Гърция на път към държавен банкрут

Според най-новите данни, идващи от европейските институции се оказва, че финансовият дефицит на южната ни съседка е още по-голям от досега обявеното. Числата се променят в резултат на разкритията за допълнителни и прикрити до сега от правителството задължения.

Оказва се, че бюджетният дефицит на страната възлиза на 13,6%, което се различава от до сега обявените 12,9 с почти 1%.

Това показва, че Гърция маневрира на ръба на банкрута, като планината от задължения расте и в момента възлиза на 273 милиарда евро. Това отговаря на 115% от брутния въртрешен продукт (БВП) на държавата и е далеч над горната граница на допустимите в ЕС дългове от 60% от БВП. По този начин дефицитът на средиземноморската държава е два пъти по-голям от средния за ЕС от 6,3%. За сравнение, през 2007 дефицитът на Гърция е бил 7,7% от БВП.

Понеже Гърция вече обяви, че иска да се възползва от обещания в краен случай кредит от европейските страни, който възлиза на около 30 милиарда евро, Европейската Комисия ясно подчерта необходимостта от затягане на всички механизми за намаляване на разходите в страната.

Според гръцкото правителство, основната цел на страната през тази година е намаляване на дефицита с 4%, което кара все повече анализатори и наблюдатели да изразяват скептичното си мнение за бъдещето на страната. В същия дух говорят и все повече медии, като предричат неизбежния държавен банкрут на южните ни съседи.

Междудругото държавните облигации скочиха с рекордните 8,38%, което прави получаването на кредити от Гърция на финансовите пазари още по-скъпо. Още по-обезпокояващо е, че е много възможно държавният дефицит да се увеличи с още 0,5% поради несигурността в “качеството на данните” идващи от Гърция.

Европейският шампион по правене на дългове – Гърция влезе с фалшиви данни в Еврозоната през 2001 г. Повече по темата прочетете тук.

Като капак на всичко и рейтинговата агенция Moody’s понижи кредитното доверие на Гърция с едно ниво – от “А2” на “А3”, като не пропусна да съобщи, че има голяма вероятност в най-скоро време да последва и още едно ниво в посока надоло. Въпреки това, Moody’s е единствената рейтингова агенция, която все още оптимистично и подкрепящо дава рейтинг на кредитно доверие за Гърция в “А”-зоната. За сравнение, агенцията Fitch наказва страната с “ВВВ-“, както и Standart&Poor’s с “ВВВ+”.

Това положение е изключително сериозно, защото Европейската Централна Банка (ЕЦБ) последно реши като изключение да приема книжа с рейтинг минимум “ВВВ-“. За сравнение, ЕЦБ преди кризата допускаше такива с рейтинг от минимум “А-“.

Класация на страните от ЕС според дефицита им в хазната

* Дефицитите на страните-членки на ЕС в процент от БВП.

* Източник: Eurostat

Изображение: IvanYanakiev.com

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.