“България, това е самоунищожение!!!”

Съвсем случайно попаднах на една книга, издадена на немски език, чието заглавие е “Апостолов”. Авторката се казва Сибил Левичаров (не е грешка, името й не завършва на “а”) и е германка живееща в Берлин, но от български прозход, освен това не говори български.

В романа “Апостолов” тя разказва за една жена от Щутгард, която е тръгнала на почивка в България. Между другото, в България авторката все още има роднини, които посещава. Дали сценария на книгата е съвпадение с житейската история на авторката… не искам да спекулирам.

В едно интервю с г-жа Левичаров, което успях да открия, тя разказва колко потресена и разочарована е била от последните си няколко посещения в страната. Според нея, грозните гледки, мизерията и бедността в България не са сравними дори и с положението в страните от южна Америка. Някогашната красота на страната е била напълно заличена от комунизма и последвалия го криворазбран капитализъм. Освен това, тя става още по-брутална в коментарите си, като казва, че България не само външно, но и вътрешо е пропита от грозота. Катастрофални санитарни условия и мизерия властват навсякъде. Тя допълва, че повечето българи, които не принадлежат към обръчите на мафиотските новобогаташи или на корупционните парвенюта, живеят в условия под всякаква критика. Това, според нея, дори не попада и в най-смелите представи на западноевропейците.

На въпросът, дали изобщо нищо не се е променило в страната след промяната през 1989/1990, тя отговаря в същия стил. Казва, че ако изобщо може да се говори за някаква промяна, то тя се изразява най-вече в това, че процентът на частната собственост в отношение с държавната е нарастнал значително. Но вътрешната структура на живота си е все същия. Поради факта, че хората нямат възможности дори за елементарна поддръжка на жилищата си, дори и новопостроените сгради рухват след няколко години. Асансьорите са ръждясали и не работят и ако на седмият етаж живее някой възрастен човек, той остава затворник в собственото си жилище, ако не се намери някой да го носи по стълбите нагоре и надоло.

Спред г-жа Левичаров, дори и някои майстор да се опита да поправи нещо вкъщи, той не е в състояние да го направи, защото не знае как. Тя допълва, че комунизмът в България е залагал на тежката индустрия и така, според нея, е унищожил уменията на обикновените майстори на средно ниво, особено в малките градове.

Тя твърди още, че България в момента е пропита от най-ужасните, примитивни добродетели, които са унищожили всички традиции за правова държава. Порнографията, проституцията и мизерията се намират във всичките им варианти. Дори новите хотели по черноморието по казват най-грозните, вулгарно-кичозни и евтини варианти на пост-комунизма. Дори хората със скъпи коли, тъмни очила и костюми показват пълно безсрамие, като неспазват правилата и купуват полицията.

Авторката на романа “Апостолов” обяснява още, че в България няма никаква гражданска култура и разказва за таксиметров шофьор, който, попитан как е положението след промяната, отговорил, че е супер, защото сега имали порнография и антисемитизъм. В този ред на мисли тя споменава, че в България има политици, които са правили изявления, че ще правят циганите на сапун.

На въпросът, дали страната не е приета прекалено рано в ЕС, тя отговаря, че това наистина е един отворен въпрос. Според нея никъде в България не може да се види град или регион с добре развита култура или икономика, та дори и църквата гледа само себе си и не носи никаква обществена и социална отговорност.

Като цяло тя критикува липсата на гражданско общество и казва, че въпреки всичко в страната има хора, които се борят срещу мизерията, като некорумпирани политици и журналисти, но дори и на тези хора им липсва базиса да осъществят целите си.

Сибил Левичаров представи своята книга на 26 Февруари 2009 в Берлин, а интервюто е публикувано на 25.02.2009 в Tagesspiegel.

За мен мнението на г-жа Левичаров постави доста въпроси и до голяма степен ме шокира с директните и генерализиращи твърдения. В този ред на мисли, смея да твърдя, че е меко казано скандално. Реших да публикувам тази статия, защото съм сигурен, че ще заинтригува доста хора и се надявам на усилена дискусия.

Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.
Comments
 • Ima dosta preuvelichenia, no kato cialo g-va Levicharov ne e mnogo daleche ot istinata (za sajalenie )

 • Здравейте,

  наистина е доста интересно мнението на г-жа Левичаров. Макар и доста остро, то показва какви сме ние в очите на другите и ако проекцията действително е тази, то въпросът може би е как се виждаме Ние Българите след промяната през 1989? Как (на къде) сме се променили и до колко твърденията на Левичаров са верни. Казвам до колко, защото от прочетеното в статията според мен всички те са верни. Мизерията деийствително е на всички нива, субкултрата и корупцията отдавна са отвърдени като модерен начин на живот а радикалния национализъм е олицетворяван от собствената си политическа партия и добива достатъчно широка популярност. Струва ми се обаче, че нещата отново са разгледани едностранно, от към вмирисаната част. Има и доста положтелни ефекте, които за съжаление рядко биват коментирани. Моята въпрос е следният. Ако сложим всичките негативизми от едната страна на везната а от другата поставим добрият стар изпитан 45 годишен Комунизъм, на къде ще се наклони везната? С други думи може ли според Вас да се каже, че независимо от последствията след промяната България излезна победител или по скоро платихме и продължаваме да плащаме доста висока цена за демократичното ни свободно, а от скоро и европейско общество?

  Сърдечен Поздрав!
  Добрев

 • Zdraveite,
  az prochetoh statiq za Lewitscharow v Badische Zeitung predi okolo 3 sedmici. Sled tova dosta se porovih iz net-a i otkrih o6te statii i komentari za novata i kniga “Apostoloff”. Spored men dosta ot ne6tata, koito tq pishe za Balgariq se verni, no knigata i naistina e propita ot omrazata, koqto tq izpitiva kam ba6ta si i ot tam kam negovata rodina. Spored komentarite na horata, koito ve4e sa 4eli knigata, tq e napisana sas zloba i omraza. Edin primer: ne moje 4ovek, koito ne znae duma balgarski da tvardi 4e tova e nai-grozniqt ezik: “Тъжно, но вярно – българският език ни се струва най-отвратителният на този свят. Такъв един възмек, тъпо пльокащ език, устни бомбички, които не могат да се възпламенят.“ I tova e tvardenie na 4ovek, 4iito mai4in ezik e nemskiqt – edin ot “nai-blagozvu4nite” ezici.

