Животът след политиката

Политиката е динамичен процес, в който актьорите се сменят почти толкова бързо, колкото и темите. Революции, скандали и импийчмънт – етапи от един процес, в който лица остават забравени.

Но други остават. Те са любимците на историята, създателите на реформи или катастрофи. Те допринасят към човечеството и му отнемат най-ценното.

С какво се занимават бившите политици? Има ли политици-пенсионери?

Ханс-Дийтрих Геншер

Снимка: Wikimedia

Човекът, който на 30 септември 1989 се изправи на балкона на немското посолство в Прага и обяви, че хората от източна германия (DDR) могат да пътуват свободно в западна германия (BRD). Това е министърът на външните работи на Германия – Ханс-Дийтрих Гешнер.

Той прекрати политическата си кариера през 1992 година. През 1994 и 1995 беше професор по политология в Берлин. В момента работи като юрист-косулт, което му дава възможност да се изказва не само по политически теми. Той е важен, нищо че прехвърля 80 годишна възраст.

Джими Картър

Снимка: Executive Office of the President of the United States

От 1977 до 1981 Джими Картър е президент на САЩ. Качествата му като такъв са доста коментирани. Някой смятат, че е влошил икономическата ситуация в страната си.

След излизането си от Белия Дом той се захваща със социални проекти. Така Картър заедно с организацията “HabilitatForHumanity” започва да строи къщи за бездомни. Проектите се осъществяват не само в САЩ, но и в Мексико, Виетнам и Южна Африка.

Освен това, организира “PeaceCenter”, който е ангажиран с мира и здравето в света. От големите му успехи са референдума в Еквадор и инициативата в Хаити за борба с маларията.

 

 

Михаил Горбачов

Снимка: Wikipedia

“Който идва прекалено късно, него ще накаже животът.” е една от най-известните фрази на бившия КПСС-генерален секретар. Тогавашният най-влиятелен човек в СССР е казал това на управляващия DDR в Германия – Ерих Хонекер. 

След края на политическата си кариера през 1991, Михаил Горбачов се отдава на музиката. Заедно със София Лорен и бившия американски президент Бил Клинтън продуцират едно детско CD, което през 2004 печели Грами.

Освен това, през 1992 Горбачов основава организация за мир и разбирателство между народите, както и една година по-късно, организацията за защита на околоната среда “Международен Зелен Кръст”.

По света Горбачов се свързва не толкова с благородните си инициативи, колкото с това, че е сложил край на Студената Война чрез “Перестройка” и “Гластност” и с това е разрушил СССР.

Хелмут Кол

Снимка: Bundesarchiv

През месец май 2008 Хелмут Кол се появи в инвалидна количка на собствената си свадба в Хайделберг, Германия. Оказа се, че бившият бундесканцлер се възстановява от сърдечен удар.

Между 1982 и 1998 Хелмут Кол е бил канцлер на Германия. Приема се, че той е един от строителите на днешна Германия, като един от най-големите му успехи е обединяването на западна с източна Германия. След времето като канцлер, Кол стана известен с аферата покрай неплащането на глоба от 300 000 марки, което той 2001 опроверга.

Лех Валеса

Снимка: Sławek

Той е световно известен като символ на мирната революция в централа и източна Европа. През 1978 основава профсъюза “Solidarnosc” в Полша, който 10 години по-късно сваля комунстическия режим в страната и води до отварянето на страната към демокрацията.

През 1983 получава нобелова награда за мир. От 1990 до 1995 е избран за президент на Полша. На своя 65-ти рожден ден през Септември 2008, близнаците Ярослав и Лех Качински се опитаха да го обявят за агент на комунистическите тайни служби.

Ал Гор

Снимка: World Resources Institute Staff

Ал Гор все повече се утвърждава като активен защитник на околната среда. На 07.07.07 бяха организирани в 7 града 7 мега концерта, с които бившият вице-президент на САЩ обяви новата си организация “LiveEarth”. Това е едно продължение на традицията, която беше поставена от “Live 8” и ”LiveAid”.

Освен това е и шеф на “AllianceForClimateProtection”, която подготвя програма от 300 милиона долара, имаща за цел редуцирането на вредните емисии в САЩ. През 2007 получава нобелова награда за мир заедно с “IntergovernmentalPanelonClimateChange”. Част от паричната си награда  дарява на своята организация “Alliance For Climate Protection”.

По времето, когато беше в Белия Дом, той подкрепяше технологичното развитие в САЩ и така спомогна за т.н. “бум” на интернет индустрията в страната.

Йошка Фишер

Снимка: Wikipedia

Той е символ на “Зелената партия” в Германия и първият “зелен” министър в страната.

През 2005 прекратява политическата си кариера. Днес кръстосва целия свят като търсен консултант.

През 2006 беше гастролиращ професор в университета Принстън, като държеше лекция на тема “ Международна кризисна дипломация”. Освен това работи като съветник на бившата американска външна министърка Маделийн Олбрайт.

Жан Виденов

В България името му се асоциира от повечето хора с ключовата думичка “инфлация”. През 2007 е обявен за съпричастен на службите на Държавна сигурност. Интересно е, че името на Жан Виденов никога не е свързвано с корупционни скандали.

Днес той е ръководител на фондацията “Европейски социални ценности” и е преподавател в бизнес-колежа в Пловдив.

Желю Желев

Снимка: Wikipedia

Бившият член на БКП в България, заедно с други организации, ускорява свалянето на Тодор Живков и става през януари 1992 година първият президент на България, избран демократично и след свободни избори.

С дейността си като държавен глава Желев има безспорни заслуги за раздялата с тоталитаризма и налагането на демокрацията и пазарната икономика.

Днес той е председател на Либерално-демократичния съюз, учреден на 10 юни 1998 година. Освен това ръководи Балканския политически клуб, в който членуват държавници от балканските страни.


Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.