Байганьовщина

Това е първата статия в блога ми. Темата дойде ненарочно и някак си от самосебе си, неволно доказвайки, че при нас българите всичко започва и свършва с по един бай Ганьо. Такива сме си, симпатични, безсмъртни.

Не знам да има друг образ в нашата литература, така противоречиво тълкуван, както Ганьо Балкански на Алеко Константинов. Той е най-космополитния „Булгар! Булгар!“, съществувал някога. Бай Ганьо е едновременно жизнен и гениален, нравствено бос, героичен, символичен, национален, социален, отрицателен и положителен, патил и препатил, знаещ всичко за живота. Той обобщава българите и устоява на промените, надживява епохата си и ще живее вечно.

Манталитет наричаме съвкупността от модели, според които един индивид или социална група действат, мислят, усещат и възприемат света, в зависимост от традициите, културата и социалните структури на обществото си. Искам точно с тази дефиниция да започна темата за „байганьовщината“.

Какво всъщност е това? Байганьовщината е българска и е грандоманска. А байганьовците са особен вид хора – имат отговорите преди въпросите, оправдание за всичко, не грешат и са само кадърни. Жалко, че срещу тях винаги има заговор. Това е участта на робската природа на байганьовщината. Феномен, който кара хората да се самоопределят като роби – роби на предразсъдъци, на суеверия, на хорско мнение, на самите себе си.

Интересно е обаче, че уж космополитният бай Ганьо изглежда доста закостенял в контекст на динамично развиващия се свят около него. Защо ли? Защото по подразбиране в България не е популярно да бъдеш свободен, глобален и различен. Тази парадигма е дръпнатата ръчна спирачка на българина – този, който за да оцелее, чака да го “оправят”.

За всичко си има причина, а за байганьовците тя е или турското робство, или комунизма. И двете са недостатъчно задоволителни, но как иначе да си обясним факта, че в 21 век продължаваме да избираме бившите комунисти и партията на българските турци.

Байганьовци

Всъщност, просто нездравословна смесица от комунистически нрав с необуздан капитализъм, които са се просмукали дълбоко в съзнанието на българите. Бай Ганьо е мелеза на обществото ни. Всички копнеем за промяна, а си я представяме като цел и не като процес. Осъзнаваме, че за реформи е необходимо да работим заедно, а вярваме, че “рибата мирише само от главата”.

Ако не сте го правили скоро, прочетете книгата на Алеко Константинов тук. С годините става все по-интересна.

А сега се отпуснете, отворете си една бира и се забавлявайте с една продукция, която ще ви надживее:

Comments
 • Анонимен (поради грешка в системата, незнайно защо, този коментар излиза с чужд аватар) says:

  Затова хората са казали: “Никога не спори с един идиот. Той ще те принизи на нивото си и тогава ще те победи чрез опита си.”

  Единствено с тази част за робството не съм съгласен. Познаваме много силни в момента държави, които също някога, много отдавна, са били под някаква форма на робството.

  Проблема е в известен смисъл в influence-а, който всеки българин попива от “съседа”, защото не може сам. Нали е по-лесно?

 • Здравейте,

  Преди всичко бих желал да Ви поздравя за това, че сте първият коментирал в младият и неопитен IvanYanakiev.com.

  Що се отнася до робството, това е отличен повод за дискусия. На мен лично ми е интересно, как робството се е отразило върху изграждането на манталитета ни. Бих се радвал да прочета и сравнение с други нации, които са попадали под подобни исторически обстоятелства. Изобщо, до каква степен българите са в състояние да влияят върху това си наследство?

  Проблема с influence-a от вън е друго нещо. Това е характерно за българина. Ние сме си направо хронични плагиати и най-лошото е, че историята го доказва. Някой казват, че сме практични и рационални, затова копираме добри практики от другите. Според мен, често нямаме капацитет да формулираме собствената си позиция.

