Животът след политиката


Политиката е динамичен процес, в който актьорите се сменят почти толкова бързо, колкото и темите. Революции, скандали и импийчмънт – етапи от един процес, в който лица остават забравени.

Но други остават. Те са любимците на историята, създателите на реформи или катастрофи. Те допринасят към човечеството и му отнемат най-ценното.

С какво се занимават бившите политици? Има ли политици-пенсионери?

Ханс-Дийтрих Геншер

Снимка: Wikimedia

Човекът, който на 30 септември 1989 се изправи на балкона на немското посолство в Прага и обяви, че хората от източна германия (DDR) могат да пътуват свободно в западна германия (BRD). Това е министърът на външните работи на Германия – Ханс-Дийтрих Гешнер.

Той прекрати политическата си кариера през 1992 година. През 1994 и 1995 беше професор по политология в Берлин. В момента работи като юрист-косулт, което му дава възможност да се изказва не само по политически теми. Той е важен, нищо че прехвърля 80 годишна възраст.

Джими Картър

Снимка: Executive Office of the President of the United States

От 1977 до 1981 Джими Картър е президент на САЩ. Качествата му като такъв са доста коментирани. Някой смятат, че е влошил икономическата ситуация в страната си.

След излизането си от Белия Дом той се захваща със социални проекти. Така Картър заедно с организацията “HabilitatForHumanity” започва да строи къщи за бездомни. Проектите се осъществяват не само в САЩ, но и в Мексико, Виетнам и Южна Африка.

Освен това, организира “PeaceCenter”, който е ангажиран с мира и здравето в света. От големите му успехи са референдума в Еквадор и инициативата в Хаити за борба с маларията.

 

 

Михаил Горбачов

Снимка: Wikipedia

“Който идва прекалено късно, него ще накаже животът.” е една от най-известните фрази на бившия КПСС-генерален секретар. Тогавашният най-влиятелен човек в СССР е казал това на управляващия DDR в Германия – Ерих Хонекер. 

След края на политическата си кариера през 1991, Михаил Горбачов се отдава на музиката. Заедно със София Лорен и бившия американски президент Бил Клинтън продуцират едно детско CD, което през 2004 печели Грами.

Освен това, през 1992 Горбачов основава организация за мир и разбирателство между народите, както и една година по-късно, организацията за защита на околоната среда “Международен Зелен Кръст”.

По света Горбачов се свързва не толкова с благородните си инициативи, колкото с това, че е сложил край на Студената Война чрез “Перестройка” и “Гластност” и с това е разрушил СССР.

Хелмут Кол

Снимка: Bundesarchiv

През месец май 2008 Хелмут Кол се появи в инвалидна количка на собствената си свадба в Хайделберг, Германия. Оказа се, че бившият бундесканцлер се възстановява от сърдечен удар.

Между 1982 и 1998 Хелмут Кол е бил канцлер на Германия. Приема се, че той е един от строителите на днешна Германия, като един от най-големите му успехи е обединяването на западна с източна Германия. След времето като канцлер, Кол стана известен с аферата покрай неплащането на глоба от 300 000 марки, което той 2001 опроверга.

Лех Валеса

Снимка: Sławek

Той е световно известен като символ на мирната революция в централа и източна Европа. През 1978 основава профсъюза “Solidarnosc” в Полша, който 10 години по-късно сваля комунстическия режим в страната и води до отварянето на страната към демокрацията.

През 1983 получава нобелова награда за мир. От 1990 до 1995 е избран за президент на Полша. На своя 65-ти рожден ден през Септември 2008, близнаците Ярослав и Лех Качински се опитаха да го обявят за агент на комунистическите тайни служби.

Ал Гор

Снимка: World Resources Institute Staff

Ал Гор все повече се утвърждава като активен защитник на околната среда. На 07.07.07 бяха организирани в 7 града 7 мега концерта, с които бившият вице-президент на САЩ обяви новата си организация “LiveEarth”. Това е едно продължение на традицията, която беше поставена от “Live 8” и ”LiveAid”.

Освен това е и шеф на “AllianceForClimateProtection”, която подготвя програма от 300 милиона долара, имаща за цел редуцирането на вредните емисии в САЩ. През 2007 получава нобелова награда за мир заедно с “IntergovernmentalPanelonClimateChange”. Част от паричната си награда  дарява на своята организация “Alliance For Climate Protection”.

По времето, когато беше в Белия Дом, той подкрепяше технологичното развитие в САЩ и така спомогна за т.н. “бум” на интернет индустрията в страната.

Йошка Фишер

Снимка: Wikipedia

Той е символ на “Зелената партия” в Германия и първият “зелен” министър в страната.

През 2005 прекратява политическата си кариера. Днес кръстосва целия свят като търсен консултант.

През 2006 беше гастролиращ професор в университета Принстън, като държеше лекция на тема “ Международна кризисна дипломация”. Освен това работи като съветник на бившата американска външна министърка Маделийн Олбрайт.

Жан Виденов

В България името му се асоциира от повечето хора с ключовата думичка “инфлация”. През 2007 е обявен за съпричастен на службите на Държавна сигурност. Интересно е, че името на Жан Виденов никога не е свързвано с корупционни скандали.

Днес той е ръководител на фондацията “Европейски социални ценности” и е преподавател в бизнес-колежа в Пловдив.

Желю Желев

Снимка: Wikipedia

Бившият член на БКП в България, заедно с други организации, ускорява свалянето на Тодор Живков и става през януари 1992 година първият президент на България, избран демократично и след свободни избори.

С дейността си като държавен глава Желев има безспорни заслуги за раздялата с тоталитаризма и налагането на демокрацията и пазарната икономика.

Днес той е председател на Либерално-демократичния съюз, учреден на 10 юни 1998 година. Освен това ръководи Балканския политически клуб, в който членуват държавници от балканските страни.Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.