Могат ли високите цени на цигарите да ограничат тютюнопушенето?

Тази статия има за цел да покаже, че законодателите в България биха могли да намалят консумацията на тютюневи изделия от младите граждани с 18,3%, ако увеличат акциза на цигарите с 10%.

От доста години ограничаването на употребата на тютюневи изделия е основен приоритет в световен мащаб. Дори Световната Здравна Организация (WHO) излезе през 2008 година със становището, че тютюнопушенето е основният причинител на т.н. “предотвратими” смъртни случаи.

 Димящата младеж

Тютюнопушенето се превърна в основна грижа на здравеопазването поради нещастната комбинация между драстичното увеличение на потреблението в последните десетилетия от една страна и неадекватната здравна система от друга. Но най-сериозен и важен проблем е тютюнопушенето сред младежда, което може да започне в много ранна възраст и така да се превърне в основната причина за вредния навик  на възрастните пушачи.

“Според проучвания на Европейската комисия ежегодно в Европа умират около 650 000 души вследствие на тютюнопушене. България по традиция е на едно от челните места по този показател. Лошото е, че тютюнопушенето там слиза във все по-начална възраст и за 15-16-годишни ученици в България то си е почти ежедневна необходимост. До такава степен ежедневна, че повечето от тях вече се нуждаят от по-силни стимуланти.” (Източник: Дойче Веле)

Поради тази причина увеличението на акцизите за тютюневите изделия не е толкова мярка за ограничаване на тютюнопушенето при възрастните и работоспособни хора, колкото при младите българи с ограничени или без собствени доходи.

Доказателства от 20 страни

Най-новото изследване в тази област излезе в началото на 2010 от американската, неправителственa организация, занимаваща се с изследвания на икономически феномени “The National Bureau of Economic Research” (NBER). Автори на изследването са българката Деляна Костова, която в момента прави своята доктурантура по икономика в Университета Емори в Атланта, Хана Рос, Еван Блехер и Сара Марковиц. Изследването се базира на данни от Global Youth Tobacco Survey (GYTS) на Световната Здравна Организация (WHO) в комбинация с Economist Intelligence Unit Cost of Living Survey.

Prices and Cigarette Demand: Evidence from Youth Tobacco Use in Developing Countries

Изследването доказва, че законодателите биха могли да намалят консумацията на тютюневи изделия от младежта, ако увеличат цената на цигарите. Освен това авторите са изчислили, че ценовата еластичност на търсенето на цигари от младите хора се равнява средно на -1,83.

За повече информация: Ценова еластичност

Тук е важно да се спомене, че като млади хора авторите дефинират тези на средна възраст 14 години. Според тях, това е оптималната възраст за интервенции, защото около тази възраст хората най-често започват да пушат и естествено най-лесно могат да спрат или изобщо да не започнат, поради влиянието на множество физиологически и психологически фактори.

Ценовата еластичност от -1,83 се получава от сбора на два показателя:

ценовата еластичност на пушачите (-0,63), показва как се отразява повишаването на цената върху броя на пушачите.

●  ценовата еластичност на интензивността на консумацията (-1,2), показва как се отразява повишаването на цената върху броя на цигарите, изпушени от един пушач.

На базата на това следват множество доста сложни изчисления, чиито резултат е, че 10% увеличение на цената на цигарите редуцира броя на младежите-пушачи с 6,3%, като едновременно намалява броя на консумираните от младежи цигари с 12%. На базата на това се обобщава, че ако цената на цигарите се увеличи с 10%, това би намалило пазарното им търсене от младежите с 18,3%.

Тези резултати показват ясно, че цената е един изключително важен фактор, определящ търсенето и консумацията на тютюневи изделия сред младите хора с ниски доходи. Точно това е и причината, поради която цената на цигарите би трябвало да се използва като част от една агресивна политика за ограничаване на тютюнопушенето в България.