  Много Ви благодаря за това, че направихте сефтето на дискусиите в сайта ми с първия коментар, както и за идеите.

  Поздрави
  Иван Янакиев

 • Иване, привет от Чирпан!
  С теб задочно се познаваме от чирпанските сайтове. Даже без съгласието ти поместих две твои мнения в “Чирпански новини”. В момента вестникът ми има малко по-променено заглавие – “Истинските Чирпански новини”, заради едни хора, които искат да направят дупка в морето. Но това е друга тема.
  Моля за извинение, че общувам на “ти” – нали така се скъсявали разстоянията.
  Относно темата за Байганьовщината. Тези дни преподавам Алековия герой на едни симпатични единадесетокласници от гимназията. Заявих им, че акцентът ще е върху втората част – “Бай Ганьо се завърна от Европа”. След като в 7 клас са учили за смешния бай Ганьо, нека сега поразсъждават върху страшното у героя.
  Междувпрочем имам интересно виждане по твоята тема, но – обещавам, ще я споделя друг път, не ми стига физическо време да стоя пред копютъра по този начин – учител съм, правя вестник, даже два – другия можеш да го разгледаш да адрес http://www.svoboden-4as.com.
  И накрая още нещо лично. Искам да те представя чрез интервю на чирпанската общественост. Би ли се съгласил?
  Поздрави: Ангел Колев

 • Здравей,

  Изпратих ти емайл, но още не си ми отговорил. 🙂 Скоро разбрах за статиите във вестника. Радвам се, че мненията ми ще стигнат до повече хора. Моля те, предупреждавай ме за напред, когато публикуваш нещо мое.

  Относно темата за Байганьовщината, тя е всеобхватна и неизчерпаема. Ще ми е интересно да разбера какво мислят учениците по въпроса. 🙂 Защо не публикуваш техните мнения във вестника? 🙂

  За интервюто, нямаш проблеми. Нямам против. Интересно каква ти е идеята?

  Поздрави,
  Иван

 • Здравей приятелю,

  Най-напред бих искала да те поздравя за смелото и сериозно начинание, каквото е началото на IvanYanakiev.com като се надявам скоро тук да пишат много хора, мислещи, търсещи информация, хора, които искат да дискутират по различни теми. Дано след една година тук да се срещаме с много стари и нови приятели, които да посещават ежедневно IvanYanakiev.com. В тази връзка, не мога да не те попитам към кого най-вече е насочен сайта, кого се опитва да достигне, да убеди, да обучи, на кого да повлияе, да помогне? Издай малко повече от кухнята за целите и идеите, които имаш.

  Ооо, щях да забравя, все пак пиша под статия…За Байганьовщината. Ами, или аз все по-рядко я срещам или съм добила някакви способности да я заобикалям или тя се е изродила в някакъв друг феномен, който повече приляга на времето. Ще трябва да поразсъждавам и да потърся новия бай Ганьо. Непременно ще пиша пак.

  Поздрави и успех!

 • Здрасти,

  Първо, благодаря ти за хубавите думи и пожелания. Аз също се надявам, след време блога ми да си спечели редовни читатели. 🙂 На мен пък си пожелавам да успея да не пиша само статии, които разбират единствено и само хората, занимаващи се с политика и икономика. Приемам го като лично предизвикателство. 🙂 Абе, имам материал да се шлайфам.

  Иска ми се тук всеки да може свободно и обективно да изразява мнението си. Обещавам да не цензурирам.