  Pozdravi

 • Здравей,

  Значи има някаква интрига с баща й, така ли? Аз това не го знаех и щом е така, сега си обяснявам злобата… само не мога да си обясня защо, когато човек мрази баща си, мрази и родината му!?

  Този цитат от книгата ли е? Отново супер крайно изказване и както казваш – точно от човек, на който немският език му е майчин!!!

  Поздрави

 • Zdrasti,

  zitata e ot knigata da. Intrigata e 4e ba6ta i se e samoubil, kogato tq e bila na 10 godini i poradi tazi pri4ina go mrazi. No kakto kazvash ti, za6to trqbva da mrazi i rodinata mu?! I knigata e spe4elila edna ot trite nagradi na panaira na knigata v Leipzig.

  http://www.pingvinite.bg/?cid=5&NewsId=125

  Pozdrav

 • незнам!
  трябва ли да се обръща внимание на човек, представящ България за тоалетна?
  а трябва ли да се обръща внимание на човек мразещ България?

  можем да поспорим за някои неща, но не бих писал под статия за българомразка!
  поздрави!

 • Авторката на книгата,според мен,не е много далече от истината за политическия и социален статус в страната.Не съм чел книгата и,затова разчитам на казаното от вас дотук!Само за Българския език мога да и кажа …”да си гледа работата!”,както ние,българите,обичаме да казваме.Само да отбележа,че този,същия “грозен” език,е съхраняван и ревностно пазен с кръвта на дедите ни,и ако не е бил той,може би сега щяхме да “пльокаме” на още по грозния и отвратителен турски език!Може би преувеличавам,но много хора ще се съгласят с мен!?Що се отнася до циганите-в Германия не съм бил,но след премахването на режимът по границите ни с Европейския Съюз съм сигурен,че много скоро ще усетят и германците този кошмар.Да обяснявам ли откъде идват циганските племена и с кого са дошли?!Да обяснявам ли,че тези същите,в Анадола,Турция,наброяват 20милиона!?!?КАк да ги обичам тогава?!Напоследък по медиите се дискутират дори теми за ислямски фундаментализъм,краен ислямизъм и неща,които по социалистическо време не можеха дори и да си помислят някой малцинства!Службите обаче не спят,за което съм им благодарен!Колкото до лицата,които ни управляват-ето тук ще се отвори тема за разговор-те са повече от брутални в наглостта си!На всички ни стана ясно за европарите,които бяха незаконно присвоени!Дори в Европа разбраха колко струват управляващите ни.Но това е само малка част от престъпленията на политическия “елит”.След падането на Режима дойде Криворазбраната Приватизация.Всички видяхме как някой хора забогатяха безумно много и завладяха огромни производствени площи и мощности.Някой хора,НИСКООБРАЗОВАНИ,които преди “Десети Ноември” са заемали ниски ръководни постове в разни предприятия,днес са собственици на същите предприятия!А помните ли т.нар.”партийни куфари”,млади дами и господа?!И днес ставаме свидетели на спечелването на конкурси и подаването на документи и “суми под масата”
  .Спомнете си “Кремиковци”,вижте БГА”Балкан”,която беше купена от господин Иван Костов за цял 1(един)лев!Не допускате ли че умишлено беше доведена до фалит,за да се стигне до това което е днес-авиокомпания за милиони долари?!?!Ами аз се уморих.Ако трябва да изброявам на какво станах свидетел,какво направиха със страната ми,няма да ми стигнат 48 часа(поне толкова)И днес,когато се огледаме,ще видим само тлъсти собственици,придобили незаконно всичко около нас,и няколко милиона роби,които се трудят за насъщния.Преди време в една нациоална медия журналистка беше казала,че ако еврокомисар застане на Орлов Мост в София,за десет минути ще види толкова автомобили за над сто хиляди евро,колкото в никоя друга европейска столица.За момент дори би си помислил,че е в Дубай,а не в София!Изводите оставям на вас,освен ако вече сами не сте си ги направили!Нищо хубаво не виждаме в България,това е истината-и преди,и след Десети ноември!Защото онези,същите,които ни управляваха преди,ни управляат и сега-след падането на Режима.И факт е,че сме по бедни от ден на ден!Така че,не съдете много строго авторката на тази книга,защото и тя има поне малко понятие от това,какво става тук-в моята китна България!!!

 • Интересно ако някой напише някаква подобна статия за САЩ, Британия или дори Германия – всички те имат както своите малки лъскави островчета в градовете, така и своите бордеи, бедни квартали, мръсотия, изпотрошени сгради – та ако някой направи подобни безумни обощения, как ли биха реагирали техните политици и граждани, как биха ги съдили например?
  Като се каже България и българи и започва едно повсеместно самосъжаление.
  Не е редно да се дискриминират и изказват обиди по адрес на всякакви други групи и етноси, а кога някой ще започне да съди за това какви неща се казват за българите?
  Аз се чувствам потискан, дискриминиран, обиждан – всеки ден.

 • nqma zashto da se obijdame,zashtoto vsichko e istina.naistina tuk ima strashna korupciq i prostituciqta e navsqkade.da ne govorim za sastoqnieto na gradovete osobeno Sofiq koqto oshte poveche e i stolica.vidat i e sramen. tova e taka i ne vijdam zashto nqkoi mneniq sa tolkova ostri sreshtu avtorkata.kato tolkova vi haresva durjavata v momenta moje bi ne iskate neshto po-dobro.

 • Много неща не ми харесват и не само тук ги откривам, а къде ли не по света. Това обаче не е причина за необосновани обобщения и расизми.

 • За каква дискусия става въпрос? Какво има да дискутираме?

  Не виждате ли как живеем? Не чувствате ли?

  Българите са изключително груби хора. И оттам – абсолютно немарливи. Към държавността, към обществените процеси, един към друг, към всичко.

  Многобройни са примерите за това как българи събират сили да понаправят нещо /дори собствената си къща/, а после почти никога и по никакъв начин не го поддържат.

