Гледай си работата!!!

Много добър мой приятел ми зададе един изключително интересен и отчасти философски въпрос, пряко засягащ така широко коментирания български манталитет. Понеже темата се оказа доста по-комплексна, отколкото изглежда на пръв поглед, ние не успяхме да намерим категоричен отговор. Затова реших да попитам всички Вас, мислещите хора със собствено мнение и интересни позиции, как бихте отговорили на него.

Ще се радвам ако стане добра дискусия, в която да съберем и обменим много мнения с които най-накрая да намерим отговора на:

Защо българинът се засяга, когато му кажат да си гледа работата???

Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.
Comments
 • Народопсихология, “работа” идва от старинната дума “раб”, което означава “роб” и в съзнанието на българина е залегнало като “всяка дейност извършвана от робите”. А думата “труд” идва от “трудно” и е залегнало в съзнанието като “крайно неприатно усилие”. Българите са може би единственият народ с подобно отнишение към тези дейности.

 • Да, тази игра на думи е наистина много интересна и можеби, г-н Йосифов е прав, че българина не обича работата. От друга страна, много от другите, работливите българи ще кажат, че това не е така, а се засягат, защото те са най-добрите в това, което правят и никой няма право да им казва подобни неща.

  Незнам… затова Ви питам. Факт е, че хората се обиждат, когато им кажеш да си гледат работата. Тук въпросът е, дали това е типична наша си черта или е навсякъде по света така? Срамно ли е човек да си гледа работата? Защо този израз има отрицателно значение на български език? От къде идва това? Нужно ли е, за да постигнем така желаната “промяна” в България и да тръгнем по пътя на успешната европейска интеграция, първо да започнем от там “Гледай си работата!” да не е обида, а мотивация по подразбиране? Възможно ли е да изградим в обществото си този нов манталитет на работа, за който всички медии и политици говорят, ако изразът “гледай си работата” е обиден?

 • Докато съм писал коментара, гражданин е дал много интересен поглед върху това, от къде идва това отношение.

  Но нали обществото ни се развива… защо значенията на думите работа и труд остават непроменени? Нали ние младите пътуваме и живеем по целия свят? Нали днес, все повече хора характеризират себеси като космополитни личности, а въпреки това, като им кажеш да си гледат работата се засягат?

 • “Гледай си работата” е малко като “Глупости!”

  Когато един българин не е на едно мнение с теб той винаги ти казва “Глупости!”… Колкото и смислено да е това, което си казал щом не е на едно мнение с теб то ще е винаги “Глупости!”

  Хаха

 • Много години съм бил работодател :
  10 години – преди и 10 години – след промените.
  Няма значение колко пари плащам.
  До 3-4 месеца се поддържа темпо.
  След това :
  1. Ако парите са достатъчно – напускат и почиват няколко месеца;
  2. Ако могат – открадват оборота и се скриват;
  3. Ако парите не се добри напускат / + т. 2 /.
  Но колкото и добре да се държиш, да се грижиш, да плащаш реални Пари – търсиш отново работници.
  Особено око си научил работника на нещо.
  Веднага изчезва и не те познва вече. Няма значение колко пари е печелил !!!

  20 години стигат.
  Сега и завинаги аз ще съм работник.

  В родината ако си гледаш работата – СИ ГЛУПАВ !

  Няколко години бях консултант.
  Боже, как мразят хората и работата си и този, който знае повече.
  Отказах се.
  Най добре е да работиш САМ.
  Само така мога да си работя спокойно.
  Да отделям внимание на важните неща.
  Никой не вижда колко и как работя.
  И никой не ми казва да си гледам работата.

  Гледайте си близките и се радвайте на живота !

 • Здравейте г-н Йосифов,

  абсолютно съм съгласен с думите Ви, че:

  “Няма значение колко пари плащам.
  До 3-4 месеца се поддържа темпо.
  След това :
  1. Ако парите са достатъчно – напускат и почиват няколко месеца;
  2. Ако могат – открадват оборота и се скриват;
  3. Ако парите не се добри напускат / + т. 2 /.
  Но колкото и добре да се държиш, да се грижиш, да плащаш реални Пари – търсиш отново работници.
  Особено око си научил работника на нещо.
  Веднага изчезва и не те познва вече. Няма значение колко пари е печелил !!!”

