Гърция на път към държавен банкрут
24 Apr 2010

Гърция на път към държавен банкрут

Според най-новите данни, идващи от европейските институции се оказва, че финансовият дефицит на южната ни съседка е още по-голям от досега обявеното. Числата се променят в резултат на разкритията за допълнителни и прикрити до сега от правителството задължения.

Оказва се, че бюджетният дефицит на страната възлиза на 13,6%, което се различава от до сега обявените 12,9 с почти 1%.

Това показва, че Гърция маневрира на ръба на банкрута, като планината от задължения расте и в момента възлиза на 273 милиарда евро. Това отговаря на 115% от брутния въртрешен продукт (БВП) на държавата и е далеч над горната граница на допустимите в ЕС дългове от 60% от БВП. По този начин дефицитът на средиземноморската държава е два пъти по-голям от средния за ЕС от 6,3%. За сравнение, през 2007 дефицитът на Гърция е бил 7,7% от БВП.

Понеже Гърция вече обяви, че иска да се възползва от обещания в краен случай кредит от европейските страни, който възлиза на около 30 милиарда евро, Европейската Комисия ясно подчерта необходимостта от затягане на всички механизми за намаляване на разходите в страната.

Според гръцкото правителство, основната цел на страната през тази година е намаляване на дефицита с 4%, което кара все повече анализатори и наблюдатели да изразяват скептичното си мнение за бъдещето на страната. В същия дух говорят и все повече медии, като предричат неизбежния държавен банкрут на южните ни съседи.

Междудругото държавните облигации скочиха с рекордните 8,38%, което прави получаването на кредити от Гърция на финансовите пазари още по-скъпо. Още по-обезпокояващо е, че е много възможно държавният дефицит да се увеличи с още 0,5% поради несигурността в “качеството на данните” идващи от Гърция.

Европейският шампион по правене на дългове – Гърция влезе с фалшиви данни в Еврозоната през 2001 г. Повече по темата прочетете тук.

Като капак на всичко и рейтинговата агенция Moody’s понижи кредитното доверие на Гърция с едно ниво – от “А2” на “А3”, като не пропусна да съобщи, че има голяма вероятност в най-скоро време да последва и още едно ниво в посока надоло. Въпреки това, Moody’s е единствената рейтингова агенция, която все още оптимистично и подкрепящо дава рейтинг на кредитно доверие за Гърция в “А”-зоната. За сравнение, агенцията Fitch наказва страната с “ВВВ-“, както и Standart&Poor’s с “ВВВ+”.

Това положение е изключително сериозно, защото Европейската Централна Банка (ЕЦБ) последно реши като изключение да приема книжа с рейтинг минимум “ВВВ-“. За сравнение, ЕЦБ преди кризата допускаше такива с рейтинг от минимум “А-“.

Класация на страните от ЕС според дефицита им в хазната

* Дефицитите на страните-членки на ЕС в процент от БВП.

* Източник: Eurostat

Изображение: IvanYanakiev.com


Ivan Yanakiev

I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.

Коментари

  1. […] помощ за Гърция не би й помогнала да се справи с проблемите, защото моментният помощен пакет от 45 милиарда евро (15 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.