  Чудно как работи рецептата ти за игнориране на байгаьовщината. 🙂

  Благодаря ти и поздрави!
  Иван

 • Привет отново от мен и от мрачната София! Ето, веднага отговорих на въпроса къде живея, ако някой се чуди.
  Страхотно начало на сайта, само така!
  За тематиката: със сигурност с течение на времето ще имам много и различни идеи за дискусия, въпроси или просто размисли, които бих искала да споделя. Само малко ме смущава територията, на която стъпвам “Блог за политика и икономика”. Строго ли ще се придържаш към тази рамка или можем да обхождаме и други области? Ще добавиш ли след време и други категории? Но пък ако да, не следва ли от това едно размиване на блог за политика и икономика с риск той да се превърне в поредния форум, тип седянка? Хм, много трудна задача ти се очертава.
  За редакцията на текстовете: С радост бих ти помагала, ако искаш ще го обсъдим. Това ме подсеща за оставащите ми два изпита в университета и заветното дипломиране, което съм оставила на заден план и ето ти тема за дискусия: Университетите в България и в чужбина или изобщо образованието…Море от дискусия!
  И накрая, да се върнем към бай ти Ганьо. Няма ключ към преодоляването му, защото той ще е винаги жив в нас. Ще продължаваме да го откриваме в нечие поведение, дума, жест, отделна постъпка. Защото той е част не само от нашето литературно, но и културно наследство. Не сте ли яли и пили на една маса?

 • Здравейте г-н Янакиев,

  много се впечатлих от Вашето начинание, а именно воденето на блог от типа политика и икономика! Според мен темата за Байганьовщината ще бъде вечна спътник в българското общество, тъйкато същата се явява неизменимият български label. И макар тя – Байганьовщината – да е по скоро социално психо логична черта на всеки един от нас, то нейното отражение неименуеми диктува както политиката, така и икономиката на малката ни по територия Родина. Ето защо подкрепям напълно необходимостта от неиното ограничаване, но не мисля че пълното и изкореняване е най-доброто решение на проблема. Та с какво ще се идентифицират жителите на Република България ? Няма ли да загубим една, макар и не до там полезна, голяма част от българският идентитет и от части собственото си самоуважение?

  Поздрави от Günterstal

  p.s. Нека седнем скоро на раздумка с ракийка!

 • мдам, българите сме малък, но изключително прост народ!

 • Здравейте г-н Добрев,

  Благодаря Ви за хубавите думи. Поласкан съм, че сте тук.

  Плурализмът в мненията е необходим за оптимизиране на обективността, дето се вика. За бай Ганьо, може и да е изчезващ вид, но със сигурност keep walking. 🙂

  Поздрави от Stühlinger
  IY

 • време е да пуснем някои конкретни действия в тая тема!
  щото всеки си говори за Бай Ганя, ама си говори по принцип и никога не го свръзва със своите действия!
  ето погледнете това!

  B.B.
  13/03/2009 • 19:35

  [b]Mecho Puh mai ne si izlizal ot sveta na prikazkite. Zahsto se zablujdavate v Bg, che Bylgariq i krizata sa dve nepoznati lica. Mai se ubedihme, che jestoko se sblyskaha.[/b]

  ето ви мнение в стил, колко съм умна, а вие не разбрахте ли!!!
  щом бай Ганя, макар и в женски род, казва че България се е сблъскала с кризата! Ние всички трябва да се радваме и да гласуваме за Гочоолу и Дочоолу!!!

  Простотии всеки може да ръси наляво и надясно!
  въпроса е, дали може да се защити и дали е прав!

  Изконна черта на българина е да говори от първо лице, единствено число, но към трето лице, множествено число!

  за тия дето им е трудно с българската литература, ще обясним!
  – Българина (Бай Ганя) винаги е на ясно със всички световни проблеми и винаги може да ги обясни! Дали ще говори само на жена си, на непознат във форума и т.н. бае ви Ганя употребява трето лице, множествено число, щото е сигурен, че на него му е ясно, а на простаците у Бг не е! Писнало му е да ги учи, един вид!
  За бай Ганьовщината няма конкретна личност, те винаги се изправят срещу целия народ! Щото са умни и неприкосновенни в своята простотия!