  Аз също мога да потвърдя, че е така. Но си мислих, че този феномен е свързан или с регионалните особености или с бранша, като цяло. Явно не е така. Явно навсякъде съществува тази черта, характеризираща манталитета ни на работа.

  Много ще се радвам, ако Janaki прочете тази тема и намери време да напише своя коментар. Сигурен съм, че има много какво да ни разкаже. Особено по отношение на това, как да научиш служителите си да бъдат професионалисти, без това да навреди на бизнеса ти. Или пък – как да наемаш хора, които да вършат отговорна работа (демек твоята), за да може ти да имаш време да се занимаваш с разширяването и развитието на бизнеса си, при положение, че имаш толкова негативен опит с такива служители?

 • Добър ден Янакиев, преди много години бях консултант в област маркетинг.
  Взех се насериозно и поех договор за консултации в Агенция за подбор на персонал.
  Поех задачата да създам Пазар на труда за : туризъм, търговия, хранене, маркетинг…
  По-гадни 6 месеца не съм имал в живота си.
  Ако не бях взел парите си за 6 месеца предварително щях да избягам.
  НЕЩАТ да работят. Хора с практика, с образование, с опит – нямат какво да ядат , но не искат да започнат от по-ниско ниво.
  Под по-ниско ниво разбирам – хотел България, пъб Дъблин, сандвичи Бъргър, Пицарии Капри и т.н и т.н.

  Единственото , което успях да направя е да спра практиката на наемане на работници за 20 дни и изгонването им за да не се плаща заплата.

  Дойде студент в НАТФИЗ, грозен като смъртта. Жена му ще роди всеки момент. Нямаха какво да ядат. Намерих му работа. Платиха му хората ПРЕДВАРИТЕЛНО. И си скъсах нервите. Идиоти !
  Това е България.
  Никога повече няма да имам работници !
  Да си ги храни Партията

 • За мен “Гледай си работата” е нещо като “абе кьф си ти бе, че ше ми казваш Аз какво да правя, айдеееее изчезваайй!” ..или поне така съм го тьлкувал от контекста.

 • ооо нееее!!!
  тоя форум наистина е станал интересен!
  с риск да стана черната овца тук, макар да дъм всъщност мечо 🙂 бих искал да попитам г-н Йосифов :))

  как уважаеми г-не сте били работодател 10 години преди 89-та?
  не сте ли били прост чиновник, на длъжност директор в некоя фирма!
  За Вас и такива, като вас, никога е нямало значение, колко пари се плащат!
  Вие по презумция търсите врагЪ с партиен билет! И работниците не ви работят, щото организацията ви е безумна!

  10 години преди и 10 години след . . . сигурно дойде Иван Костов и ви взе работодателството . . .
  как пък ви откраднаха оборота работниците?
  били сте собственик на караванка и двете момичета на 12 часови смени без почивен ден са напуснали с оборота, щото не сте им платили заплати и осигуровки?

  Нормално е студент в НАТФИЗ да не иска да продава кафе и сандвичи! ама Вие сте му намерили точно такава работа!!!

  50 + 20 години, такива като Вас учеха хората да работят!
  затуй сме на тоя хал!
  защото работодателите ни учат да НЕ работим!
  ако споменете цифри със заплати свързани със работа, дружно ще се посмеем и ще ви пожелаем да продължавате да работите САМ 🙂

  нищо лично! Успех Ви желая!

 • Защо българинът се засяга, когато му кажат да си гледа работата???

  еми защото 50+25 години, българинът е обучаван да гледа в работата на другите!!!

  Щото в нашата държава не се учи, за да се работи!

  имаме си и поговорки!

  Учи мама, да не работиш!

  еми ей го горе и ‘работодателя’ дето му избягали с оборота!

  ей такива смешници сме! щото никой не спазва законите в тая държава! и всички сме роднини! и всички сме връзкари! и за толкова пари, няма да работим!