  Елементарен пример за това какви сме са собствените ни деца. Няма НИКАКВА грижа за тях. Училищата им и детските градини са стари и изпотрошени. Отношението е като в казарма. Грубо, гадно и командаджийско. Няма специално здравеопазване за тях, няма възможности за спорт или културни занимания. За тях няма дори развлекателни програми. Кой е последният детски филм, който са гледали? Не става въпрос за бездушна анимация, а за филм, с персонажи – живи деца, като тях, с техните проблеми.

  За кого и за какво в тази държава може да се каже, че се полагат грижи? Дали е политика и стратегия, дали е обществена прослойка, дали е парче от природата или инфраструктурата?

  Мизерни душици сме ние. Нямаме капчица смелост да бъдем съзидателни и сплотени. Сиромашки, жалки душици.

 • Просто е пресилено, но в голямата си чест е истина, за която ние живеещите постоянно в л..йната сме притъпили сетивата си – и за разрухата, и за мизерията, и за мръсотията, и за корупцията, и за стандарта. Е, има я и злобата от безсилието, че корените й са точно от такова място, а тя не може да го скрие заради името, но те нейните комплески и проблеми си крещят достатъчно очевидно, за да ги коментираме, и са си нейни. Важното за нас, е, какво ние ще видим за себе си и как ще реагираме. Защото пък в нашата реакция личат нашите комплекси и проблеми. Изобщо в поведението си всеки човек много ясно показва какво мисли за света, за хората и за себе си. И да не забравяме, най-големите хуманисти на 20 век, всеки в различен етап от развитието си, са казали: “Всичко започва от лайната” А животът ни в България е гаден, няма какво да го отричаме.
  Защо да му се не види пишете на латиница? Какво й е на кирилската азбука и какво правите в сайт на български език с тия латински букви?!

 • “Сиромашките душици” да си застанат в къщи пред огледалото и да си се оплакват от себе си, колкото им душа иска – а не до говорят за “другите” непознати, докато имат предвид себе си.

 • Права е жената.Сигурно не и е било лесно да направи този коментар,предвид българското и потекло.
  На мен като българка родена и израсла в България също не ми беше лесно да го чета,но за съжаление пак го казвам ,жената е права макар и коментарът да звучи грубичко , но е право куме в оки.
  Мисля ,че докато българинът влиза в местните си институции като при дон Корлеоне с плик пари под мишница , за да му обърнат внимание,докато децата ни се страхуват от синовете и дъщерите на местните мутри в училище , докато същите тези мутри правейки уж дарения смятат , че са купили обществеността и вместо кмета и общинарите да решават проблемите по места , те се допитват до местния бос.
  Хората трябва да се обърнат към елементарните човешки ценности-добронамереност ,честност , почтеност ,човеколюбие.Въобще все мънички прости неща , на които хората се учат от малки.Учат се от родите лите в къщи от учителите в ДГ , в училище и за това всеки човек , на който му е гласувано доверие да се занимава , отглежда и да учи деца , трябва да го прави с отговорност и старание.
  А ние изпуснахме да направим това с настоящите млади хора , те пък ставайки родители ще изпуснат да направят това за своите деца.
  Вьобще демокрацияна е хубаво нещо , но тя не означава слободия , при която само ти имаш права ,а другите да са длъжни да се съобразяват с теб.Мисля , че тя значи , че ти имаш права , но другите около теб имат същите права като твоите и ако искаш да спазват твоите , ще трябва и ти да спазваш техните , пък независимо дали си голям , малък , министър, полицай или не знам си кой.
  Седна дума трябва да спрем да се страхуваме да посочим с пръст мошенниците , лъжците и въобще хората които не спазват общоприетите за всички закони и правила.
  Даспрем да си мислим , че когато ни казват истината в очите е проява на лош вкус , да се запретнем и да променим мнението на хората за нас.Да спрем да обвиняваме другите за нещастията си ,да вземем нещата в свои ръце и да видим какво можем да направим ние самите , зощото живота на човека е такъв какъвто сам си го направи.Вместо да се учим от собствените си грешки и да страдаме като мазохисти от глупост ,по-добре е да се учим от грешките на хората и да ни боли по-малко.
  “Само глупакът се учи от собствените си грешки , умният се учи от грешките на другите.”-философска мъдрост.

 • Тази смесица от малко истини, полуистини и обикновенни лъжи представлява един боклук, който се въргаля из Европа с една основна цел да се посочи на обикновенния читател там, че ние българите сме втора ръка хора.
  Тези недостатъчни истини, недоизработени лъжи и подобни злоби са отправяни към нас българите от векове от страх, от завист и от злоба.Но днес за много неща сме си виновни самите ние защото заедно не отстояваме себе си , а се плюем навън един другиму с удоволствие за да покажем , че лично ние сме различни от останалите, а именно това е трагедията, защото всеки един от тях за всеки негативизъм, какъвто и да е, казва,че не е вярно,не е точно така или че това не от техни сънародници.

  Хаджи Генчо и дядо Любен, бай Ганю все още живеят в нас, а след псевдодемокрацията се умножават и се хвалят с това.
  За всичко това много ни помагат и от запад и от изток, и от север и от юг.Ето например по прословутия македонски коминтерновски въпрос Брюксел “компетентно” се изказва и започваш да си мислиш дали от запад не тръгва нова комунизация.
  Ех, ще дойде ново възраждане, но кога не се знае, защото не се е родил нов Паисий.

 • Като чета какво е писала въпросната писателка се сещам за немски автори, които са описали мизерията и лошо подреденото общество в самата Германия по време и след войната. България изстрадва тези безсмислени години комунизъм и ще се лекува точно толкова колкото е страдала. Това е простичката истина на всяко заболяване. Това като известно утешение. Колкото за злобата на авторката. Не я съдете строго. Това, разбирасе, не е литература, а плод на (извинете, че съм прям) болезнено състояние от сексуална незадоволеност. Такива хора мразят всичко и всички. Мразят и езиците. Интересен ми стана коментара на човека за Кремиковци и БГА. Знаете ли, че Кремиковци беше построен на място на което бяха намерени най-некачествените руди. След като установили това “експертите” тръгнали да внасят по-качествена руда от една братска държава през Лом. Крайният продукт, разбира се, се оскъпява и това прави предприятието губещо още от построяването му. Дори стратег като Тодор Живков призна, че въобще не е трябвало да го строят. Та така до ден днешен целокупният български народ плаща и заплатите и загубите. БГА Балкан разполагаше с такъв фантастичен парк от изхабени машини, че е странно въобще, че някой се е съгласил да го купи.