  Алеко е писал преди 100 години, но е очертал пътя за съвременните байганявци!!!
  те вече не носят само мускалчета и не миришат на праз! Те вече учат в чужбина дори!
  Те са същия прототип, но много по изтънчен, един вид! Имат компютри, имат интернет, благодарение на мама и тате или на некой друг, но те някой ден ще постигнат това, което са дошли!
  А това е да се върнат и да обяснят на простия български народ, че като го мамят, начи са велики!

  поздрав най сърдече от гората,
  искренно ваш Мечо Пух!

 • А това е да се върнат и да обяснят на простия български народ, че като го мамят, Zначи са велики! Haha, nqma smisyl da se obqsnqva na takiva kato vas. Zashtoto ne si struva da se vlagat usiliqta da obqsnqvash na nqkoi, koito ne razbira i ne iska da 4ue. Ili za syjalenie se zablujdavash, 4e sa dostato4no inteligentni da razberat. No, uvi …Za razlika ot Vas, Bai Ganio e izlqzyl ot Bg i e vidql za kakvo stava vypros, a ne si e stoql v gorata, zablujdavaiki se kolko mu e dobre. Ili kato edin drug vid individi, koito otivat v 4ujbina, zavladqni ot velikiq si Bg mantalitet i psevdo-patriotizym nikoga ne osyznavat, 4e ne sa tam. Vinagi drugite sa prosti, nevyzptani i ne mogat da se obosnovavat. Otnosno pola na Bai Ganio, ne znam, zashto reshihte, moje bi zashtoto kato vseki tipi4en bylgarin jenite sa umstveno po-slabiq pol, che sym jena. Kato Vi e tolkova poznata bylgarskata psihika bi trqbvalo mnogo dobre da znaete, kakyv e principa – da gledame v 4ujdata 4iniq i da se uspokoqvame, 4e drugite sa po-zle . V tozi slu4ai oba4e, tova e pove4e plasheshto, otkolkoto uspokoqvashto. No ste tolkova intelingenten mlad myj, nai- veroqtno, kym koito trqbva da se obryshtat podobavashto (ne znam v koe lice, moje bi Vie, za syjalenie ste predstavitel na golqma 4ast ot Bg narod – kakto sam kazvate Мечо Пух
  08/03/2009 • 23:35 мдам, българите сме малък, но изключително прост народ! – haha sig izklju4vate sebe si ), 4e nqma smisyl da Vi se kazva zashto. Moje bi ako ste v dylbokata gora Schwarzwald i se zavyrnete ottam moje i o4i v o4i da se diskutira s Vas, toku vij ste razbrali-nadejdata posledna umira. za syjlanie, kakto s pove4eto zavladqni ot sebe si patrioti s vas ne moje da se spori.
  No na nikoi ne mu e zabraneno da me4tae i svetyt na prikazkite e prekrasen i kato edna istinska mechka se nadqvam nqkoga da se sybudite ot zimniq si syn. I ako, nadqvam se kato uvajavasht sebe si “profesionalist” za kakyvto sam se smqtate da imate dostyp do bloga na Nouriel Roubini i negoviq 2009 Global economic Outlook i da pro4etete skromnata 4ast otdelena na BG, kakto i da e do koito da e vestnik – Wall Street Journal, moje bi zastitavashtite haresvashtite se na bg tezi , no vypreki vsi4ko obektivni FT i The Economist. Estvesteno otgovarqshti na vashiq stil ili pone na tova, za koeto se smqtate, moje da pro4etete analizite predlagani ot vodeshti think thanks, nqma smisyl da 4etete, kakvo Vi pishat nqkakvi glupavi Bai Ganiovci, koito mogat i da sa ot jenski rod. No 4etete, ne ‘filosofstvaite’ samo! Ako nastoqvate da se razsynite napylno, poglednete surovite danni, koito se nadqvam, znaete kyde da namerite. I ako, kakto na masata v BG ne Vi se zanimava i Vi e po-lesno da si namerite izvinenie, si kajete tq e prosta, pyk makar i da sym myj!!!

