Traubenlikör aus Deutschland

Traubenlikör aus Deutschland

Един от най-старите и вечни въпроси в историята на човечеството: Кой е перфектния алкохол? По темата съществуват книги, сайтове, блогове и със сигурност тонове научна литература, научен конгрес, както и може би алкохолен папа, преподаващ знанията си в световна школа от най-висок ранг. Въпреки това този, който е имал възможността да държи в ръцете си и докосне с устните си едно от най-големите съкровища, а именно чирпанската домашна ракия на дядо ми Иван Янакиев, той знае отговора на този най-древен въпрос. Радикално замислена, направена с преданост, нюх и майсторлък! Обиколила света и нежно омайвайки съзнанието е завладяла завинаги сърцата на представители от най-далечния изток до най-дивия запад!

На мен ми остава единствено от чисто човешкото любопитство и изследователски стремеж, винаги когато в ръцете ми попаднат добро мезе и бутилка интересен алкохол, да отворя старото шише и евентуално да се замисля още веднъж върху един от най-старите и вечни въпроси на човечеството…

Selbstgemachter Traubenlikör

Днес в ръцете ми попадна бутилка германски, домашно направен ликьор от грозде. Доста интересен и интензивен плодов вкус с нетипичен алкохолен аромат.

Продава се “под тезгяха” на пазарите или ако вече имате бутилка, може да се свържете директно с майстора за още. Германците дори и в това отношение ме очароват с креативността, стила и начина по който продават домашно направен алкохол на черно. Стилна бутилка, черен етикет, ръчно надписана със златист химикал – съдържание, име, адрес и телефон на майстора! На това само едно нещо ми идва да кажа – Deutsche Markenqualität!!!

Оказа се, че това питие е традиционно в Германия и не много трудно за правене. Ако обичате да експериментирате, имате малко излишно грозде и искате да изненадате специален човек с един необичаен и интересен аперитив в комбинация с вкусно меню, запретвайте ръкави и изпробвайте таланта си.

Най-добре е гроздето да е презряло, защото тогава е по-сладко и ще ви трябва по-малко захар. Може да направите както бял, така и червен ликьор – технологията е една и съща.

За белия или светъл ликьор:

 • около 2 килограма бяло грозде
 • 200 грама кафява захар
 • малко анасон (аз лично не го харесвам много)
 • една пръчица канела
 • една ванилина шушулка
 • една бутилка ром
 • за аромат може да сложите и киви. Тогава сложете при гроздето и 5 кивита, така ще получите изключително ароматен и плодов ликьор от грозде и киви.

За червения или тъмен ликьор:

 • 500 грама червено грозде
 • 250 грама захар (ако е много сладко гроздето сложете по-малко захар)
 • анасон
 • една пръчка канела
 • една ванилина шушулка
 • 200 милилитра вода
 • една бутилка бяло бренди, водка или ром

Технологията:

Измивате гроздето и го нарязвате или намачквате. Прибавяте към гроздето и алкохола, след което слагате анасон, канелата и ванилията. Прехвърлете всичко в съд, който може да побере всичко и да се затвори много добре. Сложете съда на топло и слънчево място за около 6 седмици, като през това време редовно го разтърсвайте или разбърквайте. След 6 седмици прецедете съдържанието през ситна цедка или кърпа. Ако получената течност не е много сладка, сварете около 200 грама вода с около 250 грама захар. Задължително оставете да изстине, след което добавете към ликьора по ваша преценка и вкус. Сега вече може да напълните ликьора в бутилки, които да запечатате. За да се насладите на истинския вкус на отлежал ликьор, оставете бутилките за около 2 или 3 месеца на спокойствие в мазето.

Cheers!


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.