Следваканционно

Ваканцията свърши, а с нея свършиха и „безделните делници“ на морското крайбрежие, както и безкрайните пътувания по света. И докато аз навъртях 9.000 км. в приятни пътешествия, други трябваше здраво да работят за да “оправят държавата”.

Изображение: Wikipedia, public domain-no copyright

Общо взето се случиха много неща за този един месец или поне се даде ясен сигнал за съществуващо желание от страна на новото правителство да не разочарова хората, които са го подкрепили. С няколко думи “Борисов реши да разтреби държавата”.

Оказа се, че за повечето хора, новият премиер на България олицетворява най-голямата надежда от падането на комунистическия режим насам. Другите пък (малцинството), го обвиняват за т.н. твърда персонална политика, която води и се дразнят от изказвания като “Обсъдихме и аз реших!”. Но явно, имайки предвид опита на предишните премиери на страната, това е единственият ефикасно функциониращ начин да се обяви война на корупцията и така да се окаже по-силен контрол върху парите от ЕС, митниците и данъчните институции.

Една от най-сериозните битки във войната срещу корупцията се очертава да е свързана с енергийните проекти с Русия, както и случаят “Белене”, които следва да бъдат щателно проучени и като резултат да се усанови, дали наистина са икономически изгодни за държавата. В този контекст, Бойко Борисов вече зае позиция по проекта “Южен Поток”, като обяви, че не вижда проблеми в реализацията на газопровода на българска територия.

Неизменна част от “войната” е и битката с корупцията по високите етажи, която за момента се съсредоточава върху търсенето на сметка и отговорност от бившите управници на държавата. С тази амбициозна програма, новото правителство на ГЕРБ се опитва, както се казва,  да “удари два заека с един куршум”, а имено да унищожи и организираната престъпност, като й “отсече главата”. По този начин, като един истински Робин Худ, премиерът Борисов цели да увеличи приходите в държавната хазна и излишъкът да раздаде на хората с ниски доходи под формата на по-високи пенсии и социални добавки.

Тези драстични мерки, в контекста на рецесията, в която се намира страната, са смислени и логични, като се има предвид факта, че България се нуждае спешно от пари за да запълни огромния финансов дефицит, оставен от тройната коалиция. Така под мотото “на лов за вещици”, новият министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев се похвали и за първите успехи на реформаторската политика на правителството, а имено, че засиленият финансов контрол е спомогнал за един месец в хазната да постъпят около 1 милиард лева повече и така да се позапълни дупката от (грубо казано) 3 милиарда лева.

Отдавна не сме имали министър-председател, който да носи политическа отговорност.

Досегашната неефективна и формална борба с корупцията накара ЕС да спре финансирането на програми за около 500 милиона евро. Борисов, от своя страна, показва, че не е безразличен и че иска парите отново в държавата. За да постигне тази цел, той засили вътрешния контрол и смени държавния персонал с нови лица (новите шефове на аграрните фондове и на европейските фондове към финансовото министерство в София).

Днес, новото правителство се радва на невиждана обществена подкрепа, която обаче поставя и огромно предизвикателство, като вдига летвата толкова високо – като за нов олимпийски рекорд.

Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.