто се търсеше отговор. По тези въпроси не съм давал и информация, защото нямах, а напротив, казах, че ще пиша като имам.

  Всичко което пише в статията е вярно и заставам зад всяка една дума от нея. Това могат да го потвърдят и още стотици хора. Освен това, към днешна дата имаме всички документи, както и писмени и аудио доказателства, че всяка една дума от статията е истина.

  Разбирай нещата така, както намериш за най-добре. Гледай ги от тази страна, която най-добре ти пасва. Кажи си мнението, ако има смисъл, и ще дискутираме когато решим да извадим документите наяве. Така и всеки ще може да ги разгледа и да си каже мнението, кой какво е разбрал и кой каква вина и пропуски има.

  Мисля, че хората, които пожелаха – разбраха, а тези които не желаят да разберат, то аз нямам и за цел да ги убеждавам.

  В IvanYanakiev.com изразявам мнението си такова, каквото е. Пиша за нещата които ме интересуват и то така, както ги виждам. На който не му харесва, има пълното ми удобрение да не посещава блога ми и да не чете “свободните ми съчинения”. Аз не съм институция и не искам да приемам ролята на институциите, които би трябвало да носят наистина сериозната отговорност. Жалко, че точно те не се проявяват като по-отговорните и по-загрижените за проблемите в обществото ни.

 • @vsichki nedovolni ot broq na izbornite sekcii v Turciq:
  dokolkoto chetoh statisticheskite danni ot obshto podadeni ~58000 zaqvleniq za otvarqne na izbiratelna sekciq ~44000 sa podadeni v Turciq. taka che ne vijdam zashto se uchudvate i nedovolstvate ot tova, che tam sa otvoreni pochti 50% ot izbiratelnite sekcii.
  ako bulgarskite emigranti v drugite dyrjavi bqha tolkova politicheski aktivni, kolkoto sygrajdanite im v Turciq (nezavisimo po kakva prichina), situaciqta shteshe da izglejda drugoqche.

  @avtora na statiqta:
  spored men horata v posolstvoto chisto i prosto gi myrzi. imal sym dosta vzemane-davane s tqh i s malki izkliucheniq povecheto tam sa naistina “turtei”, koito nqma da si mrydnat prysta za kakvoto i da bilo. taka che vashiqt opit s tqh za jalost izobshto ne me uchudva.

  no v sluchaq ne vijdam kakvo moje da se napravi po vyprosa, taka che za koito iska da glasuva, shte trqbva da go napravi po drug nachin – t.e. v nai-blizkiq mu grad.

 • samo da vnesa malko utochnenie – imam predvid horata v posolstvoto v Berlin. s konsulstvoto v Bonn syshto imam malko opit i za tam ne moga da kaja losha duma – a chuvam i che na izborite za EP sa se predstavili dobre.

 • Vizh sega, mnenieto mi e, che vsichki nosim otogovrnost, sled kato sme zastanali zad opredelna kauza. To sastoyanieto na instituciite ni zatova e takova, zastoto i tam vseki gleda nyakak si da ya izbyagva. Prosto mi pravyat vpechatlenie nyakoi nesta, koito na men mi se struvat vazhni i klyuchovi. Kogo da pitam ? Predpolagam vseki ot nas v krayna smetka vseki si izyasnyava situaciyata za sebe si. No purvo sa hvurleni obvineniyata, a posle ste vadish dokumentite. Tova men me smustava. Kakvi li sa dokazatelstvata za “prinuzhdavaneto” moga da si predstavya, ama karay da varvi. Ne go li napravihme dobrovolno, za da izpulnim iziskvaniyata na nashiya zakon i da postignem nashata cel? Spored men tova si beshe edinstveniyat vazmozhen nachin na deystvie i nyama zasto da se biem v gardite, che sme polozhili neimoverni usiliya. Vsastnost me interesuva da ima yasnota po vaprosa s personata, ot koyato se razgranichi, zastoto ti ne izyasni tova negova interpretaciya li e ili sa tvoi izvodi po negovi razsuzhdeniya. Izvinyavay ako sum dosadil.

 • Информирай се така, както сметнеш за най-добре.

