Oбама получава Нобелова награда за мир


Снимка: Executive Office of the President of the United States, public domain-digital ID cph.3b52090

Тазгодишната нобелова награда за мир се присъжда на Барак Обама. Нобеловият комитет в Осло съобщи, че награждава американския президент за “огромните усилия, които той полага да заздрави международната дипломация и съвместната работа между народите по света”.

Миналата година престижната награда бе връчена на бившия финландски президент Марти Атисаари за участието и посредничеството му в предотвратяването на множество международни конфликти и най-вече за работата му на Балканския полуостров по казуса “Косово”.

Нобеловата награда за мир е най-престижното международно отличие за работа, насочена към реализиране на мира по света. Основоположник на нобеловите награди е шведският изобретател на динамита Алфред Нобел (1833 – 1896).

“Принос за братство”

Всички носители на наградата трябва “да са допринесли най-много за братството между народите, за свалянето или обезоръжаването на действащи диктатори, както и за организацията и насърчаването на конференции за мир”. От 1960 г. наградата се дава и за принос към защитата на правата на човека, а от 2004 и за особени заслуги към опазването на околната среда.

Изображение: Wikipedia

Преди официалното връчване на нобеловата награда в шведската столица Стокхолм, решението за това, кой да бъде годишният носител, се взема в Осло. От 1901 г. насам, специален комитет има за цел да избере победителя от близо 100 кандидата. Членовете на този комитет се избират от парламента за 6 годишен мандат. Всяка година през Октомври се обявява носителя на нобеловата награда за мир, а официалната церемония по връчването на наградата е на 10 декември, когато е починал Нобел. Победителят получава медал, грамота за мир и парична награда, която тази година е 10 милиона шведски крони или почти 1 милион евро.

Изненадата, че новият носител на нобеловата награда е Барак Обама, е по-скоро положителна. Това е едно признание и да се надяваме още по-голям стимул и мотивация за новия американски президент да продължава да бъде вдъхновение и модел на подражание за милиони хора по света.

„Yes We Can!!!“

,

One response to “Oбама получава Нобелова награда за мир”

  1. добре а 15 000 войника умиротворителни сили изпратени в Афганистан как да го приемаме.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.