 • Точно така – и българите имат права. И “българите” не са = “мошениците, лъжците” и т.н., защото ако това беше вярно, то би означавало, че и Иванка, Ади, Иван и т.н. също са лъжци и мошеници (те си знаят най-добре, разбира се:)
  Докато се правят безсмислени расистки обобщения без реални имена и лица, без реални проблеми, а само ахкане “колко сме зле, колко сме зле” – все така ще е. А може би всъщност това се харесва, устройва мнозина, за да има за какво да си плачат – и да постъпват по начина, от който се оплакват?

 • Здравейте,
  Прочетох много смислени неща и затова реших и аз да ви напиша няколко думи. Аз също не съм чел книгата (а, и как да я прочета като е само на немски), но пък имаше много подробна статия в един от сайтовете на “Голямото четене”. Това, което искам да кажа е да не съдите прекалено строго Сибил, защото това е една нейна лична трагедия. Тя е направила героичен, но неуспешен опит да открие какъв е бил баща й и защо е постъпил така. На всички езици има две думи за Родина: Родина (Motherland) и Отечество (Fatherland). Всеки човек е част от нещо (семейство, приятели, град, село, партия, идеен кръг, Родина), а не нещо в частта. Сибил има Родина (Германия), но няма Отечество (България). Затова нака да я разберем и да й простим.
  Искрени поздрави

 • Включвам се с удоволствие в тази дискусия с уговорката, че всичко на този свят има стойност единствено ако е съизмеримо с нещо друго. В този смисъл ние българитесме жертва на една вековна политика, свързана с несправедливо разпределение на блага от едни народи и от едни общности за сметка на други в следствие на което първите достигнаха по-бързо до някакво благоденствие /материално/. Питам се обаче, колко много пари се похарчиха именно от тези облагодетелстваните в посока да развращават и обедняват останалите! Никъде в цивилизования свят няма такава корупция, порнография и простотия – но тя не се случи без някой през цялото време да налива средства в нея. Нямаше и да се случи, ако някой нямаше интерес от нашето дередже. КРушата си има опашка! Всъщност добрата новина е в това, че ние въпреки всичко продължаваме да оцеляваме и духовно сме много по-подготвени да посрещнем предизвикателствата на новото време, за което обаче те не са готови със сигурност. Аз самият съм германски възпитаник и наскоро в един разговор с мой приятел германец си позволих да изказвам комплименти за германския народ и неговите достойнства по отношение на системата там, а той бързо ме апострофира, като каза, че новото германско поколение не е по-молко американизирано от нашето. Който по-бързо стигне до дъното, по-бързо ще може да се оттласне от него! Дъното е близо драги българи! Всичко би било много просто, ако приемем, че светът е единствено материален, но уви не! Съизмерими сме единствено със собственото си съзнание!

 • Привет и поздравления за хубавата тема! Бих отвърнала на последното мнение, че всички ние НЕ ОБИЧАМЕ държавата във вида, в който е в момента, но ОБИЧАМЕ страната си. Защото нейното единствено лице не е само мизерията, ниската култура, новобогаташите. Да, не отричаме, че тези неща са част от ежедневието ни. И всеки се бори, кой както може. (А може би грешката ни е, че не сме се обединили, за да направим тази борба ефективна.) Но освен тези неща, в България съществуват и много други – езика ни, който споменатата авторка хули, историята ни, красивите гледки, които се опитваме да опазим. И най-вече – духа ни да не се предаваме, усета ни към красивото, душевността ни, добронамереност, гостоприемство, честност, способността да се шегуваме и да се усмихваме. Все понятия, доста непознати за авторката, в предвид характера на народа, между който живее. Не мога да кажа защо точно българите не сме успели в прехода – всеки си има своя позиция за това. Но и не може да се слага всичко под един знаменател и България вечно да се показва с най-грозните си черти пред света. Защото, както е коментирал някой по-горе – и Германия не я показват с най-мизерните й места – “ето, това е лицето й”, Нека да има толерантност и уважение както от нас към тях, така и от тяхна страна към нас. И омразата към един човек да не се прехвърля върху цялата нация. Пък ако авторката се опита и да се вгледа от близо в душевността на българина, може и да разбере някои от нещата. Приятен ден!

 • На български думата е “антисемитизъм”, а не антисемитизмус – за сведение на автора Иван Янакиев на първичната статия… Иначе, да, дамата е права за много неща, единственият проблем е, че не й е работа да го пише – “дощяло” й се е малко слава… и защо не на наш гръб, след като ние като овчедушци няма да я съдим… както правят по други места по света…

 • Много е лесно да напишеш нещо, което разобличава пошлото. Още по-лесно е, когато живееш добре в страна със силна гражданска позиция.

  Тези факти не пречат да съм съгласна с горепосочените твърдения на госпожата. Безумно ме дразни обаче, че това е поредната очерняща проява, с която мизерията се бута в лицата на останалата част от света, която и без друго не ни обича много много…

 • Скандално?
  И кое по-точно е скандалното?
  Да има нещо невярно в цитираните пасажи?

 • Spored men na tozi svyat nyama nito edna samo prekrasna ili samo ujasna strana.Bezsporno za tazi
  avtorka bednosta e porok.A bogatstvoto kakvo e?Ne prilitcha li dnes na tchuma?Bogatite hem kradat bednite
  hem gi gledat s otvrachtenie.Vyarno e,v bednite izostanali strani vsitchko e grozno i ujasno.V bogatite ujasno litsemerno.Ot kade idva tyahnoto bogatstvo?Nadyavam se sega “bivchite bedni “kitaytsi da im razkajat igrata.
  Ima li drugi darjavi zabogateli samo s trud?
  Dano kogato porasne naroda sled mnoooogo godini ne gleda na bednite strani s pogleda na tazi avtorka.
  Inatche, za super razvita strana kato Germaniya,nemskata obchta kultura mi prilitcha mnogo na nemskoto
  tchuvstvo za humor.