 • предполагам ползвате чужд комп, а не собствен . . .
  щото на собствения компютър да немате кирилицата на инженера, си е определена степен на незнание!

 • Уважаема Б.Б.
  опитах се да прочета невероятния Ви постинг!
  еми съжалявам, ама нищо не разбрах 🙂

  аз ли бях в Швейцария, Вие ли бяхте там е пълна мъгла!!!

  на всичко отгоре ми препоръчвате да чета некви печатни издания, за да разбера, колко съм прост!!!

  Вие четохто ли мнението си?
  ако не сте, прочетете го и се посмейте 🙂

  може би, щото съм прост и от гората, ще Ви го анализираме бавно, та дано разберете, що сте написали!

 • mislq, 4e se iz4erpahte i diskusiqta, dali imam PC ili ne, dali lipsata na kirilica e stepen na neznanie ili znanie ne e ot zna4enie. nqma zna4enie, kak 4ovek si izrazqva mnenieto, vajnoto e da ima!!! a ne smqtam, 4e pokazva golqma stepen na znanie da pishete negramotno na kirilica.

  Като НЕМАТЕ какво да кажете си замълчете. понякога мълчанието е злато, във Вашия случай мед.

 • А това е да се върнат и да обяснят на простия български народ, че като го мамят, Zначи са велики! Haha, nqma smisyl da se obqsnqva na takiva kato vas. Zashtoto ne si struva da se vlagat usiliqta da obqsnqvash na nqkoi, koito ne razbira i ne iska da 4ue. Ili za syjalenie se zablujdavash, 4e sa dostato4no inteligentni da razberat. No, uvi …

  мдам, явно толкова сте израснали у Вашиот мозък, та дори нема нужда да обяснявате на простаци, като мен!
  А може би, няма и какво да обясните?
  освен; – ама ти не разбираш ли?
  други доводи немате нали?

  Za razlika ot Vas, Bai Ganio e izlqzyl ot Bg i e vidql za kakvo stava vypros, a ne si e stoql v gorata, zablujdavaiki se kolko mu e dobre. Ili kato edin drug vid individi, koito otivat v 4ujbina, zavladqni ot velikiq si Bg mantalitet i psevdo-patriotizym nikoga ne osyznavat, 4e ne sa tam. Vinagi drugite sa prosti, nevyzptani i ne mogat da se obosnovavat.

  мдааа, аз поне съм си Бай Ганя от България! не съм одил в чужбинско и не съм продавал мускалчета . . . даже мама не ми е пращала компоти!
  странна обосновка имате 🙂

  Otnosno pola na Bai Ganio, ne znam, zashto reshihte, moje bi zashtoto kato vseki tipi4en bylgarin jenite sa umstveno po-slabiq pol, che sym jena. Kato Vi e tolkova poznata bylgarskata psihika bi trqbvalo mnogo dobre da znaete, kakyv e principa – da gledame v 4ujdata 4iniq i da se uspokoqvame, 4e drugite sa po-zle . V tozi slu4ai oba4e, tova e pove4e plasheshto, otkolkoto uspokoqvashto. No ste tolkova intelingenten mlad myj, nai- veroqtno, kym koito trqbva da se obryshtat podobavashto (ne znam v koe lice, moje bi Vie, za syjalenie ste predstavitel na golqma 4ast ot Bg narod – kakto sam kazvate Мечо Пух

  ето туй ли Ви притесни?
  че имате мисленето и реакциите на жена?
  еми нали, аз бях простака, апа Вие се обидихте!
  Неразбирам частта за туй дето съм се успокоявал!!!
  но щом си го мислите, очевидно си го очаквате и другите да са така 🙂
  съжалявам, но ще Ви разочаровам!!!
  аз съм постигнал достатъчно в живота си! и ако дори, малко се бяхте замислили над моите мнения(ама де туй нящо да стане) едва ли бихте се усъмнили 🙂

  08/03/2009 • 23:35 мдам, българите сме малък, но изключително прост народ! – haha sig izklju4vate sebe si ), 4e nqma smisyl da Vi se kazva zashto. Moje bi ako ste v dylbokata gora Schwarzwald i se zavyrnete ottam moje i o4i v o4i da se diskutira s Vas, toku vij ste razbrali-nadejdata posledna umira. za syjlanie, kakto s pove4eto zavladqni ot sebe si patrioti s vas ne moje da se spori.