Comments
 • Само, че ума един проблем. След неколкократното увеличение на акциза на цигарите цената им се доближи опасно до цената на марихуаната. А цената на марихуаната не се контролира от държавата а от мафията и тя няма никакви намерения да вдига цената за да губи клиенти. Така, че след вдигането на цената на тютюневите изделия наистина намалява консумацията на цигарите сред младите но се увеличава консумацията на марихуана защото младите започват да пушат директно марихуана. Този проблем е забелязан и изследвам в западна Европа където употребата на марихуана за сметка на цигарите сред младите се е увеличила през последните 10 години.

 • Според мен, всички тези фактори и данни засягат цигарите с платен акциз. Фактът, че контрабадната е “директно-пропорцинална” на цената (в BG) никой не грее явно. Първо да се спрат далавераджиите, че след това да се мисли за младежта и спорта, в противен случай страната губи пари,а дамите на 13г. с 13см токчета се кефят на украински фасове.

 • Жалки сте господа с мерките си уж да подобрите здравословното състояние на народа ,отново с вашата псевдодемокрация дерете бедния народ ,защо ли защото потърпевшите от увеличението на цигарите са пак бедните погледнете Пурата на Бойко Борисов и Марио николов струваха по над 25 лева и тев пак ще ги пушат ама мойте цигари от 2.8лв.станаха на 4.5лв. и аз няма да мога да ги пуша не защото не искам /пуша от 1977 г./и не защото някакъв дебил като симеон дянков ще ми каже че това е вредно за здравето ми ами да вземе да плати на хората тютюна щом продава на такива цени цигари.Приемам когато човек сам желае да откаже цигарите но не и вие да ме принуждаваТЕ ФИНАНСОВО ПОМИЯРИ МРЪСНИ ЛЕКАР САМ С 24 ГОД.трудов стаж със заплата 567 лв и не мога да давам по 5 лева ЗА ЦИГАРИ НА ДЕН ЕДИНСТВЕНАТА МИ НАДЕЖДА Е ВИЕ ДА ДА ДАВАТЕ МИНИМУМ ПО ПЕТ ЛЕВА НА ДЕН ЗА СВЕЩИ И ДА ВИ ГОРЧАТ ПУРИТЕ ДЕТО ГИ ПУШИТЕ МАКАР ЧЕ СА НА АВАНТА БЕЛКИМ ВИ ХВАНЕ НЯКОЙ РАК АКО НЕ КАРЦИНОМ ,ТО ПОНЕ АДЕНОМ .Не може дебил като С.Дянков да изравнява цени в страни които нямат нищо общо за него се надявам искрено да умре бавно и мъчително от някакво неопластично заболяване точно защото е много загриген за здравето на българите и той им еба майкатс

 • @ Кирил Кирилов
  Според мен е несериозно да се прави каквато и да е връзка между консумацията на цигари и тази на марихуана. Когато се прави сравнение, трябва да се прави между две еднакви или аналогични неща – например, трябва да се сравнява една ябълка с друга ябълка, а не една ябълка с една круша. Така, единственото общо нещо между марихуаната и тютюна е това, че и двете се пушат. Аналогично, общото между яълката и крушата е това, че и двете са плодове. Но в нито един от двата примера няма база за сериозен обект на научни изследвеания, които да водят до качествени резултати.

 • @Ферди
  прав си за проблема с контрабандата, но това не трябва да е пречка за реализирането на действия относно ограничаването на тютюнопушенето сред младите.

  Държавата е длъжна да вземе позиция по нещата върху които има контрол, защото не всички имат достъп до контрабандни цигари. А паралелно с това, да се бори за ограничаване на контрабандата, демек за процентуалното увеличаване на държавния контрол върху тези продукти на пазара. Това, според мен, има в дългосрочна перспектива доста повече смисъл, от колкото първо да се стремим към елиминиране на контрабандата и чак тогава (незнайно кога и изобщо дали) да предприемаме действия за ограничаване на достъпа на младите до цигари.

  И смисъла е точно в това, че не трябва да се целят абсолютните резултати, а точно обратното, целта трябва да е в постигането на относителни такива. Това означава, че всеки един живот и всеки един човек се брои за успех.

 • @живко иванов стилиянов

  жалко е, че един български лекар не може да намери по-подходящ начин да изрази мнението си, а го прави по начин, който не би трябвало да отговаря на нивото на медицинските работници в България.