 • Shibilov, Borislav – чудесен коментар! Съгласна съм с всичко което сте написали и бих добавила, че това което се е случило с БГА Балкан, сега се случва с БДЖ! Затова не се чувствам потисната, дискриминирана и обиждана – защото дали с книга или с турска тоалетна с очертанията на България, се представя самата истината и нищо друго! Сега ще ви разкажа и за един друг “феномен”, който ще стане тенденция в най-скоро време. Това са завръщащите се гурбетчии. Тези на които не им е било “добре” в България преди 6-7-8 години и са заминали по “Европата” да си търсят късмета сега започнаха да се завръщат, защото в следствие на кризата и там започна да не им е “добре”! Сега се връщат и установяват, че къщите им са буквално оглозгани от циганските набези, тъй като те явно въобще не са имали намерение да се връщат та да помолят някой да им наглежда къщите…….. И тръгват те по банките с репликата “Моля помогнете, за да се почувстваме в родината!” !!!!!!! А къде бяхте вие докато ние тук в “РОДИНАТА” се борихме с продажници, крадци и цигани! Възмутена съм – че те утре и работата ми ще поискат !! Единственото на което се надявам е, че след месец-два престой в България, ще разберат каква е действителността и ще поискат да се върнат от където са дошли, защото по-добре на социални помощи където и да било в чужбина, отколкото където и да било в България!

 • Предлагам да не изпадаме в крайности, когато говорим за патриотизъм. Трудно ми е да си представя дамата като патриот. По едно стечение на обстоятелствата ние сме българи. Можехме, обаче, да сме траки, гърци, руснаци, турци. Ще цитирам един близък мой човек, който казва, че е по-важно не да се гордеем, че сме българи, а да не се срамуваме, че сме такива. Иначе всеки обича и харесва мястото където е израстнал, където са му приятелите, където са му се случили приятни неща. Добре би било да покажем на дамата – писател, че можем да бъдем добронамерени към нея и проблемите и, да покажем повече достойнство. Тогава и тя може да се промени и да прояви разбиране и търпение. Ние ще се променим, но след време. От Германия трябва да се учим, но не и от дамата. Трябва да се учим и от другите отличници, ако искаме и ние да станем такива. Много време се учихме от двойкаджиите и за това дори не станахме тройкаджии. Затова сме толкова назад.

 • Здравейте,
  Може и да описват страната ни с приблизителна точност, но на мен тази книга ми се струва дискриминираща. Авторката посочва един идеален свят към който тя принадлежи. А нашия свят бил гаден. Това ми звучи като разделяне на света на черни и бяло. Ние сме черното – само защото сме по различни от нейния идеал. За мен това е ограниченост. И все пак тя си има право на мнение – нека си описва нещата както иска. Може да е имала потребност да се изкаже публично. Некая нали всеки има право поне да се изказва.

  Поздрави

 • Аз мисля ,че нещата са представени прекалено едностранно. Не е вярно ,че българите нямат смелост да кажат какво мислят и да посочват с пръст мошениците….вижте предаванията сутрин по БТВ напоследък от Хасково и други градове….Но за да се изгради това гражданско активно общество се изисква време. Може би единствената ни ” неполезна ” черта е че сме много търпеливи….
  Естествено съм възмутена от изказването за езика ни….или по-скоро мога да кажа че по този начин авторката показва своята ограниченост….което качество според мен е доста срещано в западната култура- в своята представа за велики нации те не искат да знаят за другите… Не съм съгласна и с изказаното по горе мнение за турския език….според мене той е един много мелодичен език и слушам с удоволствие турски песни….аз съм българка …. Няма грозни езици….

 • истината е една БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА БИВА УНИЩОЖАВАНА ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ Я ПОЛИТИЦИ.заради това управление имаме:
  -отрицателен прираст на населението-т.е. ние сме изчезваща нация;
  -младите и кадърно хора бягат в по-развитите държави да живеят по-добре;
  -тънем в корупция;
  -на политиците не им пука за нищо освен да се докопат до властта и да си пълнят джобовете;
  -заплатите и пенсиите са ни най-ниски от цяла Европа бр. в Албания и Азербайджан средната работна заплата е по-голяма от българската;
  И ОЩЕ МНОГО РАБОТИ МОГА ДА КАЖА,НО МОЖЕ БИ НЯМА СМИСЪЛ.
  ПРИЯТНО ПЛЯЧКОСВАНЕ НЕОЯЛИ СЕ ТЛЪСТИ ПОЛИТИЦИ, НО ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ СКОРО ЩЕ ДОИДЕ И КРАЯТ НА ТОВА.

 • Марина
  Не мога да си представя, че една българка, макар и наполовина такава, е дошла у нас, в България, и не е видяла хубавата природа и добрите , бедните, хора!
  Има и такива неща, които не са за казване, но да се изваждат на показ, да се преувеличават, само и само да ни кажат, че сме половинчовеци, половиневропейци- Браво на Сибил! Баща й сигурно е имал право да ги напусне, как се изтърпява такава омраза?
  Омразата само може да донесе омраза и омерзения, отвращение от всичко човешко. Ами германците с техния цинизъм към чуждите хора, пребиваващи в тяхната страна, ами изтребването на евреите- Сибил, къде си тръгнала? Знаеш ли, че само, ние, българите , защото сме много с грозна душевност, както ти пишеш, сме спасили от заколение евреите, знаеш ли?
  И днес пак спасяваме с труда си и цигани, и всякакви хора, дошли уж временно, а германците – те показват ли толерантност към най-талантливите българчета , отишли да учат там?
  Какво знае Сибил за българите и България, когато дори не е чела нищо от нашите автори. Да беше прочела дори само “Под игото” на Иван Вазов, пак щеше да заобича поне малко Колчо слепеца, Рада и Огнянов, Левски и Ботев?
  България не е това, което се вижда през очите на такива антибългари като Сибил.

 • Госпожо, хубавата ни природа е даденост и я има въпреки нас. За сажаление правим каквото можем за да я правим грозна. Един румънец беше казал, че земите ни са хубави, но за жалост обитаеми. С огромната си безотговорност подхранваме това високомерие, което демонстрира тази бедна дама в книжката си. Не мисля, че германците се отнасят с високомерие към учещите българи там. Точно обратно. Уважението към старателните и можещите е голямо. Не отивайте в другата крайност да хулите германците. Така заприличвате на въпросната писателка. Немският народ си има и своите трудности, и своите драми, и своите неудобни страници. Както, между другото, и българският.