  Обвиненията са хвърлени, защото отговарят на доказателствата. Не обичам клюките и жълтите вестници, а сериозните изказвания и научната литература.

  Бяхме принудени да го направим, защото това беше единствения възможен начин на действие, прав си. Тук имаме консенсус.

  За персоната, вече писах достатъчно, а въпросът ти е повече от неуместен. Когато някъде прочетеш или чуеш “цитирам”, това означава предаване дума по дума на съдържание, без да се видоизменя не само смисъла, но и текста заедно с евентуалните правописни и граматически грешки, като задължително се посочва източникът.

  Малко ми намирисва на Klugschießerei. Аз не съм педагог и не мога да ти обясня нещата по-добре. Ако не разбираш нещо, отдели повече време да прочетеш всичко още веднъж-два пъти.

  Поздрави

 • Az ne sum bil prinuzhdavan za nisto ot nikogo. No pozvoli mi da smyatam vaprosa si ne samo za umesten, no veche i za fundamentalen. Uporitiyat otkaz da se dade otgovor sasto e otgovor. I tuy kato zapochvam da se chuvstvam instrumentaliziran, a i tonut ti zapochva da ne mi haresva, prosto zasega smyatam da premina kum po-smisleni zanimaniya…

 • @ Parvan
  Ne znam dali si “instrumentaliziran”, no mi se vijda6 po-skoro robotaliziran, tap4e6 na edno mqsto i povtarq6 edno i sa6to…

 • @ Vsi4ki pres-atasheta, zamestnici, sekretari i poslanici ot Berlin, Strasbourg i t.n., koito kato tipi4ni bylgari nikoga nqma da si priznaqt, 4e e dopusnata greshka
  @ Zdefan, Parvan, Eli ….

  Qsno e, 4e nikoga nqma da si priznaete i oshte po-losho nikoga nqma da vidite svoite greshki. No shte napravq oshte edin ot4aqn opit, pyk dano da ima polza. Moje bi, nqma da e zle, da pomislite da otkriete pove4e urni pri polojenie, 4e ni prikanvate da glasuvame :). Ne mislq, 4e shte e mnogo podhodqshto da ima samo edna i da se redim na opashki, da 4akame s 4asove. Kato e pozvoleno da ima sekcii samo na teritoriqta na dipl. predstavitelstvo, to pone garantiiraite za normalnoto proti4ane na izborite, t.e. osigurete dostatychno resursi v predizborniq den. Vqrvam, 4e ne e trudno da se kupi edno perde, bulletinite sa pove4e ot smeshni i pomislete za vpisaneto v register-a. Struva si usiliqta pone edin pyt na 4 godini. No vie ste mnogo umni, obrazovani, taka 4e kakvo da vi davat syveti negramotni, nezavyrshili bylgari s bolni ambicii. Za poslednoto imate pylnoto mi syglasie, za poreden pyt ni ubedihte, 4e e naivno da si mislim, 4e nqkoga neshto v BG i predstavitelstvata na nashata dyrjava bi se promenilo, bolna ambiciq e da se nakara nqkoi politik i diplomat da napravi neshto. kakto mnogo ot nas znaqt mnogo politici(vsi4ki) deitsvat v sobstven interes, a u4astieto na pove4e hora na izborite qvno ne e. No kakvo da vi pripomnqme modeli po political economy, koito nie neobrazovanite ne sme nedonau4ili. pyk i kakvi modeli za BG? mai trqbva da se modelira neshto s bezbroi mnogo error terms? No poslednoto ostavame na mozyci kato vas, ne slu4aino ste se ozovali tam kydeto ste :).

 • Ако още някой незнае има разлика между закон и вербална нота!
  1. превод немски – български
  Gesetz – закон
  Verbalnote – вербална нота
  2. вербална нота:
  е официално писмено неподписано съобщение, най-често в трето лице, от правителството на една държава към правителството на друга държава.
  Вербална нота може да се отправи, когато даден въпрос е оставен без движение за дълъг период от време. Тя няма неотложен характер. С вербалната нота може да се избегне впечатлението, че предметът на нотата е неотложен, но в същото време може да се издаде в уверение на това, че съответната страна не възнамерява да отлага въпроса.