  Ето отново вкарвате Ваши мисли във филма!!!
  Къде съм направил изключение със себе си от простия български народ?
  Аз съм си социалистически продукт на ‘всестранно развитата’ и недоразвита личност!
  дори съм по прост, от колкото си мислите!!!
  не ме гледайте, че пиша на български и почти без грешка!
  просто съм си прост!
  Туй за Шварцвалд не го разбрах, може би е некой концлагер, дето съм пропуснал 🙁

  No na nikoi ne mu e zabraneno da me4tae i svetyt na prikazkite e prekrasen i kato edna istinska mechka se nadqvam nqkoga da se sybudite ot zimniq si syn. I ako, nadqvam se kato uvajavasht sebe si “profesionalist” za kakyvto sam se smqtate da imate dostyp do bloga na Nouriel Roubini i negoviq 2009 Global economic Outlook i da pro4etete skromnata 4ast otdelena na BG, kakto i da e do koito da e vestnik – Wall Street Journal, moje bi zastitavashtite haresvashtite se na bg tezi , no vypreki vsi4ko obektivni FT i The Economist. Estvesteno otgovarqshti na vashiq stil ili pone na tova, za koeto se smqtate, moje da pro4etete analizite predlagani ot vodeshti think thanks, nqma smisyl da 4etete, kakvo Vi pishat nqkakvi glupavi Bai Ganiovci, koito mogat i da sa ot jenski rod. No 4etete, ne ‘filosofstvaite’ samo! Ako nastoqvate da se razsynite napylno, poglednete surovite danni, koito se nadqvam, znaete kyde da namerite. I ako, kakto na masata v BG ne Vi se zanimava i Vi e po-lesno da si namerite izvinenie, si kajete tq e prosta, pyk makar i da sym myj!!!

  уби ме с тая балдуиница!!!
  тоз пасаж го четох три пъти и съвсем се обърках!
  Начи трябва да се събудя от зимен сън, да се уважа(каквото и да значи туй) и да взема да прочета некви шамани, дето ще ми кажат, как аз живея!!!
  Не разбирам логиката!!!
  а последното Ви изречение ме събори психически!
  оказахте се мъж с женски реакции!!!
  на всичко отгоре се смятате за проста жена :8

 • а едно време се смеехме на Мунчо от ‘Под Игото’ че единствен протестирал!

  оказа се, че имал мнение човека, независимо как го е изказал!

 • хм
  направих опит за анализ на балдуинските ви знаци, дето накрая казвате че сте мъж!
  ма не ми излезе мнението нещо!
  може би е по добре!
  че ще вземе да се разсърдите и да пишете и да пишете, та дано некой ви прочете!

 • nqma da pisha – ne se pritesnqvaite, zashtoto kakto ve4e pisah, se obqsnqva na nqkoi, koito iska da razbere, a ne obijda horata i posle si misli, che nego obijdat. Za moq radost ima drugi blogove, v koito moje da se diskutira s shamani, da se pishe na balduinica i ot zna4enie da e samo diskusiqta – ne pol i t.n.. komentarite za jeni shte gi izgnoriram, zashtoto sa pove4e ot prostashki. Ne se mislete za takyv poznava4 na jenskata psihika i 4oveshkata natura. kyde e Schwarzwald syshto znaete.