 • Az mislq, 4e tazi GOSPOJA E IZKLU4ITELNO PRAVA…NQMA NISTO SKANDALNO , V TOVA KOETO TQ E NAPISALA TOVA SI E IZTINATA , BULGARIQ E SAMO MIZERIQ HORATA NQMAT PARI ZA ELEMENTARNI NESTA, 4UDQ SE ,ZASTO VIE STE NAPISALI SKANDALNO. TOVA ,4E NE VIJDATE ISTINATA , I TOVA KOETO VI ZAOBIKALQ E SKANDALNOTO .4AKATE KOMENTARI ETO VI EDIN
  ………VIE STE KOMUNIST….. I STE TAKUV DO MOZUKA NA KOSTITE SI…….., I VIE KATO VSI4KI OSTANALI HORA SLED KOMUNIZMA PREDO4ITATE DA BUDETE BEDEN I DA NE RABOTITE, I DA POTUVATE V SOBSTVENATA SI MRUSOTIQ I NERAZBIRANE I VIE STE OVZA NA KOMUNIZMA.

  VSI4KO, KOETO TAZI GOSPOJA E NAPISALA E ISTINA ISTINA , ISTINA, ISTINA, ISTINA. PROSTITUZIQ I PORNOGRAFIQ ,BEDNOST I KORUPZIQ I STE BUDE TAKA I STE NI IZRITAT OT EVROPEISKIQT SAUIZ.

  ZNAI EDNO AZ ZNAM ,4E TI NAMQ DA RAZBERESH TOBA, KOETO SAM NAPISALA, NITO STE GO PRIEMESH. I STE PRODULGISH DA JIVEESH V ZABLUJDENIE ZA ISTINATA I SOBSTVENITE SI IDEQLI ” KOMUNISTI4ESKI” ZA DULBOKO SUJALENE.

  SVETA SE SMEEE NA BULGARIA, SVETA ZNAE ISTINATA ZA BULGARIA, I SVETA E OTVRATEN OT ISTINATA I TOVA ,KOETO STAVA V BULGARIQ.

  NE MISLETE HORA ,4E NIKOI NE ZNAE .!!!!!!!

  4EL LI SI ZA SLU4AQ ZA UBIISTVOTO NA MLADIQT STUDEN V PARIJ,4EL LI SI ZA TOVA, 4E UBIIZITE SA BILI PUSNATI NA SVOBODA ,A FRENSKOTO PRAVITELSTVO SE NAMESI V SLU4AQ SLED KATO UBIIZITE SA BILI OPRAVDANI V BULGARIA, V BULGARSKI SUD I PUSNATI NA SVOBODA.
  RAZBRA LI 4E PARIJKATA POLIZIQ GI IZPRATI NA SUD PTNOVO ,ZASTOTO IMAT FAKTI ,4E TE SA UBILI STUDENTA, KOITO SUSTO E BULGARIN I SA MU OTKRADNALI KREDITNATA KARTA.
  UBIIZITE SA DEZA NA BULGARSKI MAGISTRATI I ZA TOVA SA BILI OPRAVDANI!!!

  VIE BULGARI ZNAETE LI KAKVO STAVA V BULGARIA INTERESUVATE LI SE ,ZNAETE LI 4E HORATA ,KOITO IZBIRATE DNES UTRE STE VI UBIQT I STE VI OKRADAT. I STE VI OSTAVQT V PRAHTA, ZNAETE LI ,4E TOVA E NEMORALNO ,NE4OVESHKO, LISHENO OT VSI4KO NORMALNO.
  TRUDNO MIE DA NAMERQ DOSTATU4NO SILNI DUMI DA IZRAZQ TOVA ,KOETO ZNAM I VIDJAMM V BULGARIA.

  ZAPOMNETE I OZUSNAITE EDNO:…. PRAVITELSTVOTO TRQBVA DA RABOTI ZA NARODA ,A NE SA SEBE SI.
  NE DA KRADE A DA DAVA…

  DANO DA RAZBERETE POSLANIETO!!!!
  ZASTO BULGARI NE SE VURNETE NAZAD V ISTORIQTQ I POGLEDNETE KOLKO HORA ZA IZMRELI ZA SVOBODATA NA TAZI MALKA DURGAVA. S KOLKO GORDOST I SAMOJERTVA.
  NQMA GI DNES TQH!!!

 • Абе тия като искаха да заклеймят и натопят някого, преди го наричаха “капиталист” и “гнила буржоазия”, а сега “комунист”. Аман от анти-капиталисти/комунисти! Стига с тия сталинистко-макартистки хватки. Нещо смислено така, по същество няма ли да се каже… Някои още живеят през 90-те, ама вече сме 2009 – сверете си часовниците.

 • Кристина, не знам колко сте голяма, но е хубаво да разберете, че правителството (което и да е то) не трябва да дава, а да улеснява възможността ние да си дадем с почтена работа. Това с даването ми навява представата едно мрачно минало от миналия век. Допускам, че сте млад човек и е хубаво да разберете, че за да се оправим трябва да се научим да работим, а не да хленчим. Чудесна демонстрация на патриотизъм, странно защо е поднесен на латиница.

 • “Млад човек” – не бих казал. Кристина е добре оттренирана “другарка” в емиграция.
  Тези неща са като колелото и пианото – не се забравят. Лепваш един етикет отпред и си готов – врагът идентифициран и готов за изпращане в “трудово-поправителен лагер”.

