Oбама получава Нобелова награда за мир

Снимка: Executive Office of the President of the United States, public domain-digital ID cph.3b52090

Тазгодишната нобелова награда за мир се присъжда на Барак Обама. Нобеловият комитет в Осло съобщи, че награждава американския президент за “огромните усилия, които той полага да заздрави международната дипломация и съвместната работа между народите по света”.

Миналата година престижната награда бе връчена на бившия финландски президент Марти Атисаари за участието и посредничеството му в предотвратяването на множество международни конфликти и най-вече за работата му на Балканския полуостров по казуса “Косово”.

Нобеловата награда за мир е най-престижното международно отличие за работа, насочена към реализиране на мира по света. Основоположник на нобеловите награди е шведският изобретател на динамита Алфред Нобел (1833 – 1896).

“Принос за братство”

Всички носители на наградата трябва “да са допринесли най-много за братството между народите, за свалянето или обезоръжаването на действащи диктатори, както и за организацията и насърчаването на конференции за мир”. От 1960 г. наградата се дава и за принос към защитата на правата на човека, а от 2004 и за особени заслуги към опазването на околната среда.

Изображение: Wikipedia

Преди официалното връчване на нобеловата награда в шведската столица Стокхолм, решението за това, кой да бъде годишният носител, се взема в Осло. От 1901 г. насам, специален комитет има за цел да избере победителя от близо 100 кандидата. Членовете на този комитет се избират от парламента за 6 годишен мандат. Всяка година през Октомври се обявява носителя на нобеловата награда за мир, а официалната церемония по връчването на наградата е на 10 декември, когато е починал Нобел. Победителят получава медал, грамота за мир и парична награда, която тази година е 10 милиона шведски крони или почти 1 милион евро.

Изненадата, че новият носител на нобеловата награда е Барак Обама, е по-скоро положителна. Това е едно признание и да се надяваме още по-голям стимул и мотивация за новия американски президент да продължава да бъде вдъхновение и модел на подражание за милиони хора по света.

„Yes We Can!!!“

Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.
Comments
  • добре а 15 000 войника умиротворителни сили изпратени в Афганистан как да го приемаме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.