  не ме гледайте, че пиша на български и почти без грешка! ne pishete pochti bez greshka, a s mnogo greshki – zabravqte, 4e kogato se stepenuva se postavq tire, i to vyv vsi4ki vashi komentari. ne pretendiram za nishto i nqmam za cel da ocenqvam umstvenite vyzmojnosti na drugite. Chestno kazano i ne me interesuva. Za razlika ot Vas predi da si formiram mnenie se informiram i ne pisha v oblasti, ot koito si nqmam predstava. kakto sam kazvate provokirate, a ne razbirate ot ikonomika, spored men tova e nevyzmojno, ne moje da provokirate bez da si imate predstava. vseki ima pravo da si izgradi mnenie. edin vyzmojen na4in e da pro4ete, kakvo drugite – po-umni ot nego (sam kazvate , che ste prost), specialisti ili shamani na vashiq 4ist i zvu4en bg ezik (pro4eli ste Pod Igoto – respekt) pishat, i ne slu4aino Vi predlojih medii, koito zashtitavat razli4ni pozicii. Ne mislq, 4e celta na ne4ii analizi e da Vi kazva, kak da si jiveete jivota.
  PS. Mislq, 4e tozi blog ne e mqsto za samoocenka – koi, kakvo i kak go postignal, do kyde e stignal i t.n.

 • Няма как да не се набъркам в тази епична дискусия. 🙂

  Мечо, в сайта няма условия, ограничения и задължения какво и как да бъде написано. Тук тържествува свободата на лично изразяване.

  По темата, днешните странстващи по света млади хора може да са истинските нови бай Ганьовци. Има логика, защото, ако класическият Бай Ганьо е обикалял хаотично Европа в търсенето на собствената си изгубена душа. След което, завръщайки се в родината, се опитва да “просвети” незнаещите крепостни селяни в европейски ценности, които на самия него не са му много ясни, то в днешния си вариант, нещата са много подобни.

 • Извинявам се на ББ, ако се е почувствал обиден!
  Izviniavam se na BB, ako se e po4ustval obiden!
  малко прекалих!
  malko prekalih!

  все пак, надявам се да разбере, че не всичко дето му го подават се . . .
  wse pak, nadiavam se da razbere, 4e ne vsi3ko deto fyf4i se iade!

  поздрави!

 • Здрасти Ванка и на всички читатели на твоя блог,

  първо да ти кажа,че съм наистина мноого приятно изненадан от блога и от сега нататък ще дам всичко от себе да допренеса с каквото мога за развитието на сайта за в бъдеще(дал Бог само време и здраве де,знаеш как е)!

  По темата за “байганьовския” манталитет сме говорили много с приятели и колеги, къде на чашка,къде по на без чашка и то маи тая тема няма и няма изчерпване. А и то как ще се изчерпа де, след като всеки ден ставаш свидетел на все по-колоритни картинки от българското всекидневие. Аз дори вече като си пусна новини от България и ми вдига кръвното убеден съм!

  Имаше един професор по български език в университета във Фрайбург (лека му пръст на човека,почина) с който сме я дискутирали тая тема за Байганьовщината. Колкото и тривиално да звучи стигнахме до заключението,че именно двете робства (турското и комунистическото) са причина за начина на мислене у повечето сънародници. Жалко ,ама факт! Тоя тип мислене е толкова присъщ смея да твърдя за всички балкански народи,което е едно доказателство за корените на тоя… незнам дали да го нарека проблем…ама със сигурност не е и добротел !

  Лошо,ама стана време за Messe Freiburg, поздрави и до скоро !

 • Все пак мисля ,че теми от типа “Политика” трябва да се коментират от грамотни хора , от което следва ,че трябва да пишат на кирилица:)

 • Temata e strahotna i mnogo aktualna , no poradi dosta nashumeliq naposleduk vupros va pulniq i kratkiq chlen dosta redovno pochnah da sledq za pravilnata im upotreba i nqmashe kak da na zabeleja podobna grashka oshte v purviq abzac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.