Лисабонският Договор – що е то?

Нито държавата, нито медиите не успяха (а може би и не пожелаха) да обяснят на хората, защо е толкова важно приемането на Лисабонският Договор и най-вече какво се променя в ЕС след влизането му в сила. От личен опит знам, че както обикновените хора, така и самите ни политици не знаят “що е то, Лисабонски Договор?”. Според мен е изключително важно да се обясни възможно най-просто и нагледно как новият начин на работа в ЕС ще се отрази директно върху живота на 500 милиона човека от 27 нации, как ще се изразходват 120 милиарда евро годишно и как ще се вземат ключови решения не само отразяващи се на европейската, но и на световната политика и икономика.

Предистория

Приемането и влизането в сила на Лисабонския Договор се превърна в един истински парад от интриги, скандали и притеснения. На 13.Декември 2007 той беше подписан от всички 27 страни-членки на ЕС и идеята беше да влезе в сила преди изборите за Европейски Парламент 2009 (т.е. 01.01.2009г.).

Изображение: galvino36

Преди това обаче, договорът трябваше да се ратифицира във всичkи 27 страни, което забави и приемането му. Ирландия е единствената страна в ЕС, в която за ратифицирането на договора се изискваше подкрепата на повече от 50% от населението чрез референдум. В крайна сметка, на 02.10.2009 г. ирландците казаха категоричното си “Да” (с 67,13%), което бе последвано и от дългоочаквания подпис на полския президент Лев Качински. Въпреки това, договорът не можеше да влезе в сила, понеже все още липсваха подписите на ирландския и чешкия президент. И докато ирландците чакаха резултатите от референдума, в Чехия никой не разбра, защо след обявяването на Лисабонския Договор от чешкия конституционен съд за напълно съвместим с чешкото законодателство и последвалото ратифициране от парламента и сената, върху него все още липсваше подписът на президента.

В крайна сметка, въпреки всички трудности, на 13.11.2009 г. в Рим прословутият Договор от Лисабон беше ратифициран от всички 27 страни-членки на ЕС и така се даде зелена светлина за влизането му в сила от 01.12.2009г.

Какво представлява Лисабонският Договор?

Договорите за Европейския Съюз и Европейската Общност бяха за последен път променени на 26.02.2001 г. в Ница (“Договорът от Ница”). Според него в Европейския Съюз при вземане на решения трябва да има абсолютна подкрепа от всички страни в Съвета на Европа, докато в Европейската Общност в повечето случаи е достатъчно и мнозинство. Освен това, не винаги Европейският Парламент има равни законодателни права със Съвета.

“Договорът от Лисабон”, от своя страна, предвижда вземането на решения чрез мнозинство във все повече сфери от европейската политика. Освен това, Европейският Парламент ще придобие повече функции, повече компетенции и така ще се увеличи значително ролята му в ЕС.

Прочетете повече за актуалните проблеми на ЕС и защо се нуждаем от промяна в концепта на работа.

Понеже Лисабонският Договор е доста обемно и не много приятно четиво и все по-често имам чувството, че хората така и не разбраха що за “нещо” е прословутият Лисабонски Договор, аз се постарах възможно най-сбито и систематизирано да Ви представя съдържанието му, като за да стане още по-разбираемо, го сравних с Договора от Ница.

“Договорът от Ница” Vs. “Договорът от Лисабон”

За да свалите сравнението кликнете върху изображението:


Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.
Comments
 • Браво за положеният труд. Дано някой бг политик да го прочете. 🙂

 • И аз бих искал да благодаря за така необходимия “превод” на Лисабонския договор на разбираем език. Оценявам труда и се надявам повече хора да се възползват от него.
  Поздрави!

  • Благодаря Ви! Надявам се да Ви е от полза.