 • Zdrawejte!
  Moq komentar 6te e kratak! e dano pone nqkoj da go pro4ete! knigata e towa koeto wijda 4owek w Balgaria! az ne sam 4el knigata ! no ot informaciqta ot statiqta za neq, smqtam 4e towa samata istina. Kogato 4owek jiwee6t e Balgaria s hubawi dohodi i ne si e izpatil ot gre6nite re6eniq na na6ite politici – ne misli taka. Za6toto ggupa hora koito po slu4ajnost sa popadnali w parlamenta ili prawitelstwoto sas sigurnost mogat da Wi re6at sadbata kam po lo6o. Taka se polu4i i s men. No wapreki towa sam optimist.S Bojiqta pomo6t .
  Pozdrawi na wsi4ki

 • Не съм чела статията и нямам желание за това. Съдя само по коментарите. Злобата, с която е написана тази статия, показва само ценностната система на авторката. Вярно е, че корупцията и простотията процъфтяват. И трудно ще излезем от това положение, защото 100 човека имат поне 110 мнения по въпроса. По тази причина ни управляват политици, които вече никой не понася, но те са във властта много, много години.
  И все пак съм оптимистка, може би защото е пролет.
  Все пак се учудвам, че германка критикува българите за антисемитизъм!!!
  А този призив “циганите на сапун” си е германски. Такова “производство” е имало през 40-те години в Германия.
  Ние, слава Богу, не сме я докарали до там. Това също е причина за оптимизъм.
  Поздрави на всички!

 • Здравейте, отново!
  Тъй като най-много ми харесват разсъжденията на Хермес (моля останалите да не го приемат лично), ще споделя една дребна случка от моя живот. Синът ми израстна в Швейцария, където отиде да живее майка му (българка). Преди няколко години се видяхме в София. Вървяхме по улицата, а наоколо миришеше като в сметище, кофи за боклук се търкаляха по тротоара, измършавели кучета ръфаха нещо в тях и боязливо се оглеждаха. Попитах сина ми: ” Сине, по-чисто ли е в Швейцария?” “Да, по-чисто е.” “А, къде повече ти харесва, там или тук?” “Тук, в България.” “Защо?” – го попитах. “Ами, защото тука има всичко.” Така отговори сина ми тогава. Не знам какво е имал предвид това “всичко”, но то се запечати завинаги в съзнанието ми. Надявам се, все пак някой ден да разбера какво означава.

 • Boje Gospodi tazi jena e nenormalna spored men, kakvi sa tezi preuveli4enia i daje luji…. ujas! i takiva hora pi6at knigi.

 • Здравейте,съотечественици!
  Отнасяйте се към българската природа, дома си, близките си, приятели и непознати с доброта, усет към красивото, трудолюбие, честност и любов, и тогава никой няма да е в състояние да ви обиди. Давайте ежеминутно най-доброто от себе си! Злобните думи и чувства на “някой си” ще давят единствено и само него. Не се тровете ! Заслужава ме да сме здрави и щастливи- от нас зависи!
  Сетих се за коплет от стихотворение на Евтим Евтимов:
  “В тези дни и ясни нощи
  не гледайте на нашето със стръв.
  Отец Паисий обикаля още
  и проверява българската кръв!”

 • Istinata boli, neizbejno e. Dostatuchno e da spomenem durjavnoto otnoshenieto kum bolnite, nedugavite i vuzrastnite hora, da poglednem infrastrukturata na stranata, da vidim kak naroda se krade s miliardi i nikoi ni luk ial ni luk mirisal, da vidim kak natziata zagiva zashtoto bulgarkata ima nai niskata rajdaemost v sveta, da se nasladim na kontrastite mejdu tezi koito niamat pari za kofichka kiselo mliako i tezi koito karat bugatti veyron…. ima li smisal da produljavam?

  Istinata bratia bulgari e che vsiaka drastichna promiana e stanala chrez revoliutzia i podobni revoliutzii nikoga ne sa bili bezkruvni. Ha kajete mi koi shte pravi revoliutzia v bulgaria kato gospoda nomenklaturchitzite izgoniha mladite i sposobnite i ne dotam sposobnite. Nashite maiki i bashti li da promeniat statutkvoto kato edva prejiviavat nq hliab i bob a puk nie im prashtame pari che da mogat onezi ot gore da smuchat oshte poveche? Pari, zloba, alchnost, zavist i lipsa na vsiakakva kultura, sebeuvajenie i patriotizum razkazaha igrata na tzelia tzelokupen bulgarski narod. Poklon i Bog da prosti zashtot veche e tvurde kusno osven ako Diakona ne se e prerodil v nashe vreme no kato gledam mai dosta shte ima da pochakame!

 • В Българияима корупция и много други лоши неща.Хората си хвърлят боклуците на улицата и никой не ги спира защото не следят реда,дори стават и много престъпления.Дано всичко това свърши.

 • Здравейте Zorro,

  прав сте за нещата, които казвате, но по-интересно е как би могло това да свърши, кога би могло и какво трябва да се направи зада свърши? Имате ли предложения?

  Поздрави

 • Ние българите сме народ, който рядко посочва това, с което се гордее. Любимите ни изрази са от вида “борим се за насъщния”, “лоша държава”, “изчезваща нация”, “младите и кадърно хора бягат в по-развитите държави да живеят по-добре”, “тънем в корупция”, “на политиците не им пука за нищо освен да се докопат до властта и да си пълнят джобовете”, “заплатите и пенсиите са ни най-ниски от цяла Европа бр. в Албания и Азербайджан средната работна заплата е по-голяма от българската” и пр.
  Не искам да отричаме съществуващите проблеми…Това, от което имаме нужда, според мен, е всеки да си признае защо е още в България…

  Аз съм в България (въпреки, че имах шанс да живея и работя в Канада…), защото тук ми харесва! Тук съм, защото обичам да виждам какви хора сме събрани в България – неимоверно силни, търпеливи, изпълнени със страст за живот, обичащи… Тук съм, защото съм щастлива, въпреки неизменните трудности в ежедневието ни. Тук съм, защото видях и няма да забравя блясъка в погледа на децата ми и насладата от прекрасната ни природа! Тук съм, защото това, което съм, знам и мога е постигнато в България!
  Тук съм, защото когато ми е било най-трудно винаги се намира човек, който да ми подаде ръка!
  Тук съм, защото съм намерила себе си в България!

  А вие?

 • не съм там Защото:

  обичам да виждам усмихнати културни и добри хора!

  Защото немога да търпя и мисленето на повечето хора в България!

  Защото не съм търпелив, мисля трезво и съм намерил по-добра алтернатива от БГ, Защото знам и виждам че има и по-красиви места от нашата китна Родина!

  Защото какъв е смисала да се блъскам години наред в БГ и нарая пак да нямам бъдеще след като там (малко по на Запад) съществуват нормални страни с нормални условия и закони предоставящи сигурност и спокойствие на всеки индивид!