 • И в този смисъл, Йосифов е просто част от тая сган в такава държава. А държавата не е жив организъм. “държавата” употребва се в разговорния език като нещо абстрактно, всесилно и извън човешките взаимоотношения. На практика и теория най-общо държавата е съвкупност от една страна на органи и администрации, а от друга на правила, норми и санкции на съответната територия. Първите две се представляват от човешки същества (по правило представители на народа, който обитава съответната територия), които създават и прилагат паравилата, нормите и санкциите. Това да го знаете от батя! Да кажеш, че държавата е виновна за нещо или тя трябва да направи нещо означава, че просто не знаеш какво разумно да кажеш.
  Йосифов си отива, а да се надяваш на следващите поколения от малки закърмени с ТВ Планета, Бигбрадъ, Мюзик Айдъл. Без да са виждали книга, с неграмотни учители по училища, с идоли като Малкия Маргин, Пилето, Пурата, Вълка и на всеки е ясно, че няма откъде да дойдат по-умни, и по-интелигентни, и с по-европейски манталитет поколения . . .

 • Напротив, Пух, ясно е откъде ще дойдат “по-умни, и по-интелигентни, и с по-европейски манталитет поколения”…това са точно тези, които ти по неразбираеми за мен причини в един друг твой коментар наричаш “комунисти” (и в частност Иван Янакиев, което е меко казано смешно!). Та хората, които според теб са комунисти, са всъщност хората, които са отишли в чужбина (не знам какво те кара да мислиш, че някой ги бил пратил), след като са се сблъскали с образователната система в БГ, научили са се там да работят, не както се “работи” в родината им и са порастнали много по-бързо от връстниците си, понеже им се е наложило сами да се сблъскат с живота, а не да живеят при родителите си и да ги “доят” дори когато станат на 35 примерно…че и още по-трагични случаи познавам…

 • Мечо Пух.
  Мили мечо Пух,
  Отвратително мирише около теб.
  Сигурно си ял не мед, а екскременти.
  Драги мечо, моето име е написано и можете да прочетете каквото искате за мен.
  Може и да питате хора, които са работили за мен.
  Или с мен.

  Отвартително.

  Вярвам, че ще намерите друг , с когото да се заяждате.
  Много комунистически Мечо.

 • Според мен е съкратено от „Гледай си [твоята] работа“. Много хора наместо да се занимават с важните за тях неща, „си врат гагите“ „където не им е работа“.
  🙂

 • хаха, М, да и това е интересна гледна точка! 😀

 • г-жо Коцева,
  бях свидетел, как се върнаха първите юпита през 2001 година . . .
  Как милен велчев ‘продаде’ външния дълг в своя полза и как брат му завладя черноморието . . .
  малкия мук, т.н. ники василев продаде БТК за стотинки . . .

  иначе идеята Ви е прекрасна 🙂

  разбира се, с нетърпение очаквате да се върнете от белия свят и да ни разкажете играта на нас глупците тука 🙂

  Поздрави!

  ПъСъ Г-н Йосифов, не Ви познавам, не съм искал да Ви обидя!
  просто разсъждавах върху това, което сте написал 🙂

 • Здравейте Пух,

  искам само да отбележа, че лично аз въобще нямам намерение да се връщам, нито пък да разказвам игрите на когото и да било… Познавам обаче хора, които ще го направят, не един, и то не по метода Милен Велчев & Co.

  А с това, че някои се възприемат за глупци, както твърдите Вие, нямам нищо общо, това не е мой проблем, всеки е такъв, какъвто е или сам решава какъв да изглежда. Нали знаете, че предимството на умните е, че могат да се правят и на глупави…докато обратното е невъзможно…

  Поздрави и от мен

 • Гледай си работата е рвностойно за мен на гледай само работата, от която разбираш! А животът в България ни е научил да разбираме от много “работи” и на мен лично ако ми кажат на работното място да съм “кон с капаци” ще се разсърдя. Още повече ако трябва да се платят куп пари (от работодателя), за да се свърши нещо, което може да бъде свършено качествено и от вътрешен кадър за по-малка сума. Разбира се в рамките на възможното и качествено!

  “Законът за всеобщата заетост” в БГ е размит…за щастие или не! Но факт е, че чуждите инвеститори ценят и се възползват от тази българска черта 🙂

 • А не може ли просто да го приемем като метафоричен израз, заместващ “Не ми се бъркай в работите/в живота/в нещата!” и да не филосовстваме толкова много за народопсихология, защото крайният резултат е, че само се очерняме още повече.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.