  Фактът, че е неподписана, създава впечатление, че вербалната нота е начин да се направи нещо, което да няма силата и характера на официално становище на държавата, от чието име е издадена.

  За това бих искала да помоля всичи, които смятат за напред да изказват мнение от типа, дали искаме да се смени закон в Германия, или дали издаването на закони не е работа на Бундестаг–а и т.н. първо да прочетат каква е разликата между закон и вербална нота.
  Изцяло подкрепям последните мнения на Станила, Ани и Иван.

 • Blagodarq ti, Hristina za tozi komentar!!!

  Nai-posle se nadqvam da razberat “nedorazbralite” za kakvo stava vapros vsa6tnost, a ne da mi govorqt za zakoni i 4e ni6to ne mojelo da se napravi za 4g sled kazusa ot 2005!!!
  Nadqvam se da sprat da pi6at gluposti sled kato se zapoznaqt s definiciqta (vapreki, 4e ne6to me kara da si mislq, 4e te mnogo dobre q znaqt, no im e po-udoibno da prevarnat verbalnata nota v zakon)!

  Blagodarq ti o6te vednaj!
  Pozdravi
  Stanila

 • Zdraveite otnovo.

  Parvo iskam da blagodarq na Hristina za dopalnitelnata informaciq i za prekratqvaneto na spora che nie “nqkakvi si tam nezavar6ili studenti” iskame da smenime zakona na edna darjava kato Germaniq

  @Parvan
  Vtoro ne moga da ostavq komentara na Parvan bez mnenie <<>> . Da tezi podpiski sa bili napraveni dobrovolno – i tova e edinstvenoto, koeto ZAKONNO moje da bade iziskano ot nas!!! No ako si prochel statiata na Ivan vnimatelno to bi ti napravilo vpechetlenie che tam se spomenava che osven tova, koeto ima pravo da iziskva ot nas, na6eto milo konsulstvo e postavilo i kato uslovie cqlata oragnizaciq da padne na garba ni i po tozi nachin da ne trqbva da si vdigat “D-tata” ot kafeneto.Nali tova e tipichno za nas balgarite – da si sedime na kafeto po cql den i da si mislim kak da opravim deredjeto ama vmesto za tova vreme da vlojim sili i “bolni ambiici” da go napravim -predpochitame kafence sas cigarka.

  E dano na vsichki vas vi e sladko kafenceto – nie pak 6te se pogrijim to da vi zasedne skoro.

  S uvajenie

  Ani

 • Za izbiratelna sekcia v Zürich: Da, shte ima v Zürich v edno u4ilishte.

  В Цюрих:
  Schule Schauenberg
  Lerchenhalde 40
  8046 Zürich
  Тел.: 043 / 299 10 50

  Niamalo nujda predvaritelno 4ovek da se vpisva niakude, mojelo i na miasto. Spored posolstvoto v Bern mojelo da se glasuva v Zürich mejdu 6h-19:30h.
  Ako imash oshte vuprosi mojesh da pishesh na email mi. Pozdrav.

 • Внимавайте в неделя на мажоротарния вот !!! Това е клопка на доган и комунистите !!! Вижте кой е кандидата на вашата партия и гласувайте мажоритарно за него, иначе ще се окаже че Бойко Борисов печели като партия, но Доган има повече представители в парламента, защото избирателите му са концентрирани в определени избранници, а всички ние гласуваме разхвърляно !!!

  Вариантът на мажоритарна система, който бе въведен така набързо в България е обявен за порочен и отменен в Англия още през 1832 ! Англичаните са наясно с проблемите, защото гласуват мажоритарно почти 600 години. Конкретно, през 1832 г. се стига до парламентарна реформа, защото има избирателни райони с малко избиратели, които избират толкова депутати, колкото са в районите с многобройно население. Малките райони са наречени “гнили места”. Премахването на “гнилите места” в Англия става модел за демократични реформи в цяла Европа. На този фон в днешна България се прие система с точно такива “гнили места”. Пример – в област Видин един депутат се избира от четири пъти по-малко избиратели, сравнени със София. Познайте, коя партия ще спечели мажоритарното място във Видин?