  Защото там просто няма среда в която можеш да се чувстваш добре а какво остава да намериш себе си!

  ..не ми се сърдете, секи има право на грешно мнение..

 • Разбира се, че няма причина да се сърдим един на друг и да, всеки наистина има право на мнение – това е идеята, да обсъждаме всичко докато открием това, от което се нуждаем.
  Поздравления, че имаш място, в което си намерил ценности и не се притесняваш да го кажеш… Жалко е, четова не е България, но пък, какво толкова – за всеки влак си има пътници…
  Важното е, че от това, което пишеш не лъха обида и горчивина по адрес на хората, останали в България… Успех!

 • Благодаря ви за интересните и показателни мнения. Напълно разбирам и двете позиции, защото принадлежа на един трети вид, който се намира някъде между вашите мнения. В момента работя и живея в чужбина точно поради причините, които куково лято изтъкна. От друга страна, мечтата ми (искрена и чиста) е да работя и живея в България, защото на 100% подкрепям Виржиния.

  Може би, още не съм намерил пътя си в живота, но се надявам някой ден и аз и всички като мен да успеем да намерим бъдещето си в България. Дано все повече хора, по-често виждат в лицето на родината ни едно място, където се съчетават невероятната пророда и обичта на близките с нормалните условия и закони, предоставящи сигурност и спокойствие на всеки индивид. А на въпросът как да стане това, отговорът е един: “Ние сме на ход, приятели!”

 • За какво всъщност говорим
  Само си погледнете мненията
  Едно от мненията направо ме разби…Онази със злобата срещуу завръщащите се емигранти и оглозганите им от циганите къщи.
  И вие намирате тази злоба за нормална и най/вече СПРАВЕДЛИВА.
  Сякаш някой е избягал и е платил една невероятна цена на мизерия, лишения и нерви от добро.

  Друго нещо
  Мнозина винаги се изказват как било по Европата по особено професионален начин а никога не са били по далеч от Букурещ и то на почивка. Поживейте повече в някоя държава …поне 5 години и говорете.
  Съдите за Швейцария по това какво е казало едно хлапе…баси
  Говорите и съдите
  Оплаквате се хленчите и евете но НИКОГА не правите нищо
  Аз си бях в България и видях гадното отношение на мнозинството българи към стачката на учителите. Единствената стачка която се направи след толкоз години на мачкане. Единствените ХОРА който имаха ташаците да станат и да кажат НИЕ СМЕ ХОРА И ИМАМЕ ПРАВА.
  И вие ги заляхте с помия до удавяне, по форуми и по разговори…
  Робска нация която са и изплацикали мозъка с онези 1300 години и само ги повтаряте до побъркване. Само повтаряте, анпивате се, карате пияни, давате и получавате подкупи, стрхливи, мизерни,мразите и злобеете…нямате си на представа колко е гадно в България. Злобата е повсевместна и има много омраза но е така просмукана в кръвта ви 4е е част от вас

  Не си давате сметка дори когато излезете навън и годин по/късно продължавате да мразите чужденците в сържаватеа в която сте. Смятате се за над другите само защото сте българи…

  Ако имах власт щях да направя задължителна 5 годишна емиграция за всички…за да се осъзнаете малко.
  Този див шовинизъм, тази омраз срещу турци, македонци англичани и т.н.
  Нима не разбирате че те са само хора и че ви лъжат за да се ви мамят и манипулират.

  Знам че сега ще потече реки от помия срещу мен
  Сега ще се излеят кофи от злоба
  Сега ще бъда наречен Родоотстъпник, Предател, Турско мекере, Урод и т.н. и знам че това се дължи на вашата прословута толеранмтност и интелигентност

 • Към banda sonora:
  Това е моето право на отговор. Живея вече седем (7) години в САЩ, а сина ми (хлапето) когато говорихме беше на 21 години и все още живее в Швейцария. Езикът е като облеклото – както подбира дрехите си които да облече, така човек подбира и думите с които да се изрази. Когато е сядал сутрин да пише Йовков е обличал чиста и бяла риза. Това не е нито укор нито осъждане. Всеки има право на мнение. Това само е отговор на въпроса на Иван откъде да започнем. Моят отговор е – от нас самите.
  Сърдечни поздрави!

 • za sajalenie e taka v bg ot 89-90 nasam vse ima nqkakva kriza ili vse nqkoi ot predi6noto pravitelstvo e vinoven.Ok ,a koga 6te ima takova pravitelstvo koeto `ponastoq6tem` da se pogriji za statuta na jivot i to na normalniq 4ovek ? Ili vse 6te se opravdavame s nqkoi drug a ? Ina4e za gospojata bih kazal ,4e e prava NO na 90% ,poneje balgarina to4no ot nqmaneto si e dosta po-sra4en ot zapadnoevropeeca -siromah 4ovek – jiv dqvol ,no tova e moje bi edno ot malkoto presileni izkazvaniq na pisatelkata ,za jalost pove4eto sa istina

 • Здравейте, страната ни наистина не е съвършенна, но пък смея да твърдя че немския е отвратителен и хората там са супер студени. Имах “удоволствието ” да посетя за малко Германия и бях много разочарована от гледката. Хубаво държавата ни не е цвете за мирисане, спор няма , никой не го отрича , бабите събират последните стотинки за хляб в края на месеца, но българите сме приветливи и услужливи. Посетих веднъж Германия и повече не искам да повтарям. При кацането на летището в Германия , трябваше да хванем автобус до гарата. Попитах сигурно около 10 човека за номера на автобуса разбира се на английски език , и никой не поиска да ми отговори, дали защото са националисти или просто не говорят английски не ми стана ясно. Както и да е оправихме се след 1 час мотаене на летището. Във влака беше супер подтискащо, всеки се беше втренчил в компютъра си и бяха като някакви роботи. Никой не се усмихваше , никой не се засмя поне веднъж. Аз и майка ми седяхме и си говорихме и се смеехме на разни неща. А колкото до въпросната писателка донякъде е права, но дали ще е на същото мнение ако посети някои от природните ни забележителности, аз съм убедена че човек трябва да намира както хубавите така и лошите неща. Защото песимизмът не води до нищо хуваво!

  Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.