   От статистиките на сайта виждах, че доста хора имат нужда и търсят инфорнация за Лисабонския Договор и Договора от Ница. Така реших да направя този материал и въпреки, че ми отне близо два месеца, сега виждам и се радвам на това, че всеки ден този материал се чете от някоко стотин човека, като голяма част от тях свалят файла със сръвнителната табела. За съжаление, от 10 000 посещения получавам само по 1 коментар. Интересно е, че трафика към статията не е намалял от самото начало т.е. той е постоянен. Това за мен означава, че все още голяма част от хората неразбират (или по-скоро никой от София не е сметнал за необходимо да им обясни) какво е Лисабонския Договор и как се отразява на начина на работа на ЕС, а от там и на живота на всеки от нас.

   Сега мога да се похваля, че този материал стана част от задължителната литература по магистърска програма в най-добрия университет в България.

   Още веднъж, сърдечно Ви благодаря за коментара!

 • Тази станица ми беше изключително от полза за написване на курсовата ми работа по Право на европейския съюз. Спести ми стотици страници четене на договора, за който всъщност най-много наблегнах в съдържанието на курсовата работа.

  • Благодаря, Ани, за положителният feedback. Каква е точно темата на курсовата ти работа? На мен също би ми било интересно да я прочета.

 • Подготвях се за интервю за работа и трябваше да прочета повече за Лисабонският договор. Не очаквах да попадна на такъв тип материал – синтезирано, изчерпателно, кратко и ясно. Благодаря на автора, невероятен труд!!!

 • Този отлично направен и разбираем сравнителен анализ ми вдъхна кураж в позиционирането ми като човек и гражданин на Европа! Благодаря Ви за труда, заслужава си!

 • Страхотен блог!Материалът също!Готвя за изпит по Право на Европейския съюз и статията много ми помогна.Благодаря!

 • Благодаря Ви много за положителните коментари! За мен е чест и удоволствие да ги чета!

  Поздрави от Шварцвалд,
  Иван

 • Аз също искам да благодаря на автора, без да повтарям предишните коментари ще добавя само ,че е много се радвам,когато някой е положил толкова много труд за улеснение на другите.Имам след няколко дни изпит по ПЕС (Право на ЕС) и именно от такава систематизирана таблица се нуждаех.Помогна ми да си припомня някои неща и си направих страхотен преговор на материала 🙂

 • Не съм на 100% съгласен с филма – http://www.dokumentalni.com/?p=991 и в третата част се казва ,че ЕС може да обяви война без разрешението на ООН което нарушава межд.право.

  Темата е много сериозна и трябва да се сложи на ”кръглата маса” но като цяло/50,1%/ ЕС е добро но трябва да се оправят ”вратичките”

 • Доклада на европейската комисия е хубав – http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdf – зависимостта на Европа от вноса нараства ,и що се отнася до нефта и газа, ще достигне над 80 % до 2035 г.

  Мога да намаля тези 80% до 20% и безработицата с 50% ,и да направя България енергийно независима до 2030год. ,и 1млн. нови постоянни работни места до 2020год.

  ЕС няма стратегия за енергетиката защото се заплете в измамите с финансите – http://www.webcafe.bg/id_261861932 – ЕЦБ дава 1 трлн.евро с 0,75% лихва на частни банки които купуват държ.книжа с 4-5% лихва.Още един професор – http://darikfinance.bg/novini/85651#comments

 • Браво за свършения труд. Започнах да търся в интернет с надеждата да открия нещо точно такова -синтезирано и ясно. Благодаря!
  Искам само уточня, че Съвета на Европейския съюз( Съветът; Съвет на министрите;) е различна институция от Европейския съвет, именно Европейския съвет(Среща на върха) е този , който има председател- Херман ван Ромпой, избиран за срок от 2 години. Съветът заседава в най- различни състави от министри в зависимост от разглежданата тема.
  Вземането на решение може би заради превода е “Обикновена законодателна процедура”
  Съвета на Европа е международна институция, която НЕ Е част от Институциите на ЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.