Едноседмичният вулканичен хаос в числа


Почти една седмица продължи “сънят” на въздушния транспорт в Европа. Причината беше големия облак от вулканична пепел, който се простираше над “Стария Континент”. Първоначалното възхищение от природния феномен бързо се замени от недоволството на стотици хиляди пътници и гнева на самолетните компании поради финансовите загуби.

Хаосът от пепел в числа

95 000 отменени полети. Засегнати бяха не само вътрешноевропейските полети, но и всички в посока Европа от целия свят.

Почти 7 милиона пасажери по целия свят не можаха да се приберат по домовете си.

Само в последната неделя от кризата в самолетопревозвачеството бяха затворени 313 летища, което е 80% от всички в Европа.

1,26 милиарда евро е предполагаемата загуба на летищата в Европа. Отделно беше обявено от синдиката на фирмите, занимаващи се със сигурността на полетите, че имат загуби от около 25 милиона евро на ден.

Облакът от вулканична пепел струваше на аеро-компаниите минимум 1,3 милиарда евро. Най-големия превозвач в Европа, компанията TUI обяви загуби до неделя от над 23 милиона евро, като всеки следващ ден те се увеличаваха с почти 7 милиона евро.

Поради заклещените в различни точки на света работници и блокираните доставки в европейски мащаб, загубите за икономиката на Европа възлизат на около 500 милиона на ден.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.