30 нИща

В българския език думата „нищо“ няма множествено число. В живота обаче има. 30 години и 30 нища.

Може да прозвучи изтъркано, но от както навърших 30 целият ми живот се промени. Не го исках непременно, но се случи – пораснах. Още по-комерсиалното е, че го усетих с всичкото си аз след най-трезвата ми Нова Година досега.

За да предам още повече зрялост на моите 30, реших да направя списък с 30 нИща за следващата година, до края на живота ми, които да предам на децата си. #30 нИща, които се надявам да помогнат на всички да бъдем по-здраво стъпили на земята, по-честни и по-добри.

Преди да публикуваш нещо във Facebook, Twitter или Instagram, включи на пауза и се попитай наистина ли е необходимо да споделиш този мисловен проблясък с цялата си социална мрежа? Ако отговорът на този въпрос не е „да, абсолютно е необходимо“, просто изчезни от интернет пространството.

 1. Колко често проверяваш профила си във Facebook? Ако е 10 или повече пъти на ден, деактивирай акаунта си и потърси професионална помощ.
 2. Запознай се подробно с кандидатите, които възнамеряваш да избереш на предстоящите избори. Увери се, че преди да се отправиш към урната, ти вече имаш ясни и еднозначни отговори на въпросите: Защо? За кого? Как? За още по-голям ефект, ако си ляв – купи си книга за десните, а ако си десен – купи си книга за левите.
 3. Увери се, че можеш да пробягаш един километър без да умреш. Първо, добре е за физическото ти здраве. Второ, никога не знаеш кога ще ти се наложи да бягаш един километър.
 4. Ако в живота ти по някаква необяснима причина се е появил човек, когото много харесваш, намери начин да му го кажеш. Дръж се здраво за него и направи всичко възможно да остане завинаги при теб. Ако не го харесваш, просто спри.
 5. Намери точната рецепта как да се напиеш достатъчно, но без да ти се налага да се справяш с ужасния махмурлук на следващия ден. Скоро си говорихме с един приятел, че с възрастта става все по-зле. (Наздраве, Кире!)
 6. Прекарвай повече време с бебета. Ако нямаш физически или психически проблеми, скоро ще ти се налага да го правиш със собственото си.
 7. Намери начин да спестиш около 1 000 лева. Похарчи ги за пътуване до приятел или роднина, който живее далеч от теб.
 8. Носи дрехи, които ти стоят добре. Особено на работа.
 9. Харчи по-малко или точно толкова, колкото изкарваш на месец.
 10. Престани да използваш изречението „Няма значение.“!!! Край.
 11. Разбери точно колко пари имаш днес и си помисли колко искаш да имаш след точно една година. Ако имаш половинка, разбери точно колко пари има твоята половинка днес и колко бихте искали да имате заедно след точно една година.
 12. Пий повече вода. (Трябваше да стана на 30, за да го разбера.)
 13. Всеки път, когато се опитваш да си спомниш нещо, изчакай около 30 секунди преди да посегнеш към смартфона си. Опитай се да използваш мозъка си за запаметяване на информация. Така го правихме в доброто старо време. “There’s no school like old school, and be the fucking headmaster.”
 14. Изтрий от живота си един човек, когото изобщо не харесваш и прибави един, когото истински харесваш. Забележка: не във Facebook, а на планетата Земя.
 15. Избери си човек, който заслужава да чуе думите „Обичам те“, и му ги кажи. Очи в очи, не със съобщение.
 16. Купи си поне една ценна мебел. Знам, че нещата от IKEA пасват добре на 90% от дома ти, но е време да придадеш истинска стойност на живота си.
 17. Извини се на някого, който наистина го заслужава.
 18. Спи повече.
 19. Научи какво е “Cloud” и започни да го използваш, за да си запаметяваш на него музика, документи, снимки и изобщо всичко останало. Ако вече знаеш, кажи ми!
 20. Спри да си проверяваш телефона точно преди сън и веднага щом сутрин отвориш очи. Първо, само те стресира допълнително. Второ, отвратително е за човека с когото спиш.
 21. Попитай майка си или баба си за рецептата на любимото ти ястие и се научи да го готвиш поне толкова добре.
 22. Разбери какво липсва в сексуалния ти живот и намери начин да го прибавиш. Надявам се това да не е друго човешко същество.
 23. Пробвай да медитираш, когато си под стрес. Знам, че звучи нелепо, но наистина помага. А и очевидно има приложение за телефона ти, което прави процеса по-лесен.
 24. Чети вестник веднъж в седмицата. Аз лично предпочитам да е на хартия, но ти може да си го четеш и на компютър, телефон или таблет. А, и спри да си купуваш вестник “Уикенд” (както и всички подобни). Първо, така или иначе ще видиш онлайн всички снимки. Второ, тези вестници те правят не само по-тъп, но чрез тях по-ясно осъзнаваш собствената си неизвестност.
 25. Ако имаш някоя дреха в гардероба, която знаеш, че никога няма да облечеш, просто я подари.
 26. Замени едно от онези малоумни реалитита, които гледаш по телевизията, с театър или кино поне веднъж в седмицата.
 27. Прекарвай повече време с бабите и дядовците ти. Обаждай им се по телефона. Вече е по-достъпно от всякога, а спомените ще бъдат безценни завинаги.
 28. Бръкни в гърнето. Това се отнася за всичко, което не правиш в момента и което трябва да започнеш веднага.
 29. И последно. Спри да преписваш всичко на факта, че си минал трийсетака. Може и да е вярно, но в играта между мозъка и живота ти, това няма да помогне да спреш да дебелееш или да спрат все по-често да те наричат чичко или лелка. Ако си жена, намери си достоен мъж, който да е с теб независимо от обстоятелствата. Ако си мъж, намери жена, с която си струва въпреки обстоятелствата. За всички, не си лягайте преди 23 часа.
Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.
Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.