Напрежение преди срещата на Г(олемите)-20

Снимка: Presidency of Argentina web site, Creative Commons Attribution 2.0

Барак Обама пристигна за срещата на Г-20 във Великобритания. Точно преди срещата, той ще се срещне лично само с руския си колега Медведев. Причината за това е, че точно преди първото си пътуване в Европа, той обяви, че иска да сложи едно ново начало на връзките между САЩ и Русия.

Но руският президент не е единствения, с който Обама ще се срещне на четири очи. В програмата му влизат още срещи с китайския президент Ху Джинтао, германската канцлерка Меркел и френския президент Саркози.

Точно преди срещата се разви огромно напрежение между държавните глави и правителствени шефове на 20-те най-важни и мощни индустриални страни в света. Към скептицизмa на Китай се присъедини и Русия, в съмненията относно устойчивостта на американския долар и капацитета му да се задържи като глобална парична единица. На вчерашната среща с Ангела Меркел, руският президент Медведев изрази безпокойствата си относно ситуацията, в която се намира световния икономически гигант САЩ и намекна за това, че доларът едва ли ще устои дълго като глобална валута.

Разногласия относно т.н. страни – “Данъчен рай”

Меркел държи на срещата на Г-20 да прокара глобална програма за перманентно и интензивно контролирано наблюдение на финансовия бранш, който е причината за тежката икономическа криза. В тази програма се предвижда и борба срещу държавите, които се славят като “данъчен рай”. Като цяло програмата е насочена срещу европейските държави, където подобни данъчни облекчения трябва да бъдат премахнати и ако е необходимо ще бъдат санкционирани.

Щайнбрюк е изпълнен с оптимизъм

Германският финансов мнистър Пиер Щайнбрюк обяви, че въпреки заплахите от страна на Франция, не се очакват сериозни проблеми и ескалиране на напрежението по време на срещата на Г-20 в Лондон.

“Не мисля, че има голяма вероятност някой от участниците да напусне срещата!”, каза той пред BBC.

“Според мен е по-голяма вероятността да се споразумеем за конкретните мерки, които трябва да се вземат за едно по-добро регулиране на пазарите и банките и така по-бързо да преодолеем финансовите турболенции.”

Френската финансова министърка Кристин Лагард изиска от страните-участнички още преди срещата да подготвят конкретни резултати, които да обсъдят. Тя предупреди, че ако това не се случи, тогава президентът Саркози ще напусне срещата. Континентална Европа стои твърдо зад изработването на механизми за силен контрол на финансовите пазари, за сметка на това, САЩ и Великобритания искат да концентрират преговорите върху борбата с икономическата криза.

Щайнбрюк подчерта, че държавите трябва да направят всичко възможно да предотвратят една евентуална политическа криза, която може да се развие като резултат от разногласията в позициите на различните страни.

“Една от най-важните теми, върху които трябва сериозно да говорим, е това, как да предотвратим като резултат на икономическата рецесия да се развие и политическа криза.”

Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.