Traubenlikör aus Deutschland

Един от най-старите и вечни въпроси в историята на човечеството: Кой е перфектния алкохол? По темата съществуват книги, сайтове, блогове и със сигурност тонове научна литература, научен конгрес, както и може би алкохолен папа, преподаващ знанията си в световна школа от най-висок ранг. Въпреки това този, който е имал възможността да държи в ръцете си и докосне с устните си едно от най-големите съкровища, а именно чирпанската домашна ракия на дядо ми Иван Янакиев, той знае отговора на този най-древен въпрос. Радикално замислена, направена с преданост, нюх и майсторлък! Обиколила света и нежно омайвайки съзнанието е завладяла завинаги сърцата на представители от най-далечния изток до най-дивия запад!

На мен ми остава единствено от чисто човешкото любопитство и изследователски стремеж, винаги когато в ръцете ми попаднат добро мезе и бутилка интересен алкохол, да отворя старото шише и евентуално да се замисля още веднъж върху един от най-старите и вечни въпроси на човечеството…

Selbstgemachter Traubenlikör

Днес в ръцете ми попадна бутилка германски, домашно направен ликьор от грозде. Доста интересен и интензивен плодов вкус с нетипичен алкохолен аромат.

Продава се “под тезгяха” на пазарите или ако вече имате бутилка, може да се свържете директно с майстора за още. Германците дори и в това отношение ме очароват с креативността, стила и начина по който продават домашно направен алкохол на черно. Стилна бутилка, черен етикет, ръчно надписана със златист химикал – съдържание, име, адрес и телефон на майстора! На това само едно нещо ми идва да кажа – Deutsche Markenqualität!!!

Оказа се, че това питие е традиционно в Германия и не много трудно за правене. Ако обичате да експериментирате, имате малко излишно грозде и искате да изненадате специален човек с един необичаен и интересен аперитив в комбинация с вкусно меню, запретвайте ръкави и изпробвайте таланта си.

Най-добре е гроздето да е презряло, защото тогава е по-сладко и ще ви трябва по-малко захар. Може да направите както бял, така и червен ликьор – технологията е една и съща.

За белия или светъл ликьор:

 • около 2 килограма бяло грозде
 • 200 грама кафява захар
 • малко анасон (аз лично не го харесвам много)
 • една пръчица канела
 • една ванилина шушулка
 • една бутилка ром
 • за аромат може да сложите и киви. Тогава сложете при гроздето и 5 кивита, така ще получите изключително ароматен и плодов ликьор от грозде и киви.

За червения или тъмен ликьор:

 • 500 грама червено грозде
 • 250 грама захар (ако е много сладко гроздето сложете по-малко захар)
 • анасон
 • една пръчка канела
 • една ванилина шушулка
 • 200 милилитра вода
 • една бутилка бяло бренди, водка или ром

Технологията:

Измивате гроздето и го нарязвате или намачквате. Прибавяте към гроздето и алкохола, след което слагате анасон, канелата и ванилията. Прехвърлете всичко в съд, който може да побере всичко и да се затвори много добре. Сложете съда на топло и слънчево място за около 6 седмици, като през това време редовно го разтърсвайте или разбърквайте. След 6 седмици прецедете съдържанието през ситна цедка или кърпа. Ако получената течност не е много сладка, сварете около 200 грама вода с около 250 грама захар. Задължително оставете да изстине, след което добавете към ликьора по ваша преценка и вкус. Сега вече може да напълните ликьора в бутилки, които да запечатате. За да се насладите на истинския вкус на отлежал ликьор, оставете бутилките за около 2 или 3 месеца на спокойствие в мазето.

Cheers!

Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.