Белград: Бомбандировките на НАТО през 1999 са нелегални

На фона на масивните протести, които се подготвят от хиляди противници на НАТО преди срещата в Страсбург, Кел и Баден-Баден, Белград също застана срещу организацията, като обяви бомбардировките от 1999 за незаконни. Русия подкрепи решението на сръбското правителство и на свой ред определи военните действия на алианса, като нарушаване на човешките права.

Вече 10 години сръбският министър председател Мирко Цветкович се опитва да докаже незаконността на бомбардировките пред световната общественост.

“Нападението над нашата страна беше незаконно, защото е в разрез с международното право. Аргумент за това е, че са предприети военни действия без да се гласува в Съвета за сигурност на ООН.”

На 24 март 1999 НАТО започва бомбардировките над Югославия с цел спиране на военните и паравоенните сръбски формации в провинцията Косово. Причината за това е насилственото прогонване на стотици хиляди албанци от сърбите с цел да запазят Косово етнически чисто.

“Въздушните нападения не решиха проблемите в Косово, нито пък помогнаха за установяването на мира и спазването на човешките права.”, каза Цветкович.

Точно обратното, те предизвикаха нови конфликти, както и “етническо прочистване и сериозно нарушаване на човешките права и международни норми.”

Интересно е, че тези нападки срещу военния алианц НАТО се хвърлят точно преди (или по време) на срещата на Г-20 в Лондон и следващата среща на НАТО в края на седмицата в Страсбург, Кел и Баден-Баден.

В момента в региона се концентрират огромни маси от протестиращи срещу миротворната политика на НАТО, както и стотици хиляди активисти, природозащитници и дори радикални групи обявяващи се против политиката на Г-20.

Снимка: IvanYanakiev.com

Предвидени са огромни демонстрации в събота – 4 април 2009 от 13 часа в Страсбург. Освен това, е организиран протестен лагер от 1 до 5 април, отново в Страсбург, където от 3 до 5 април ще се проведе и паралелна среща на демонстрантите, която ще цели саботирането на срещата на НАТО. Масивната акция под наслов “BLOCK NATO” ще започне рано сутринта на 4 април, като едновременно ще се проведе в Страсбург, Кел, Баден-Баден и Фрайбург.

Полицейското присъствие в региона е огромно. Атмосферата е, като че ли е обявено военно положение. Хората са приканени да не излизат от домовете си и ако е възможно да работят от вкъщи по време на срещата. Магистралите са блокирани и се проверява всяка кола, която влиза в горепосочените градове. За първи път от години на границата между Франция и Германия са отворени всички

Снимка: IvanYanakiev.com

гранични постове и митници, като проверките напомнят за времена, които хората отдавна са забравили. На първия протест от серията във Фрайбург, са участвали около 2000 протестиращи. За целта в града са били назначени 10 000 полицаи, много

голяма част от които от специалните подразделения на жандармерията. Освен това още 10 000 части са били в готовност за действие. По улиците се виждат армии от полицейско присъствие, както и бронирани военни автомобили и танкообразни машини. За същинската среща, която започва в петък се предвижда присъствието на над 20 000-на армия само от германска страна.

 

Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.
Comments
  • Една забележка – Мирко Цветкович е премиер едва от една година (струва ми се). А иначе, питали ли сме се, защо НАТО не бомбардира други гнезда на насилието като Белфаст например или баските терористи, а избра Сърбия за терен за военно упражнение?

  • Оу, това е много деликатна тема! Не съм сигурен, че искам да я коментирам, защото колкото истина, толкова и конспирационни спекулации има по въпроса! Но Вие може да си кажете спокойно мнението.

    А за Цветкович, сигурно не е станало много ясно от текста, но той тези думи ги изрича тази година, по време на срещата на Г-20 в Лондон, като визира събитията от 1999.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.