 • Рекордно много изборни секции ще бъдат разкрити в Турция за изборите за Народно събрание на 5 юли. От общо 252 места за гласуване половината ще бъдат в Турция – 123. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев. Посланикът ни там е предложил да бъдат разкрити секции в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса.

  За тези избори Министерството на външните работи ще предложи на Централната избирателна комисия (ЦИК) да одобри разкриването на секции в 62 държави. В Испания се очаква да бъдат разкрити 15 секции, във Великобритания, Германия и Франция – по шест. В САЩ ще има пет секции за гласуване, толкова ще са и в Русия. В Италия и Белгия – по четири. Посолствата ни са предложили да има по една секция в Австралия, Япония и ЮАР, по две – в Китай, Канада и в Афганистан. Две секции ще има и в Македония – в Скопие и в Битоля.

  Проверете си ЕГН-тo дaли се вписва прaвилнo или умишленo се греши!!…

  Рязко увеличение на двойното гласуване и грешки в избирателните списъци се очакват на предстоящите парламентарни избори, прогнозират специалисти по изборните технологии.
  Основният проблем е, че за първи път ЕГН на избирателите ще се вписват на ръка в избирателния списък. Досега в избирателните комисии получаваха от ГРАО списъци с трите имена и ЕГН.
  При последните промени в закона за избиране на народни представители, направени набързо през април 2009 г., обаче изрично бе посочено, че ЕГН ще се вписват на място.
  Според специалистите това със сигурност ще доведе до грешки – било умишлени, било заради нечетлив почерк. Ситуацията ще е най-тежка при мажоритарните кандидати, където един глас може да се окаже решаващ.
  “ГРАО има начин да установи кой ЕГН е сбъркан и кой е истински”, обясниха от ЦИК. Това обаче ще стане възможно едва при проверката за двойно гласуване, която започва минимум месец след вота и трае поне месец-два. Дотогава резултатите от изборите ще са отдавна оповестени и парламентът ще е конституиран.
  Дори да бъде установено, че има много умишлено сгрешени ЕГН, ще е късно да се променят резултатите от вота. Освен това гласът на нарушителя не може да бъде анулиран, защото не може да се установи със сигурност за коя точно партия или кандидат е гласувал.
  Избирател, чийто ЕГН е сгрешен в списъка, няма как да подлежи на санкция, тъй като не той го попълва. Членът на секционна комисия, който е допуснал грешката, винаги може да се оправдае.
  Възможността за безпроблемно двойно гласуване – у нас по постоянен адрес и в съседна държава, също е съвсем реална. По закон за вот в чужбина не се изисква удостоверение за гласуване на друго място.
  Достатъчно е да се представи само документ за самоличност.
  При проверката за двойно гласуване регионалните поделения на ГРАО въвеждат имената на всички гласували и ги пращат в София за анализ. Съпоставката ще се усложни, ако има сгрешен ЕГН.
  От ЦИК признаха, че на предни избори повечето от хванатите в двойно гласуване, средно по 1500 на вот, са гласували и в България, и в Турция. Има обаче и случаи на хора, упражнили вот на две места в страната. Според чл. 168, ал. 2 от НК нарушителите се наказват с пробация и глоба от 50лв.

  Проверете си ЕГН-тo дaли се вписва прaвилнo или умишленo се греши!!…

 • Edinstvenijat na4in da se izjasni slu4aja ot juridi4eska gledna to4ka e da se oburnem kum mejdunarodnija sud v Strasburg. Kolkoto po- burzo se napravi tova tolkova po-dobre. 4e mnogo bulgari ne mojaha da glasuvat e fakt, koito verojatno njama da moje da bude korigiran. No az 6te izpitam goljamo udovolstvie ot tova da vidja kak na njakoi hora, koito rabotjat v posolstvata i sa otgovorni za tova polijenie 6te im budat otse4eni glavi4kite. Te za men zaslujavat disziplinarni uvolnenija. To ina4e ne6tata ne stava- otreji post4etata na njakolko za da se podpla6at i drugite i ne6tata da po4nat da funktionirat normalno. Az li4no uspjah da glasuvam poneje jiveja v Bonn, no vupreki tova me e jad stra6no mnogo kato 4eta 4e v Turzija naprimer e imalo 123 izbiratelni sekzii a tuk v Germanija samo 10.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.