  Точно Вие, д-р Стилиянов, като лекар на първо място трябва да сте загрижен за подобряването на здравословното състояние на народа, защото това е Вашата работа, а не на Дянков!!! Вместо това, Вие аргументирате разрушената си етика с егоистични мотиви като това, че Вие няма да може да си пушите любимите цигари!!!

  Моят дядо д-р Иван Янакиев също е пушач, но за разлика от Вас, още преди изобщо да се заговори за покачване на цените на цигарите в България, той ми сподели, че се надява цигарите да станат по 10 лева и сега все още е твърдо на това мнение.

  Мисля, че правителството на ГЕРБ не можа да аргументира добре свойте действия относно покачването на цените на тютюневите изделия пред обществото. Понеже аз също подкрепям тази политика, написах и статията с цел да подкрепя правителството в аргументацията си. Според мен, най-важният и силен аргумент за увеличаване на цената на цигарите е, че тя е основният фактор, определящ търсенето и консумацията на тютюневи изделия от младите хора с ниски доходи. И както написах и в статията, точно това трябва да е и причината, поради която цената на цигарите да се използва като част от една агресивна политика за ограничаване на тютюнопушенето в България.

 • Поздравления за материала, г-н Янакиев. Показва интерес към проблема. Проблемът не се нарича цена на цигарите, а зависимост и той генерира потребление. Което пък, генерира пазар. Прав сте, че лееко ще намалее потреблението от най-бедните дечица… Дали това е достатъчно? Също така ще намалее потреблението от бедните възрастни… Дали е нужно? Те и без това, като колегата, са зависими. Как мислите, кой ще се облажи от зверските цени?
  Аз съм бил пушач 14 години, преди 9 години. Спомням си как обикаляхме по Жан-Виденово време за най-долнопробна Арда с един приятел и как ни одраха кожите… Зависимостта е изгодна, г-н Янакиев и то на последно място за зависимия… Поредният социален експеримент, според мен, ще приключи с поредните парички от всички за алчните чичковци… Не с по-здрави хора, уви.

 • Здравейте д-р Иванов,

  Благодаря Ви за интересното мнение. Прав сте, наистина основният проблем не е цената на цигарите, нито пък тя е нещото, което ще елиминира като с магическа пръчица психическата и физическа зависимост на пушачите – което означава, че няма да повлияе и значително на търсенето на цигари от пушачи.

  На въпросите Ви:
  – Не, наистина не е достатъчно това, че най-бедните дечица ще понамалят дневната си консумация.
  – Не, наистина не е нужно да се заблуждаваме, че с увеличаването на цените на цигарите и понамаляването на консумацията им от най-бедните възрастни проблемът е решен.
  – Ще се облажи хазната от високите акцизи, ще се облажат и контрабандистите и всички навързани по веригата и помагащи им. Изобщо ще се облажат всички, които профитират и се радват на зависимостта на хората. Защото независимо дали човек е зависим от хероин, от платена любов, от хубавата ракийка, от шоколада, от пържолите, от това да има скъпа кола, голяма къща или просто да живее добре по свой си начин, то винаги ще се намери някой, който да профитира от това.

  Всичко това важи за цигарите, но само в краткосрочна перспектива.

  За да има в дългосрочен план по-здрави хора, според мен, ние не трябва да се замимаваме със зависимите, защото както Вие вече казахте, те и без това са зависими. Трябва да се концентрираме върху тези, които са не само все още непушачи, но и са поддатливи на въздействие. Ако едно дете до 6-7-8 годишна възраст израстне с мисълта, че не е хубаво да пуши и после докато е в 8-9-10-11 клас не може да си позволи да си купи цигари или поне не редовно, то това дете като стане на 18 години едва ли ще пропуши, но дори и да пропуши това вече ще бъде негов личен проблем, а не такъв на обществото.

  Затова аз съм все още на мнение, че цената на цигарите, разбира се не сама, а в комбинация с още много други механизми ще допренесе за това, в България след 50 години да има значително повече по-здрави хора от сега.

