НАБУКО – Доста отворени въпроси?!

Изображение: Wikipedia, public domain-no copyright

След седем годишната подготовка Австрия, Унгария, България, Румъния и Турция подписаха споразумението за изграждане на газопровода НАБУКО.

Тук ще Ви представя кратък анализ на ключовите точки отнасящи се до газопровода, както и основните проблеми и неясноти.

Най-общо казано, целта на НАБУКО е да осигури доставките на природен газ от Каспийско море през Турция и югоизточна Европа към западна Европа. Важен момент в осъществяването на тази задача е ангажирането, от страна на консорциума, на Йошка Фишер като съветник по проекта.

Газопроводът би могъл да осигури 5% до 10% от енергийните нужди на Европа и същевременно да ограничи енергийната й зависимост от Русия.

Въпреки че НАБУКО на пръв поглед изглежда оптимално добра идея, остават и много отворени въпроси:

Кой финансира газопровода?

30% от планираната за усъществяването на проекта сума от 7,9 милиарда евро би трябвало да се покрие от 6-те участващи в НАБУКО страни, а това са:

RWE – Германия

OMV – Австрия

Botas – Турция

Bulgarian Energy Holding – България

Transgas – Румъния

Mol – Унгария

Останалите 70% би трябвало да бъдат финансирани от т.н. “чужд капитал”. В случая, това, че заради кризата частните крадитни институции са доста предпазливи, принуждава ЕС да застане зад проекта.

Вече имаме отговора на Европейската Инвестиционна Банка, както и на Европейската Банка за Възстановяване и Развитие, които потвърдиха, че ще поемат около 3,5 милиарда евро по проекта. Към тези пари идва и още един бонус от ЕС, който възлиза на няколко стотин милиона.

Колко струва газопроводът?

Колко точно ще струва НАБУКО е все още неясно. Първо беше обявено, че разходите около строителството ще бъдат около 5 милиарда евро. Но в последствие, ръководителите на проекта увеличиха предполагаемата сума за строежа, като се позоваха на високите цени на металите и енергията.

Тези предположения се оказаха отново неточни, поради което до края на годината трябва да се направи ново проучване за разходите по НАБУКО.

Оказва се, че в споменатите 7,9 милиарда евро са предвидени само разходите по изграждането на мрежата от разпределителния пункт в Баумгартен, Австрия до източната граница на Турция. Това означава, че е необходимо отделно да се финансират още по-скъпите връзки към Азербайджан, както и към другите страни от централна Азия, които добиват природен газ. Освен това, стои под въпрос и тръбопроводът, който трябва да минава през Каспийско Море към Тюркменистан, и който ще погълне още няколко милиарда.

Как изглеждат договорите за доставка?

Отворен остава и още един основен въпрос около НАБУКО, а имено от къде ще се пълнят газопроводите с газ?!

Възможните страни-доставчици на газ са Азербайджан и Тюркменистан, които обаче, паралелно преговарят и с Русия. По този начин руският Газпром успя да договори рекордно ниска цена на газта от каспийския регион, което би могло да доведе до отстраняването на Азербайджан от проекта НАБУКО. От друга страна ЕС се е прицелил и към едно енергийно партньорство с Иран, защото според европейските експерти, НАБУКО има смисъл в дългосрочен план, само ако в тръбите тече и газ от Иран.

Кой се отказа от консорциума?

Никой не отрича, че колкото повече партньори се включат в проекта, толкова повече това ще облекчи проблемите около финансирането му.

В момента обаче, се наблюдават точно обратни на този принцип процеси. Френският концерн Gaz de France (GDF) се принуди да се откаже от участие в НАБУКО, заради острата реакция на Турция след като Парламентът в Париж призна съществуването на геноцид от страна на турците върху арменския народ.

Какви действия предприема Москва срещу НАБУКО?

За да елиминира НАБУКО, Русия включи в действие своя конкурентен проект “Южен Поток”, който има за цел да доставя газ от Русия през Черно Море към западна Европа. Този проект би трябвало да подкрепи и разшири вече съществуващия немско-руски проект за газопровод “Северен Поток”, минаващ през Балтийско море.

Дали реализирането на втори газопровод, който от части ще действа паралелно с първия, има икономически смисъл, е все още под въпрос. Затова ЕС си остави една отворена вратичка, през която евентуално да позволи на Русия да се включи в реализацията му.

Съгласно нормите на ЕС, се позволява на “трети страни” да се включват в проекта, ако положението и обстоятелствата го изискват.

Заключение:

Както сами виждате, има още много въпроси и неясноти около НАБУКО или казано с други думи – около първата фаза от премахването на енергийната зависимост на Европа от Русия.

Въпреки всичко, високите амбиции и мотивация стартираха един масивен и скъпо струващ проект, а “подробностите”, като например – договорите за доставка, цена и концепт за цялостната му реализация, явно ще се решават “в движение”.

Анкета:

Ще се радвам на коментарите и мненията Ви по въпроса.

Author:
I'm a marketing and communications guy living in Sofia, Bulgaria. Here you may follow my thoughts and philosophy on life, love, consciousness, some cash, and everyday liberation. And desire. Because everything gets back to desire.
Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.