 • Извода е неточен- вдигането на акцизите няма да откаже никой- даже има обратен ефект- пушачите се научават да си правят сами цигарите (независимо дали да си пълнят гилзи или да свиват) и съдя по себе си- кутия ми излиза 2.70 с легален тютюн (с акциз и бандерол) т.е. по-евтино от преди- сега и да свалят акциза на стари нива аз ще си знам, че да си правя сам е по-евтино.
  Следващата стъпка е съвсем закономерна- след като човек се научи да си прави сам научава (на всеки има кой да му каже) как и от къде да си купи тютюн на килограм за 30-40 лева и кутия да му излиза левче- а повярвайте ми никой няма да успее да спре този тип директни продажби на тютюн.
  Накратко като краен резултат прихода от акциз става 0, а пушача си пуши самоделки за левче кутията и вече никакви сваляния на акциз няма да го накарат да пропуши пак акцизни.
  Цигари се правят лесно и точно тия бедни младежи вече се научиха как … цялата тази псевдо загриженост за здравето отиде твърде далеч. Акциза да е такъв висок % от цената на изделие отдавна няма нищо общо с никакви разумни принципи в икономиката. Крайно време е държавата да престане да се прави на бавачка на хората.

 • Много весела статийка! Като ви увеличават хляба, да не би да спирате да си хапвате? Направихте ли проучване къде отива акциза /по-правилно за какво ще се разходва/? Дали ще се отделят средства за лечение на зависими от тютюнопушене? И колко години си млад и без доходи? Когато ви ограничават да извършвате нещо, как реагирате?

 • Лошото е, че върху тези въпроси можем само на теория да разсъждаваме. Интересно ще бъде да се намери място, където вече действат подобни инструменти. Само така ще можем да се доближим до реалната представа за ефекта от тях в българските условия.
  Някой има ли информация?

 • Защо само на теория – акциза се събира и после се разпределя – това може да се “види”. Статистиката може да даде информация за младите хора в БГ, може да се проучи колко са пушачи и не пушачи и т.н. ето Ви едно ново проучване и ще ми отговорите на въпросите. На последния въпрос не очаквам отговор от проучване, а Вие да отговорите. И още един въпрос – защо все се опитваме тук в БГ да търсим чуждия опит? В другите държави от къде взимат опит – все някой е първи във веригата и му се налага да мисли. Защо не се опитаме да милсим поне малко – смятам, че отнема по-малко време и средства? Е, надавам се, че все някои в тази държава може и да мисли, а не да чака някои да му даде решението. Неволята учи само като си свършиш сам работата – предполагам, че приказката е четена.

 • Според мен, повишаването на цените на цигарите и изравняването на цените на българските цигари с вносните по-скоро доведе до това голям процент пушачи да престанат да си купуват български цигари, тъй като разликата между кутия Виктори и Давидов вече не е значителна

 • Съгласен съм, хората продължават да си пушат, просто пушат други цигари. Според мен дори и цената на цигарите да достигне до 10 лева за кутия, това ще има сравнително малко последствия за ограничаване на тютюнопушенето. Така е защото пушачите вероятно ще намерят алтернатива – може сами да си правят цигарите, или да ги понамалят, или може нещо друго да се измисли. Бедите и сега пушат, при 10 лева за кутия просто по-малко бедни ще пушат.

  Големия ефект от увеличаването на цигарите е не върху сегашните 40 годишни данъкоплатци-пушачи, а върхо още непушачите и неданъкоплатци в основните и средни училища. Колкото по-недостъпна е една кутия цигари за едно малко дете, толкова по-голяма е вероятността това дете да не бъде пушач като възрастен човек. Подобен ефект ще има и върху безработните между 18 и 25 години, когато едва започват да изкарват сами парите си.

  Ако забележите, все по-малко деца и юнуши в училищата пушат, за разлика от преди 10 години. Резултатът идва от цените и от политиката срещу тютюнопушенето навсякъде по света.

 • Към д-р Живко Стилиянов – /простете ми ако бъркам името/ Първо не си никакъв доктор или хайде конски доктор. Вместо да плюеш Дянков за цената на цигарите, кажи с колко рекетираш фирмите като уж си изпълняваш ДВСК-арските задължения. Хич не се жалвай за заплатата защото и тя ти е много. Затвор за такива като теб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.